KNOW HOW – Küszöbön a 8K TV áttörés

A televíziós iparágban mindig is megfigyelhetőek voltak olyan mérföldkőnek is beillő újítások, amelyekhez az egész piac igazodott, ennek apropóján kicsit körbejártuk, mi a helyzet a 8K tévékkel?

Ilyen volt a Full HD majd később a 4K modellek feltűnése, illetve az okostévé rendszerek, vagy a hajlított készülékház megjelenése. És ilyen szerepet szántak a 8K felbontásnak is, de vajon megtörténik az áttörés, és ha igen, mikor? Ezt a kérdést járjuk körbe elemzésünkben.

8K – Super Hi Vision

Először is gyorsan tisztázzuk, hogy mi is a 8K, vagy ahogy ritkábban nevezik, Super Hi Vision! Ez a fogalom a legalább 7680×4320 pixel felbontású mozgóképeket, illetve az ezek megjelenítésére és kezelésére alkalmas készülékeket takarja. A 8K felbontás ebből fakadóan a négyszerese az Ultra High Definition és tizenhatszorosa a Full HD felbontású tartalmakénak. A 8K kompatibilis eszközök lehetnek monitorok, projektorok, televíziók, médialejátszók, tv tunerek vagy kamerák.

8K televíziók

Az összes 8K berendezés közül a legnagyobb hangsúly a televíziókon van, teljesen érthető okokból, hiszen alapvetően e berendezések számítanak e technológia zászlóshajójának. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy e termékcsaládtól függ a 8K jövője, hiszen, ha a tévék elbuknak, akkor megy a süllyesztőbe minden más is, de ha a diadalmaskodnak, akkor a többiek számára is megnyitják az utat. 2012 környékén bukkantak fel nagy technológiai kiállításokon, illetve exkluzív üzleti konferenciákon az első 8K támogatású, nagy méretű, azaz legalább 55 inches képátlóval bíró nagyméretű megjelenítők. Az ezt követő években pedig egyre több cég állt elő működőképes, extrémen nagy felbontású kijelzőkkel.

LG Z9 8K OLED

Láttunk plazmára, és LCD-re épülő megoldásokat egyaránt, sőt a hírek arról szóltak, hogy OLED fronton is gőzerővel zajlanak a fejlesztések. Azonban igen komoly problémát okozott a gyors mozgások megjelenítése, valamint az igen magas gyártási költségek is akadályozták, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljenek az első ilyen, extrémen nagy felbontású televíziók. 2018-ban aztán megtört a jég, hiszen a Sharp piacra dobta a világ első kiskereskedelmi forgalomban is elérhető, nagy méretű 8K megjelenítőjét. Ebből még hiányzott a tuner, azaz technikai értelemben nem volt tv, de érkezett a Samsung és színre lépett egy 8K QLED televízióval. Ez volt a legendás Q900R, amely fontos mérföldkőnek bizonyult.

SAMSUNG Q900R 8K QLED

A dél-koreai konszern hamar nyilvánvalóvá tette, hogy ezen a területen vezető szerepet kíván játszani, hiszen 2019-ben már több szériával jelentkezett. Ezzel alaposan feladta a leckét a vetélytársaknak, akik nem akartak lemaradni. A példájukat követte az LG, a Sony, sőt az olyan nagyra törő kínai cégek is, mint a Hisense, a Skyworth vagy épp a TCL. A legtöbben LED LCD képalkotási technológiára építenek, de például az LG bemutatta, hogy az OLED eljárás is versenyképes lehet a 8K színtéren is, hiszen 2019-ben bemutatta első ilyen készüléknek prototípusát.

Elmaradó eredmények

A piackutatók korábban úgy számoltak, hogy 2019-ben akár 500 000 darab 8K televízió is gazdára lelhet. 2020 pedig elhozhatja az áttörést 3 millió eladott készülékkel. Ez a 230-240 millió darabszámos piac mellett nem túl nagy szám, ám egy épp elinduló technológia esetében azért szép érték. Azonban kiderült, hogy az elvárások túlzóak voltak: 2019-ben ugyanis mindössze 180 000 8K televízió talált gazdára. És a 2020-as év sem alakult túl jól 8K szempontból, hisz az eladások nem érték el az egymillió darabot sem. A technológia tehát eddig finoman szólva sem futja be azt a karriert, amit szántak neki.

Lássuk az okokat…

A gyengébb eredmények hátterében több ok is áll, lássuk ezek közül a legfontosabbakat. Tartalom: Egyszerűen nincs elég natív felbontású 8K film, videó és sorozat vagy sportközvetítés. Azaz olyan tartalom, ami rábírná az embereket arra, hogy ilyen készüléket vásároljanak. Ráadásul ezek eljuttatása a megjelenítőkre sem egyszerű. Csak Japánban indult el a 8K tv adás, asztali médialejátszók, illetve az extrém nagy felbontású anyagok kezelését biztosító fizikai hordozók pedig hiányoznak, és ezek fejlesztése nincs is tervben.

