KHARMA EXQUISITE 3.0 – Grand dizájn

A csúcskategóriás hangfalakat gyártó, holland KHARMA elindította az Exquisite kollekció harmadik generációját. A családból elsőként a megújított Midi Grand hangsugárzó mutatta meg magát.

Charles van Oosterum tinédzserként imádott kiárusításokra járni, ahol olyan rádiókra vadászott, amikben működő hangszóró lapult. A lelkes fiatal az otthoni garázsban szétbontotta szerzeményeit, a hangszórókat saját építésű kabinetbe helyezte, hogy megfigyelhesse, miként változik a hangzás.

A férfi a nyolcvanas évek elején meglapította az Oosterum Luidspreker Systems (OLS) vállalatot, amely nem csupán késztermékekkel foglalkozott, hanem korabeli DIY (csináld magad) készleteket is kínált a barkácsolni vágyó felhasználóknak. Az OLS az első években piacra dobta az Emotion szériát, amelyet hamarosan a Lotus és a Ceramique követett, utóbbihoz elsőként használtak kerámia meghajtókat.

KHARMA GRAND ENIGMA

1992-ben a társaság megbízást kapott egy grandiózus rendszer megépítésére, így megszületett a Grand Enigma Reference System elnevezésű, egymillió dollárt kóstáló egyedi hangrendszer. Mivel az OLS elsősorban hazai piacra gyártott, a kilencvenes évek közepén létrehozták a nemzetközi piacot megcélzó Kharma márkát, amely elsőként a Divine hangfalak révén került reflektorfénybe. Pár évvel később bemutatták a saját gyémánt magassugárzójukat, ami végül az Exquisite sorozat névjegye lett, valamint elindították a kiegészítőkkel és elektronikával foglalkozó üzletágat.

A KHARMA EXQUISITE MIDI GRAND 3.0 egyik újítása az integrált lábazat. A kabinet egy darabból esztergált alumínium talpon áll, ami négy darab volfrám tömbben végződik, minimálisra csökkentve ezzel az padlóval közös érintkezési felületet. A három és fél utas rendszer az alapváltozattal megegyező módon két darab, egy hüvelykes gyémánt csipogót, két Omega-7 (hét hüvelyk) közepes meghajtót és két kevlár membrános basszus hangszórót (tizenegy hüvelyk) dolgoztat. A rendszer virtuális pont-forrásként üzemel.

A frissített változat pezsgő színben is elérhető, a magassugárzókat keretbe foglaló, illetve a terminálokat övező gyűrű itt arany színű lett, hogy jobban passzoljon a megváltozott színvilághoz. A rendszer teljesítménye 500W (RMS), a frekvenciatartomány 24 Hz-90 kHz, a névleges impedancia 4 ohm, míg az érzékenység 118 dB.

Forrás: www.kharma.com