LEAK SANDWICH 150/250 hangsugárzók

A brit LEAK márka négy évtizedes kihagyást követően néhány éve rehabilitálta magát. A termékkínálat most két hangsugárzóval bővül, amelyeket a hatvanas évek elején bemutatott eredeti Sandwich hangfalak ihlettek.

Az ötvenes években a hangszórók gyakori hibája volt az elégtelen merevség. A kónuszok jellemzően papírból vagy impregnált szövetből készültek, amelyek az ideálisnál gyengébben teljesítettek, negatívan befolyásolva a hangminőséget.

A hatvanegyben bemutatott LEAK Sandwich hangfalak elsők között használtak szendvics membránokat, két alumínium-fólia réteg közé polisztirol hab került, aminek eredményeként egy merev, mégis könnyű szerkezet jött létre.

Hatvanhárom évvel később az új Sandwich 150 és Sandwich 250 hangsugárzók ismét ezt a koncepciót alkalmazzák, természetesen kortárs anyagok és technológiák felhasználásával. A merev alumínium rétegek ezúttal egy repülőgép-minőségű polimetakrilimid (PMI) maghoz vannak rögzítve.

Az anyagok optimális arányban történő alkalmazása szavatolja, hogy a kónusz pontosan, mechanikai töréstől és a kapcsolódó torzulásoktól mentesen adja vissza a hangtekercsre továbbított jeleket.

A kisebbik modell kettő, míg a nagyobb változat háromutas konstrukció. Mindkét hangfal harminc milliméteres textil dóm magassugárzót dolgoztat, ami mellett 170 milliméteres (Sandwich 150) mélyközép meghajtó, illetve 108 milliméteres közepes és 280 milliméteres basszus hangszóró kapott helyet. A magassugárzó mindkét esetben csillapított kamrával rendelkezik, elszigetelve a meghajtót a kabinet többi részétől.

Mindkét változat illesztett párokban kerül forgalomba, így biztosítva a precíz sztereó képet és a széles hangteret. A gondosan merevített kabinetek is szendvics felépítésűek, MDF és nagy sűrűségű forgácslap-rétegekből készültek.

A hátsó iker portok a basszus-választ hivatottak javítani, a kiszélesedő profilnak pedig a zaj csökkentésében jut szerep. A borításhoz diófa furnért használtak, igazodva ezzel a klasszikus LEAK megjelenéshez. A SANDWICH 150 (999 GBP) és SANDWICH 250 (1999 GBP) hangfalak február közepétől vihetők. A nagyobb modellhez opcionálisan állvány is vásárolható.

Forrás: www.leak-hifi.co.uk