KEF The LS50 Collection – Megjöttek a részletek

A KEF pár napja dobta be a hírt, miszerint hamarosan új passzív és aktív hangsugárzóval jelentkeznek, amelyek az ígéretek szerint minden tekintetben felülmúlják az előző generációt.

Ahogy számítani lehetett az KEF LS50 Wireless II (2250 GBP) hangfal a szakma és felhasználók által is elismert LS50 aktív modell helyére kerül. Az új változattal a teljesítmény javítása mellett a gyártó, egy olyan hangkeltőt igyekezett tervezni, amely a kábelek elhagyása ellenére is minőségi hangélményre képes.

A friss konstrukció központi eleme a MAT (Metamaterial Absorption Technology) technológia, amit a gyártó az Acoustic Metamaterials Group közreműködésével fejlesztett ki. A MAT egyedi abszorpciós technológia, amely gyakorlatilag egy speciális anyaggal bélelt, labirintusra emlékeztető rendszer, amit a magassugárzó mögött helyeztek el. A rendszer állítólag képes a nem kívánt visszasugárzást szinte teljes egészében semlegesíteni, szemben a korábban alkalmazott, kevésbé hatékony megoldásokkal.

A hangfalat újabb generációs UNI-Q meghajtóval szerelték, amihez átalakított motor tartozik. A magas frekvenciás meghajtót ezúttal 100W teljesítményű, AB osztályú dedikált erősítő dolgoztatja, míg a közepes és mélysugárzókat továbbra is 280W teljesítményű D osztályú erősítő hajtja. A korábban használt USB-B konnektor helyére HDMI ARC aljzat került, így a hangfalak szélesebb sztereó konfigurációban is elhelyezhetők. A további fizikai kapcsolatok (RCA, optikai és koaxiális bemenetek) nem változtak.

Az új modell akár 24-bit/384 kHz felbontású állományokkal is megbirkózik, s ugyan a vezetékmentes korlát 96 kHz, ezúttal a DSD és MQA is támogatott. Amíg az eredeti rendszernek két alkalmazásra volt szüksége, addig a friss változat egy applikációval (KEF Connect) is beéri. Az opcionálisan elérhető állvány további 400 fontba kerül.

A KEF LS50 META (999 GBP) alapvetően a fenti rendszer passzív változata, nevében utal a MAT rendszer alkalmazására. Ezt a modellt is vadonatúj UNI-Q meghajtóval szerelték, hátoldali off-set porttal rendelkezik, igény esetén állványon is elhelyezhető. A szabadalmaztatott off-set port peremét és profilját úgy alakították ki, hogy az késleltesse a turbulencia kialakulását, míg a rugalmas portfalak megakadályozzák, hogy a rezonanciák kiszínezzék a közepes tartományt.

A számítógép segítségével modellezett ívelt terelőlemez optimalizálja a hang terjedését anélkül, hogy az élek interferenciát okoznának. A kompatibilis S2 állvány üreges szára, ha úgy tetszik megtölthető, míg a speciális talplemez a jobb elválasztást szolgálja. Az új modellek nagy színválasztékban érhetők majd el.

Forrás: www.eu.kef.com