Készülnek a Samsung QLED/OLED prototípusok

A The Elec információi szerint a Samsung Display júniusban küldi el a hibrid tévék prototípusát a partnereknek, ami egy újabb lépéssel közelebb vihet a kereskedelmi megjelenéshez.

A Samsung Display időt és pénzt nem kímélve dolgozik a QLED/OLED hibrid technológián. A társaság nem először véleményezteti az eljárást, de eddig csak különálló panelek jártak teszten, most pedig kész termékként kerülnek a potenciális gyártókhoz. A januári bemutató felemás eredményt hozott, ugyanis az anyacég (Samsung) úgy ítélte meg, hogy a fényerő még mindig nagyon alacsony, így a mérnökök további módosításokat eszközöltek. A jelenlegi eljárás szerint kék organikus diódákból álló réteget használnak a háttér megvilágításához, amire piros és zöld kvantumpontokat nyomtatnak.

A hibrid megoldással Samsung Display szeretne véget vetni (vagy enyhíteni rajta) a QLED és OLED formátumok közötti küzdelemnek azzal, hogy mindkét eljárás legjobb tulajdonságait (pl. az OLED feketéjét és a QLED kiemelkedő fényerejét) egyesíti. A kijelzőket a tavaly júliusban átadott Q1 gyártósoron állítják elő, azonban komoly akadálynak tűnik, hogy a kapacitás egyelőre nagyon alacsony (ötöde az LG Display OLED hozamának) így a tömeges értékesítés nem biztosított. Utóbbi több szempontból is aggályos, ugyanis a Samsung monitorokban is szeretné meghonosítani a technológiát.

A Samsung Display szeptemberig várja a visszajelzéseket, amennyiben a fogadtatás pozitív következő év elején megkezdődhet a hibrid tévék sorozatgyártása. Samsung egyébként több vasat tart a tűzben, hiszen nemrég bemutatott új generációs QLED (Neo QLED) készülékek mellett a microLED technológiával is kacérkodik.

Forrás: www.samsungdisplay.com