Nyújtható OLED kijelzővel rukkolt elő a Samsung

A működő prototípust a Samsung Advanced Institute of Technology mutatta be, egy bőrre tapasztható biometrikus egység képében.

Az ún. Skin-like health care patches (SHP), azaz bőrszerű egészségügyi tapaszok olyan új generációs eszközök, amelyek lehetővé teszik a biológiai jelek kényelmes és pontos nyomon követését a mindennapi életben. A bőrre rögzíthető eszközök előnyei közé tartozik, hogy nem igényelnek extra kijelzőt, illetve az adatátvitellel kapcsolatos problémákkal sem kell számolni. A hátrányok közé tartozik azonban, hogy a test mozgása miatt, különböző erőhatások lépnek fel, amelyek deformitást okozhatnak, az új fejlesztés ebben a tekintetben mutat előrelépést.

A mérnökök OLED tömböt és PPG érzékelőt dolgoztak rá nyújtható elasztomer hordozóra. Utóbbi szerkezete rácsszerű, ami lehetővé teszi az organikus diódák mozgását, azok sérülése nélkül. Az OLED (17×7 képpont) kijelző ugyan még nagyon kezdetleges a kutatók szerint sokkal jobb megjelenítésre képes, mint a hagyományos LED megjelenítők. A prototípus harminc százalékos nyújtást is elviselt, stressztűrő képessége kimagasló, amit biztatónak tartanak a jövőre nézve. A technológia elsősorban egészségügyi felhasználásra készül, azonban megjelenése a különböző viselhető, vagy szórakoztató elektronikai eszközökben sem kizárt.

Forrás: www.advances.sciencemag.org