Monitor Audio Platinum Series 3G – Jubileumra épült

A Monitor Audio új zászlóshajó sorozata a márka fenállásának ötvenedik évfordulójára jelenik meg és tartalmazza az összes újonnan kifejlesztett technológiát.

A Monitor Audio Platinum Series 3G négy prémium modellből áll. A sorozatban megtalálható a Platinum 100 3G (5000 EUR) állványra is helyezhető polcsugárzó, a Platinum 200 3G (11.000 EUR) közepes méretű és a Platinum 300 3G (14.000 EUR) zászlóshajó álló hangfal, amelyek a Platinum 250 3G (4750 EUR) center sugárzóval kiegészítve AV szettként is használhatók.

Az összes modell harmadik generációs MPD III (Micro Pleated Diaphragm) magassugárzóval rendelkezik, amelyet eredetileg a közelmúltban bemutatott Concept 50 hangfalhoz fejlesztettek. A gyártó szerint olyan technológiát dolgoztak ki, ami egyenletesebbé teszi a frekvenciamenetet és csökkenti a torzítást, míg az optimalizált hullámvezető jobb kontrollt biztosít, javítva a hangszínt és az érzékenységet.

A közepes tartományokat kezelő és a basszus meghajtók RDT III kónusszal rendelkeznek, amely három különálló rétegből épül fel. A Nomex méhsejt mag egy rendkívül vékony és merev C-CAM (kerámia bevonatú alumínium) réteg, valamint egy dupla szénszálas réteg között helyezkedik el. A könnyű, ugyanakkor erős kónusz kontúrozott burkolatot kapott és egyedi pókkal kapcsolódik, a márka történetében a legalacsonyabb torzítást biztosítva.

Az álló modellekben használt dedikált középkategóriás meghajtó a fejlesztések révén simább átmenetet biztosít a frekvenciatartományban és pontosabban működik együtt az MPD III magassugárzóval. A Dynamic Coupling Filter (DCF) mechanizmus hozzáadása segít a szakadás szabályozásában, többek között nagyobb, erősebb neodímium mágnesek, új motorrendszer és hangtekercs szolgálja a jobb teljesítményt.

A basszus meghajtók nagyobb ún. underhug hangtekercsekkel rendelkeznek, amely megoldás nagyobb és lineárisabb mozgást tesz lehetővé, ami szélesebb dinamikatartományban és pontosabb vezérlésben nyilvánul meg. Az új center-sugárzó a Monitor Audio THX tanúsítvánnyal rendelkező Cinergy Theater sorozatából származó megoldásokat örökölt, újonnan tervezett és optimalizált motorrendszert alkalmaz. A két és fél hüvelykes meghajtó túlméretes hangtekercset kapott a probléma mentes teljesítménykezelés érdekében. A keresztváltókban minden esetben elliptikus szűrőket alkalmaznak az időbeli eltolódás kompenzálására.

A sorozat darabjai Piano Ebony, Piano Black és Pure White Satin változatokban kerülnek forgalomba. A kabinetek ívelt elülső profilt kaptak, ami csökkenti a diffrakciót, az új alumínium meghajtókeretek pedig stabilan rögzítik a meghajtókat a dobozhoz. A szélesebb platformon elhelyezett lábak szilárd alapot biztosítanak a padlón álló modellek számára.

Forrás: www.monitoraudio.com