KNOW HOW – A TELEVÍZIÓK ÚJ GENERÁCIÓJA

Alig kezdődött el az év, de az LG és a Samsung máris bemutatták következő generációs képernyő-technológiáikat, melyek a 2021-es év legújabb prémium kategóriás televízióinak szívét-lelkét adják majd. Bemutatkozik az LG QNED és a Samsung Neo QLED technológia.

Az LG saját QNED technológiájára épít, míg a Samsung a Neo QLED mellett tette le a voksát. Mindkét megoldás jobb színmegjelenítéssel, magasabb csúcs fényerővel és nagyobb kontrasztaránnyal kecsegtet HDR tartalmak esetén, ráadásul mivel a 4K és 8K felbontást kínáló készülékeknél találkozhatunk velük, így minden bizonnyal, káprázatos látványra is számíthatunk. Azonban joggal adódik a kérdés, hogy van-e különbség a két technológia között, és ha igen, akkor mi az? Vajon melyiket preferáljuk, ha új TV vásárlásában gondolkozunk? Járjunk hát a végére!

Bővebben a LED képernyőkről

Az LG QNED nem más, mint egy mini LED-alapú kijelző-technológia. Legegyszerűbben úgy érthetjük meg, ha visszamegyünk a LED-háttérvilágítású LCD tévékhez (melyeket röviden csak LED TV-nek szokás nevezni), amik az utóbbi években elterjedtté váltak a piacon. A LED-LCD képernyőknél a színeket a közös háttérvilágítás és különböző filterek együttese hozza létre.

A hagyományos LCD hátulütője, hogy a háttérvilágítás fénye a sötét képpontokba is átszivárog, ezzel csökken a kontrasztarány, ami azt jelenti, hogy a feketék sohasem lesznek tökéletesen feketék. Az LCD technológiát alkalmazó képernyők jelentősen alacsonyabb kontrasztarányt kínálnak, mint a riválisaiknak számító OLED panelek, ami különösen az egyre népszerűbb HDR tartalmak esetén szembetűnő.

Ennek kiküszöbölésére a LED televízióknál elkezdték a több különböző háttérvilágítási zónával dolgozó, úgynevezett „local dimming” technológiát használni. A készülék az egyes zónák fényerejét külön-külön képes szabályozni, ezzel növelhető a kontrasztarány. Így például a kép sötétebb részeinél a képernyő fényereje csökkenthető, vagy akár teljesen ki is kapcsolható, míg a színes vagy fehér képrészeknél továbbra is érvényesül az erősebb háttérvilágítás jótékony hatása.

A lokális fényerő szabályzás eléréséhez többféleképpen is eloszthatók a háttérvilágításért felelős fényforrások és valamennyi elrendezésnek megvan a maga előnye és hátránya. „Full Array” esetén a LED fényforrások a képernyő mögött hálószerűen oszlanak el, ami a legideálisabb és egyben legköltségesebb megoldás, míg a képernyő szélei mentén elhelyezkedő „edge LED” technológia olcsóbb, azonban az előbbinél gyengébb látványt kínál.

Azonban a full array local dimming alkalmazása ellenére a dimming zónák száma továbbra is szűk keresztmetszetet jelent. LED televízióknál gyakran találkozhatunk felhő- vagy fényudvarszerű zavaró képi jelenséggel a szomszédos aktív, illetve inaktív háttérvilágítású zónák között. A háttérvilágítás méreténél kisebb részletek esetében, amik lehetnek például fényes csillagok a sötét égen, ezáltal nem érzékelhető a jobb kontasztarány, hanem éppen ellenkezőleg, a kép többi részéhez képest elmosódottnak tűnhetnek.

A dimming zónák számának növelése segít kiküszöbölni ezt a problémákat és javítja a képi összhatást, azonban ez jelentősen megdrágítja a képernyőpanelt. A pixelenkénti fényerőszabályzásra az OLED jelenti a megoldást, azonban a kontrasztarány terén az LCD is kezdi behozni a hátrányát– és itt jön a képbe az LG QNED technológiája.

Mi az a QNED és hogyan működik?

A QNED az LG első generációs mini-LED TV technológiája. A működési elv ugyanaz, mint a fent taglalt fényáteresztő (transzmisszív) LCD-LED képernyők esetében, azonban azoknál lényegesen jobb teljesítményt kínál, hiszen az LG új 8K modellje panelenként 2.500 local dimming zónával és akár 30.000 mini LED-del dolgozik. Az áttörő újítást a mini LED fényforrások apró mérete és sűrű elrendezése teszi lehetővé, mellyel nagymértékben megnövelhető a local dimming zónák száma, ez pedig jobb kontrasztarányt és a felhősödés-effektus csökkenését eredményezi.

Az LG 1.000.000:1 kontrasztarányt, valamint 120 Hz-es frissítési rátát ígér ezzel a technológiával. Az LG QNED elnevezésében a Q betű a „quantum”, azaz kvantumpontokra utal, melyeknek a színszűrésben van szerepük – a technológia teljesen nevén egyébként „Quantum NanoCell Emitting Diode”. Ne felejtsük el, a QNED lényegében továbbra is egy filteralapú LCD technológiát takar, ezek a szűrőrétegek pedig a felesleges fényhullámok elnyelésével tökéletes színtisztaságot hoznak létre, és elősegítik, hogy minden színárnyalat élethű tónusokban jelenjen meg a képernyőn.

A kvantumpontokat alkalmazó technológia lényege, hogy az LCD színszűrőben szubmikroszkopikus méretű, félvezető nanokristályok találhatók. Az LG QNED készülékei a vállalat saját NanoCell anyagát használják, a háttérvilágításból érkező fény pedig ezen keresztülhaladva jut el a kvantumpontokkal ellátott színszűrő filmréteghez.

