Mission 770 – Régi nóta, új hangszerelés

A hetvenes évek közepén alapított Mission márka számos emlékezetes hangfalat épített, azonban sokak szerint a 770 sikerét azóta sem sikerült maradéktalanul megismételni.

A MISSION 770 alapváltozata 1978-ban került a piacra gazdag és természetes hangkarakterével gyorsan levette lábáról a zenekedvelőket. Farad Azima, a Mission alapítója olyan hangfalat igyekezett készíteni, amely megfelel a híres BBC standardoknak, azonban feszesebb basszust és melegebb hangélményt kínál.

A megújított MISSION 770 (4600 USD) természetesen teljes egészében angol földön készül, a projektért Peter Comeau, a Mission akusztikai tervezésért felelős igazgatója felel. A klasszikus modellt két alapvető elem határozta meg, az egyedi tervezésű kabinet struktúra és a polipropilén meghajtók. Az új modell esetében ezek voltak a fix sarokpontok, ezen felül gyakorlatilag mindent újra értelmeztek és frissítettek.

A kabinet megtartotta az eredeti szerkezetet, azonban a felhasznált anyagok tekintetében már elszakadtak a korabeli megoldásoktól. A vékonyabb falvastagságú, bitumennel csillapított kialakítás helyett vastagabb MDF alapú, ragasztott szendvics kabinetet kapunk, ami gyártó szerint jótékony hatással van a merevségre és rezonancia kezelésre.

Az eredeti modell elsősorban a középtartományra fókuszált, igazodva a bakelitek (mint népszerű forrás) jellemzőihez. Az új változatnak a digitális és analóg forrásokkal is jól kell teljesítenie, ezért egy csillapított mikroszálas dóm hangszórót dolgoztat, ami finom átmenetet biztosít a közepes-mély tartományokhoz. Utóbbiakat egy vadonatúj polipropilén meghajtó kezeli, amely az eredeti kiterjesztett reakcióképességét és természetes tónusát kívánja ötvözni a korszerűsített motorrendszerrel.

Az eredetihez hasonlóan a meghajtó egy húsz centis présöntvény vázra épült, nagy hátsó „ablakokkal”, amelyek csökkentik a tükör-effektek kialakulásának lehetőségét. A kónuszt ezúttal merevebbre tervezték, hogy feszesebb és gyorsabb basszust biztosítson. A széles sávszélesség és az artikulált basszus elérése érdekében a portot nagyon alacsony frekvenciára hangolták. A keresztváltó hosszas tervezés eredménye, a munka során állítólag százhúsz eltérő kombinációt próbáltak ki. Az árban egy pár tüskéken álló, szénacélból készült állvány is benne van.

Forrás: www.mission.co.uk