NAIM UNITI ATOM – MINDEN EGYBEN / ALL IN ONE

A sztereó audioeszközök terén az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az all-in-one rendszerek. Ezek az egydobozos készülékek számos bemeneti lehetőséget és egy sor egyéb funkciót kínálnak, egyben erősítőként is szolgálnak, így kedvünk szerint csatlakoztathatjuk hozzá az általunk preferált hangfalakat.

Naim-Uniti-Atom-L.jpg

A legkisebb fiú

A Naim régi motorosnak számít ebben a kategóriában, hiszen már közel egy évtizede is megvan annak, hogy eredeti Uniti készüléke először a piacra került, majd aztán egy egész termékcsaláddá nőtte ki magát.
Az itt bemutatott készülék az első a Uniti második generációs modelljei közül, mely elődjei erősségeire szándékozik építeni. Az Atom a sorozatban megtalálható három rendszer legkisebbike, a családban a legkisebb fiú, azonban képességeinek sorát semmi esetre sem jellemeznénk bármilyen kicsinyítő jelzővel.

naim-uniti-atom-9ya-2.jpg

Csatlakozások és funkciók

A streaming funkciók és az internetes rádiócsatornák mellett elérhetőek általa a Tidal és Spotify szolgáltatások (WiFi-n és Etherneten keresztül), kapunk AirPlay és aptX-es Bluetooth csatlakozást, Chromecast támogatást, három digitális bemenetet – ebből kettő (24-bit/96kHz) optikai, egy pedig (24-bit/192kHz) koaxiális – illetve egy analóg sztereó RCA aljzatot. Ezeket egy pár pre-out aljzat, valamint két USB-A bemenet egészítik ki, melyek alkalmasak a tartalmak beolvasására és igényünk szerint azok további eszközökre történő továbbítására. A fentieken kívül egy 3,5 mm-es fejhallgató jack aljzat is rendelkezésre áll.

NaimUnitiAtom5.jpg

A Uniti Atom belsejében egy A/B osztályú erősítő dolgozik, csatornánként 40W teljesítménnyel, melyet a Naim belépőszintű (noha 799.000 Ft-os árát tekintve ez a megnevezés relatív) integrált erősítőjétől, a NAIT 5si-től kölcsönöz. Nos, ez a 40W ugyan nem hangzik túl soknak, azonban a Naim készülékeknek sosem jelentett gondot nagyobb terhelésekkel megbirkózniuk, és tesztünk során az Atom is vidáman vette az egy pár Jamo Studio 8 állóhangfal által támasztott akadályokat.

NaimUnitiAtom front.jpg

ARC kompatibilitás

Az Atom egyértelműen egy hi-fi termék, egy olyan márkától, mely jól ismert az audiofil berkekben. Ami igazán érdekel bennünket (a lenyűgöző külsőn túlmenően), az az opcionálisan választható csatlakozás: További 50.000 Ft-ért a Naim all-in-one készülékét HDMI bemenettel rendelkező változatban is kérhetjük, mely lehetővé teszi a televízió felől érkező ARC jel fogadását.

NaimUnitiAtom1.jpg

Természetesen surround jelfeldolgozásról itt nincsen szó, azonban a Uniti Atom még így is egyedülálló pozíciót képvisel a hasonló típusú készülékek között, ezzel minden lehetősége megvan rá, hogy otthoni szórakoztató rendszerünk főszereplője lehessen. Persze abban az esetben, ha valakinél nem alapfeltétel a surround hangzás. Televíziónk ARC-kompatibilis HDMI aljzatára csatlakoztatva az Atom problémamentesen kezelte a Cambridge Audio 752BD, Sky+HD box és a TV beépített Netflix kliense felől érkező audiojelet.

NaimUnitiAtom3.jpg

Láttuk hallottuk

 A Naim tesztelését a „Vaiana” (eredeti címén Moana) Disney filmmel (Blu-ray) indítottuk: ami leginkább feltűnt, hogy alig néhány perc elteltével a surround hangeffektek hiánya már egyáltalán nem zavart bennünket. A főhősnő kalandjai során a kis Uniti Atom és a csatlakoztatott Jamo hangfalak által produkált hangtérben nem érzékeltünk középen elhelyezkedő rést, emellett pedig lenyűgözően részletező hangzásban volt részünk. A tonalitás ugyancsak bámulatos volt: mikor Vaiana dalra fakadt, Auli’i Cravalho éneke kiemelkedően szólt, gazdagon és élethűen.
A „Halálos iramban 8” (The Fate of the Furious) című filmmel folytatva a tesztet a felbőgő motorok világossá tették, hogy még ha méretes Jamo hangfalakat csatlakoztatunk is hozzá, az Atom bizony nem a legerősebb versenyző a földrengésszerű hanghatások terén.

NaimUnitiAtom4.jpg

Összehasonlítva az erőteljesebb (és jóval drágább) Naim Supernait 2 készülékkel, a Uniti Atom nem üt olyan keményen, ez pedig még észrevehetőbb, amint jóval megengedhetőbb árkategóriájú hangsugárzókkal (esetünkben KEF Q350 állványos hangfalakkal) párosítjuk.
Természetesen az Atom stereo pre-out kimenetét igénybe véve lehetőségünk van egy aktív mélyláda bevetésére: a REL T7i mélysugárzóval kiegészítve rendszerünket már valamivel erőteljesebb összehatást kaptunk, és a televízió hangzása – mely nélküle itt-ott vékonyan szólalt meg – is kerekebbé vált. Az Atom saját crossover állítási lehetőséget nem kínál, így ezt magán a szubládán szükséges beállítanunk.

Összegzés

 Persze az Atomot nem csupán azért fogja valaki megvásárolni, hogy azt televíziójával összekösse. És ezzel rá is tapintottunk a lényegre, hiszen a kis fekete Naim szépsége zenelejátszáskor mutatja meg igazán, hogy kiemelkedik riválisai közül.
A Uniti Atom nem pusztán egy „jó all-in-one” rendszer, hanem általában jó, és pont. Az elegáns streaming front-end készülék meggyőzött bennünket dinamikus és minőségi hangzásával, továbbá a Naim saját alkalmazásának segítségével könnyedén elérhetjük saját zenegyűjteményünket is, ami tovább növeli a zenehallgatás komfortját.

Markovits Tamás