Az online streaming reális alternatíva, azonban megfelelő bitrátához 8K felbontás esetén hatalmas sávszélesség szükséges, ennek feltételei pedig egyszerűen nem mindenhol adottak. Sokszor ugyanis még a 4K HDR normális minőségű továbbítása sem megoldott, a 8K esetében pedig ugyebár négyszer akkora adatmennyiségről van szó.

Magas ár. A 8K televíziók egyértelműen a drágább készülékek közé tartoznak. A prémium kategória pedig mindig szűk volt, és itt óriási a verseny. A 8K áttöréshez egyértelműen az árak radikális csökkentésére van szükség. Már látszódnak ennek jelei, de a piaci szereplők előtt e téren azért még hosszú út áll.

SONY Z8H 8K OLED

Méret. Az bebizonyosodott, hogy a 8K-nak igazán csak a nagy méretű modellek esetén van értelme. Viszont a 65 vagy pláne ennél nagyobb televíziónak sok lakásban, vagy pláne kisebb garzonban egyszerűen nincs elég hely. Ez pedig azért jelentősen lecsökkenti a potenciálisan szóba jöhető vásárlók számát.

Pandémia. Végül, de nem utolsó sorban az egyik legfőbb ok, ami miatt a 8K technológia alul teljesített, a koronavírus. A globális járvány miatt az egész világon komoly recesszió következett be. Ennek hatására pedig rengetegen döntöttek úgy, hogy elhalasztják a nélkülözhető tartós fogyasztási cikkek beszerzését. Ennek áldozatává váltak például a gépjárművek, és a 8K televíziók is. Sok piaci résztvevő ráadásul komoly költségcsökkentésről határozott, ami miatt kevesebb lett a marketingre fordítható összeg. Ez pedig egy ilyen új, pont a bevezető fázisban lévő termékcsalád esetében hatalmas csapás.

Olimpia. A 8K elterjedése szempontjából kulcsszerepet szántak a 2020-as tokiói Olimpiai Játékoknak. Már kész terv volt a versenyszámok ilyen nagy felbontású közvetítésére, illetve hogy hogyan juttassák el mindezt a nagy tömegekhez. Nagy nyilvános vetítéseket szerveztek volna, ahol az emberek 8K megjelenítőkön szembesülhettek volna a gigantikus részletességben rejlő előnyökkel.

Veszett fejsze?

Szó sincs arról, hogy bukás lenne a 8K televíziózás és hogy nincs kiút. A fent említett problémák jó része ugyanis viszonylag hamar orvosolható. Ha a járvány elmúlik és stabilizálódik a gazdaság, biztosan visszatér majd a vásárlási kedv. Emellett intenzíven dolgoznak azon is, hogy növeljék az elérhető tartalmak körét. Már forog az első 8K tv sorozat és folyamatosan forgatják a 8K filmeket. Hogy a stúdiók is ebben gondolkodnak, mi sem jelzi jobban, hogy egyelőre nincs elegendő kamera ahhoz, hogy az összes felmerülő igényt kiszolgálják. Emellett az is igaz, hogy a sportközvetítésekhez szükséges metódust is kidolgozták, tehát ez sem lehet akadálya az ilyen típusú, igen népszerűnek számító tartalomszolgáltatás elindításának.

A 8K online streaming ráadásul folyamatosan fejlődik. Olyan új tömörítési megoldások bukkantak fel, amelyek hatékonyabban használják ki a meglévő sávszélességet. Ha pedig minden jól megy, idén megrendezik az elhalasztott Olimpiát, illetve Labdarúgó Európa Bajnokságot, ami lökést adhat a 8K elterjedésének. Végül nem feledkezhetünk meg a különféle felskálázó eljárásokról.

Ezek a mesterséges intelligencia megoldások felhasználásával képesek arra, hogy feljavítsák az alacsonyabb részletességű anyagokat, és egy hatalmas adatbázis felhasználásával pótolják a hiányzó pixeleket. Mindez pedig azt eredményezi, hogy nem natív 8K anyagokkal is lehet aknázni a 7680 x 4320 képpontban rejlő lehetőségeket.

2021 – Apró lépésekkel előre

Hogy a nagy piaci szereplők továbbra is bíznak a 8K-ban, mi sem jelzi jobban, hogy az év eleji virtuális CES kiállításon is rengeteg ilyen készülékről rántották le a leplet. Az LG bemutatta új QNED családját, amelyek között megtalálhatóak az ilyen típusú termékek is. A Samsung szintén előrukkolt egy vadonatúj, MiniLED háttérvilágításra építő QLED termékvonallal, amelyben több 8K modell is megtalálható.

Rajtuk kívül a TCL, a Hisense, Skyworth és a Sony is előrukkolt új 8K televíziókkal, és nem lennénk meglepve, ha még jó néhány cég erre az útra lépne. A 8K áttörése eddig tehát ugyan elmaradt, de jó esély van rá, hogy valamikor a közeljövőben erre mégis csak sor kerül. Lehet, hogy az átmenet nem lesz olyan gyors, és zökkenőmentes, mint ahogyan azt várták, de a világ erre halad, ez már egészen világosan látszik.

(Somfai Gábor)