Megszűnik a hazai digitális rádiós (DAB+) műsorszórás

Az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) nem hosszabbította meg az Antenna Hungária lejáró szerződését, ennek okán megszűnik a DAB+ technológiára épülő digitális rádiózás.

Az első DAB formátumú kísérleti adást a Magyar Rádió Zrt. és az Antenna Hungária Zrt. a magyar rádiózás hetvenedik születésnapján (1995. december 1.) kezdte meg. A rendszer kezdetben nyolc rádióprogram sugárzására biztosított lehetőséget, amely kínálat az idő elteltével további csatornákkal bővült.

A kísérleti üzemet követően a digitális műsorszóró hálózat kiépítésére és üzemeltetésére 2008 tavaszán írtak ki pályázatot, amelyet az Antenna Hungária nyert meg. A társaság el is kezdte a hálózat első ütemének kiépítését, amely hozzávetőleg harminc százalékos lefedettséget kínált. A digitális rádiózásra vonatkozó szerződés azonban 2020. szeptember 5-én lejárt és a szakhatóság döntése értelmében egyelőre nem is lesz folytatás, mert a hivatalos magyarázat szerint a „hatóság az eddigi tapasztalatok alapján úgy látja, hogy a digitális platform pillanatnyilag kevesebb felhasználót érdekel az analógnál”.

Kezdetben a DAB+ technológia vonzó alternatívának tűnt, ugyanis számos előnyt kínál az FM adásokhoz képest, ugyanakkor formátum egyedi vevőkészüléket igényel, ami a felhasználói oldalon (legalábbis kezdetben) jelentős többlet költségként jelentkezett. A hatóság álláspontja szerint a DAB+ csak akkor lenne életképes, ha a műsorok országos lefedettséggel kerülnének terjesztésre, azonban az elégtelen tartalom kínálat miatt a hálózat-fejlesztés gyakorlatilag teljesen megállt. A szakhatóság szerint az áttörést a DAB+ közszolgálati műsorokkal, valamint kizárólag digitális platformon elérhető tartalmakkal történő népszerűsítése jelenthetné, ugyanakkor a digitális átállásra se a magyar, sem pedig az uniós szabályozásban nincs kötelezettség.

Forrás: www.digitrendi.hu www.ahrt.hu