Kiszáll az LCD panel gyártásból a SHARP

A Foxconn tulajdonában lévő Sharp úgy döntött teljesen felhagy az LCD kijelzők gyártásával. A hírt a társaság elnök-vezérigazgatója Wu Po-hsuan is megerősítette.

A Sharp Sakaiban (Oszaka) található gyárát 2009-ben avatták fel. Az egység elsőként volt alkalmas tizedik generációs LCD panelek előállítására, ugyanakkor jellemzően csak veszteségesen tudott üzemelni. A Foxconn adatai szerint a tavalyi év első három hónapjában 608 millió amerikai dollár „nem működéssel kapcsolatos veszteséget” könyveltek el. A gyárat szeptemberig fokozatosan készülnek leállítani, ezen felül a kisebb kijelzőket gyártó egységekben is jelentős termelés csökkenés várható, illetve néhány eszköz-üzletág értékesítése is szóba került.

A döntés hátterében egyértelműen a kínai gyártók dominanciája áll, ami a Sharp távozásával tovább növekszik majd. A vezető kínai gyártók, mint pl. TCL CSOT, a BOE, a China Star és a HKC jelenleg az LCD piac nyolcvan százalékát uralják, olyan márkáknak szállítanak, mint a Samsung, a Panasonic vagy a Sony. Az LG Display és a Samsung Display már teljesen átálltak az OLED gyártásra, utóbbi teljesen maga mögött hagyta az LCD piacot, az LG Display pedig már csak egyetlen LCD-gyárat üzemeltet.

A Sharp a jövőben az OLED, a microLED és a QD-EL (NanoLED) technológiák fejlesztésére, valamint a mesterséges-intelligenciával kapcsolatos üzleti vállalkozásokra kíván összpontosítani. A bezárt üzemet természetesen hasznosítani fogják, jelen állás szerint egy A.I adatközpont lesz a helyén, ugyanis a tajvani anyacég komoly tényező az A.I szerverparkok piacán.

Forrás: www.asia.nikkei.com