Megmutatta 8K tévéjét a TCL Europe

A TCL Europe szakmai eseményen körvonalazta rövid távú terveit, majd több középkategóriás 4K tévé mellett hivatalosan is bemutatta új 8K felbontást támogató modelljét.

A hetvenöt hüvelykes TCL X915 (4000 EUR) QLED panelt dolgoztat és FALD ((Full Array Local Dimming) technológiát használ a kontrasztosabb megjelenítés érdekében. Az eljárás lényege, hogy a háttér világítást biztosító LED fényforrások nem a kávába kerülnek, hanem a képernyő mögött kapnak helyet, ahol a diódákat egyedileg vezérelhető csoportba osztják. Az új televízió természetesen támogatja különféle HDR (pl. HDR10+ és Dolby Vision) formátumokat, elsőként visel HDMI 2.1 konnektorokat és rendelkezik a VRR (Variable Refresh Rate), ALLM (Auto Low Latency Mode) és eARC (enhanced Audio Return Channel) technológiák biztosította előnyökkel.

A készülék támogatja az AV1 kódeket, ami 8K felbontású YouTube tartalmak streamelését teszi lehetővé, bár komolyabb tartalmak híján ez egyelőre csak a jövőre való felkészülésként értelmezhető. A rendezvényen esett néhány szó a FilmMaker Mode és Dolby Vision IQ integrációról, részleteket azonban csak ősz környékére ígért a gyártó. A Dolby Atmos támogatású hangrendszert az Onkyo fejlesztette, teljesítményre vonatkozó részletek nem ismertek, bár annyi kiderült, hogy nincsenek felfelé irányított hangszórók, tehát virtuális térleképezésről lehet szó. Az Android rendszert futtató tévé, egy videóhívásokat támogató felugró kamerát is kapott. Az új modell a forgalmazása a második negyedévben kezdődik.

Forrás: www.tcl.com