Lange Loudspeakers – Egy furcsa páros

A svájci székhelyű Lange Loudspeakers a kilencvenes évek elején kezdte tevékenységét. A társaság a müncheni expó előtt egy izgalmas kombinációt mutatott be.

A YOCTO (8900 EUR) egy teljes tartományt kezelő hangkeltő, amely a gyártó szerint képes sarokba állítani a többutas rendszerekre jellemző problémákat. Miután a készülék egyetlen hangszórót dolgoztat, nincs magas és közepes keresztezési pont, aminek előnye szerintük a teljesítményben is megjelenik. A meghajtó a CNC megmunkált alumínium ház szerves része, így nincs szükség a kabinet és meghajtó leválasztására.

További érdekesség, hogy a kónusz visszasugárzott energiája egy koncentrikusan kialakított csatornába és mágnes-rendszerbe áramlik, így visszaverődés híján nem tudja megütni a membránt. A kabinet sajátos formája segít elkerülni a diffrakciós anomáliákat, az irányítottságról több tagból álló terelő-rendszer gondoskodik.

Mivel a kis membránok nem képesek a fizika törvényeit semmibe véve érdemi basszus reprodukcióra, ezért az alacsony frekvenciákat a TERA (7900 EUR) aktív mélysugárzóra bízták. A készülék tizenöt milliméter falvastagságú alumínium kabinettel rendelkezik, amiben két darab tíz hüvelykes meghajtó lakik.

Bár az alumínium használata (pl. MDF és HDF változatokkal összevetve) jelentősen emeli a költségeket, cserébe sokkal jobb szerkezeti stabilitást és rezonancia jellemzőket szavatol, plusz a meghajtók szimmetrikus elrendezése hatékonyan szünteti meg a jelátalakító kúp tömege által kiváltott vibrációt. A TERA 600W (4 ohm) teljesítményű D-osztályú rendszer.

Forrás: www.langeloudspeakers.com