Már fejlesztik az új generációs QD kijelzőt

A Nanosys egy zárt szakmai bemutató keretében mutatta be az elektrolumineszcens kvantumpontos kijelző technológiáját, amely várhatóan NanoLED néven kerülhet szabadalom alá.

A QLED kifejezést első körben a következő generációs kijelzőtechnológiára használták, majd a jelölés a piacon jelenleg kapható hagyományos LCD tévéktől való megkülönböztetést szolgálta. A QLED a gyakorlatban nem más, mint egy a pl. színek élénkítésére, illetve a fényerő növelésére használt kvantumpont réteggel megbolondított LCD eljárás. A kvantumpontokat jelenleg diffúzor lemezre integrálva, vagy különálló rétegként alkalmazzák, mindkét esetben csak kisegítő szerepet játszanak, ez azonban változni látszik.

A jelenleg használt QD kijelzők fotolumineszcensek, azaz a kvantumpontokból álló réteg elnyeli, majd átalakítva továbbítja a fényt. A Nanosys NanoLED eljárása ezzel szemben elektrolumineszcens kvantumpontokat használ, amely az elektromosságot alakítja fénnyé. A fejlesztők szerint az előnyök között a jobb képminőség és nagyobb fényerő érdemel említést, de nem elhanyagolható a könnyű méretezhetőség, ráadásként a kijelzők tintasugaras eljárással is előállíthatók, így a gyártási költségek jobban racionalizálhatók.

A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy hosszú élettartamú piros, kék és zöld kvantumpontokra van szükség, a Nanosys állítólag jól halad, de két-három éven belül nem várható új kijelzővel szerelt készülék. A NanoLED kijelzőtechnológiával és a tömeggyártással kapcsolatban állítólag a Samsung és TCL is komoly kutatásokat folytat.

Forrás: www.cnet.com www.nanosys.com