Dióhéjban, a kvantumpontok csökkentik a hagyományos LCD színszűrőkre jellemző fényveszteség és crosstalk mennyiségét, mely összességében élénkebb színeket és nagyobb színterjedelmet garantál. Ha pedig mindezt a nagyszámú, apró dimming zónával kombináljuk, az LG QNED készülékei jobb eséllyel képesek felvenni a versenyt a drága OLED HDR képernyőkkel. Érdemes persze hozzátennünk, hogy a QNED megjelenése ellenére továbbra is az OLED marad az LG prémium technológiája a televíziók terén, így a QNED készülékek a vállalat NanoCell és OLED sorozatai között helyezkednek el a rangsorban.

És mi a Neo QLED?

Akárcsak az LG QNED, a Samsung Neo QLED technológiája szintén a mini LED háttérvilágításra épít. A „Q” betű a „QLED” esetében is a kvantum szó rövidítése, azonban a Samsung Neo QLED-nél ez a cég Quantum Mátrix technológiáját, illetve képoptimalizáló Neo Quantum processzorát jelöli. A Samsung ilyen típusú készülékeiben egy kvantumpontokkal ellátott speciális réteg gondoskodik a még kiválóbb színmegjelenítésről, amivel a vállalat a DCI-P3 színtér száz százalékos lefedettségét ígéri.

Hasonlóan az LG-hez, a Samsung technológiájának kulcselemét a kisebb LED-ek képezik. A Samsung új Quantum Mini LED-jei a korábbi típus magasságának negyvened részét teszik, ezáltal lényegesen sűrűbben helyezhetők el. Mindazonáltal a Samsung nem árulta el, hogy Neo QLED televíziói pontosan hány dimming zónával dolgoznak. A fentiek megvalósításához a vállalat új LED chipjei már nem rendelkeznek tokozással vagy lencsével, ehelyett egy új, ultravékony mikroréteget alkalmaznak a LED fényének irányítására.

A Samsung Quantum Matrix technológiája precíz fényerőszabályzást, korszerűsített helyi energia-elosztást, valamint egy új „Black Detail Boost” funkciót is kínál, mely utóbbi segítségével a kép sötétebb részei nagyobb részletgazdagsággal jelennek meg. Mindezeken felül a Neo Quantum Processzor 16 különféle, mesterséges intelligencián alapuló neurális hálózati modell használatával végzi a tartalmak felskálázását, ezzel az eddigieknél is többet képes kihozni a TV készülékek 4K-s és 8K-s adottságaiból, akár kisebb felbontású anyagok esetén is.

A Neo QLED további funkciói közé tartozik, hogy local dimming zónáknál 4096 lépésben a fényerőskálát 12 bitesre, képes növelni, noha ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a panel támogatja a 12 bites HDR tartalmakat. A Samsung Nano QLED televíziói ezen kívül támogatják a 120 Hz-es frissítési rátát, valamint az NVIDIA által fejlesztett G-SYNC technológiát, mely a megjelenített képkockaszám igazításával zökkenőmentes játékélményt biztosít.

A Samsung sajtóközleményében említést tett továbbá emisszív (a színt, önmaga kibocsátó) micro LED technológiájáról is (mely nem összekeverendő a transzmisszív, vagyis fényáteresztő LCD panelt és színszűrőket alkalmazó mini LED-del). A micro LED-es televíziók 110”, 99” valamint kisebb méretekben kerülnek majd piacra még az idei év végéig, abban azonban már most biztosak lehetünk, hogy igen magas áruk miatt nem lesznek egyhamar megfizethetők a nagyközönség számára.

LG QNED vagy Samsung Neo QLED – melyiket válasszam?

Az LG és a Samsung összehasonlításban mindketten a kisebb méretű és sűrűbben elhelyezhető mini LED háttérvilágítási technológiától várják, hogy csökkentsék az elérhetőbb árú LCD-LED televíziók és a prémiumkategóriás OLED készülékek közti minőségbeli rést. Noha várható, hogy lesz különbség a két vállalat új technológiát alkalmazó televízióinak képminősége között, ezeket egymás mellé téve tudnánk csak bármilyen konkrét összehasonlítást elvégezni.

LG Nanocell/QNED

Az LG és a Samsung újításainál érdekes összehasonlítási pont lehet az általuk használt LCD színszűrő réteg. Noha még nem áll rendelkezésre róla bővebb információ, az LG minden bizonnyal maradt a korábbi modelljeinél alkalmazott IPS (In-Plane Switching, azaz síkban váltó) panelnél. Ellenben a Samsung a VA (Vertically Aligned – függőleges elrendezésű) LCD technológiára váltott, mely a hagyományos IPS képernyőknél ugyan jobb kontrasztot kínál, azonban velejárója a kisebb betekintési szög. Ennélfogva a HDR kontraszt és a betekintési szög közötti kompromisszum lehet az LG QNED és a Samsung Neo QLED televíziói közti legészrevehetőbb különbség.

Samsung Neo QLED

Noha hardver és szoftver tekintetében akadnak még eltérések a két vállalat legújabb készülékei között, a két technológia alapvetően ugyanazt a módszert alkalmazza, hogy a kontraszt és színmegjelenítés terén, csökkentse a LED-LCD képernyők hátrányát az OLED televíziókhoz képest. Hogyha valaki egy OLED-hez közeli minőséget garantáló TV-ben gondolkodik, azonban elrettenti a magas árcédula, érdemes lesz 2021 folyamán figyelemmel kísérni a most bemutatott új technológiákat használó készülékeket.

Forrás: Robert Triggs – LG ElectronicsSamsung