Linn Klimax Solo 800 monoblokk erősítő

A Klimax Solo 800 egy passzív hűtésű referencia modell, amely az ígéretek szerint bármilyen hangsugárzót képes optimálisan meghajtani.

A Klimax Solo 800 (75.000 GBP/pár) egy AB osztályú erősítő, amely ún. sweet pot nyugalmi áramot igényel. Hagyományos módon a nyugalmi (vagy bázis) áramot egyszer szokták beállítani, ez azonban a komponensek öregedése miatt nem ideális, így a Linn másik utat választott és kidolgozta az Adaptive Bias Control technológiát.

A rendszer a tranzisztorok monitorozásával, mintavételezéssel és digitalizálással dinamikusan, valós időben képes meghatározni az ideális értéket. A begyűjtött adatokat az FPGA felé továbbítják, amely egy gyors számítás után digitális vezérlőhurkot hoz létre. Ezzel a módszerrel a márka szerint bármilyen hőmérsékleten, a változókat figyelembe véve optimális előfeszítés érhető el.

A Linn számos új technikát dolgozott ki a torzítások csökkentése érdekében. Dinamikus megfigyelés és valós idejű hibajavítás, digitális és analóg visszacsatoló hurkok szerepelnek a repertoárban. Az analóg kimenetbe kizárólag a legjobb prémium tranzisztorok kerülhettek, amikből nyolc párat használnak párhuzamosan, így biztosítva a tökéletes linearitást. A készülék 800W (4 ohm), 400W (8 ohm) és 1.2 kW (2 ohm) teljesítményt biztosít.

Az új modellben debütál a márka Utopik kapcsolóüzemű tápegység-topológiája, amely egymástól független leválasztott tápsínekkel büszkélkedhet, ezek állítólag a drámai terhelésváltozások mellett is következetesen teljesítenek. A kapcsolási zaj minimalizálása és a hatékonyság növelése érdekében, az ún. soft-switching technikát alkalmazzák, ami biztosítja, hogy a kapcsoló feszültsége nullára csökkenjen a kioldás előtt.

Az erősítő hőkezelésére is nagy figyelmet fordítottak. Az erősítő és a tápegység áramkörét közvetlenül nagy felületű hűtőbordákra szerelték, ezzel okafogyottá vált a zajos ventilátorok alkalmazása. Az új monoblokk fekete és ezüst változatban kerül forgalomba.

Forrás: www.linn.co.uk