LUXMAN – Z-generációs újdonságok

A Luxman egy vadonatúj integrált erősítővel nyitja meg a legújabb generációs modellek sorát. A hónapban piacra kerülő készüléket szeptemberben a PD-151 lemezjátszó frissített változata követi.

A LUXMAN L-507Z (kb. 8000 GBP) integrált erősítő számos egyedi technológiát használ. Az egyik legfontosabb az ezredfordulón bemutatott ODNF visszacsatoló áramkör LIFES (Luxman Integrated Feedback Engine System) névre hallgató utódja, ami az előd koncepcióját veszi alapul, azonban a teljes áramkört újratervezték, csökkentve a párhuzamos elemek számát. Az erősítési szakaszban a torzítás a korábbinak a felére csökkent, a végfokozat tripla párhuzamos push-pull konfigurációval rendelkezik és 110W+110W (8 ohm) és 210W+210W (4 ohm) AB osztályú teljesítményt szavatol.

A rendszerben helyet kapott a márka LECUA1000 88 elnevezésű elektronikusan vezérelt csillapítója, amely az erősítő áramkörébe integrálva a hangerő szabályozás teljes tartományában megakadályozza a hangminőség romlását. A tápegységben egyedi gyártású EI típusú táptranszformátor és új fejlesztésű, nagy kapacitású szűrőkondenzátorok (10 000 μFx 8) találhatók, amelyek azonnali áramellátást és feszültségstabilitást biztosítanak. A jeleket a rendszer az optimálisan legrövidebb úton közvetíti (Beeline konstrukció) kimenethez, a hurok nélküli házszerkezet elszigeteli a földimpedancia hatásait. A készülék egy újonnan kifejlesztett phono (MM/MC) erősítő áramkört is tartalmaz, amely támogatja a kiváló minőségű analóg lejátszást.

A teljes ház alumínium panelekből épült, a fedlapba vágott méretes nyílások megkönnyítik a légcserét, biztosítják a megfelelő hőelvezetést. Az előlapon hangsúlyos, LED háttér világítással ellátott műszerpár kapott helyet, újdonságnak számít a műszerek közé elhelyezett LED kijelző, amely a csillapítás aktuális szintjét mutatja. Az összes fizikai gombot és tárcsát alumíniumból esztergálták, az elő-és teljesítmény szakaszt külön kezeli a rendszer és egy némító gombbal is bővült a paletta.

A szabványos 6.3 milliméteres fejhallgató-csatlakozó mellé egy 4.4 milliméteres kimenet is került, független jobb és bal föld kábelezéssel, ami jelentősen javítja az LR szétválasztást. Az összes hátoldali RCA konnektor rézötvözetből készült, mindegyik támogatja az audiofil kábelek használatát. A csomagban egy masszív, alumínium-ötvözetből készített távirányító is megtalálható, amivel a 1996 óta kiadott összes Luxman CD-lejátszó is vezérelhető.

A LUXMAN PD-151 MK2 (kb. 5000 GBP)lemezjátszó szerkezetileg nem változott. Maradt az eredeti modell masszív és rendkívül merev háza, amit gumi csillapítókkal választottak le a motorról és transzformátorról. Az egyedi, nagy nyomatékú kefe nélküli motort átalakították és frissítették a két pólusú hajtásrendszert. A MK2 modell vadonatúj S hangkart kapott, de a keresztirányú felfüggesztést is módosították. A négy kilós alumínium lemeztányér esetében megtartották a lendkerék-elvet, a nagy tehetetlenségi nyomaték képes áthidalni a kisebb sebesség-ingadozásokat. A részletes specifikációk a megjelenés előtt várhatók.

Forrás: www.luxman.com