PHILIPS 2023 AMSTERDAM

A Philips egy látványos nemzetközi eseményen mutatta be az idei felső kategóriás televízióit.

A Philips, illetve a márka mögött álló TP Vision 2023-ban ezúttal is Hollandiában kerített sort a bemutatóra, amelyre lapunk munkatársai is meghívást kaptak. Így saját szemünkkel győződhettünk meg arról, hogy mit várhatunk az idei esztendőben ettől a nagy múltú márkától.

Egy kis történelem

Mielőtt belevágunk a legfrissebb készülékek bemutatásába, érdemes néhány szóban áttekinteni, hogy hol is áll ma a Philips márka a televíziós szektorban: A holland anyacég bő egy évtizede határozott úgy, hogy a karcsúsítás, racionalizálás jegyében értékesíti a televíziós divíziót.

A vevő a világ egyik legnagyobb, legerősebb kijelzőgyártó konszernje a TP Vision lett. A hongkongi cég az első pillanattól kezdve nyilvánvalóvá tette, hogy igen komoly tervei vannak a Philips-el, és hogy továbbra is az első vonalban akarja tartani a márkát.

Megtartották a hollandiai fejlesztő központot, illetve az ottani munkatársakat, és rengeteget áldoztak az innovációra. E stratégiának köszönhetően pedig a Philips, az elmúlt tíz évben folyamatosan szintre tudott lépni az elit ligába tartozó más televíziókkal. Az elsők között állapodtak meg az LG-vel, és dobtak piacra saját OLED televíziót, illetve pionírok voltak az Android TV smart platform bevezetésében, hogy csak néhány példát említsünk.

A korábbi termékek ismeretében hatalmasok voltak az elvárások az idei modellek irányába is. Ennek érdekében a mérnökök rengeteget dolgoztak a kutatás-fejlesztési központokban, aminek köszönhetően jó pár innovációs fejlesztésről számolhatott be a TP Vision Amszterdamban.

A képfeldolgozó chip

Ezek között az egyik legjelentősebb a cég egyik csodafegyvere, a P5 képfeldolgozó processzor legfrissebb, 7. generációs változata. Ez a chip felelős a színpontosságért, színtér lefedettségért, színgazdagságért, a mozgásmegjelenítésért, valamint ez a komponens tartalmazza a különféle képmódosító, képjavító eljárásokat.

Ez utóbbiak között az egyik legfontosabb a felbontás felskálázás, amelyen rengeteget dolgoztak a vállalat munkatársai. A technológia a mesterséges intelligencia, illetve egy hatalmas, milliárdnyi képi mintát tartalmazó adatbázis segítségével képes valós időben feljavítani a részletességet. Emellett ki kell emelni az Ultra Motion Clarity névre hallgató interpolációs eljárást is.

Ezen megoldás lényege, hogy az algoritmus a képi jelek alapján virtuális képkockákat, illetve képrészleteket számol ki, és azokat illeszti be a valódi, tehát meglévő képkockák közé. Ennek hatására pedig a néző agya folyamatosabbnak érzékeli a mozgást, ami igen fontos lehet, ha a forrásanyag rossz minőségű, például alacsony bitrátájú online streaming anyag.

Komoly innováció az Ambient Intelligence névre hallgató eljárás is. Ennél a televízióba szerelt szenzor folyamatosan vizsgálja a külső fényviszonyokat. Egyrészt ennek ismeretében képes automatikusan módosítani a fényerőn, – amit már korábban is ismertük – azonban óriási előrelépés, hogy a kapott adatok értelmében a P5 AI 7. generációs chip képes az érzékelt színhőmérséklet alapján is automatikusan módosítani a kijelző fényerejét.

Ezt a képességet is demonstrálták az eseményen a vállalat munkatársai, és mondhatjuk, hogy a hatás lenyűgöző volt. A chip természetesen boldogul a nagy dinamikatartományú videókkal, filmekkel és játékokkal, és támogatja a jelenleg legfejlettebbnek számító Dolby Atmos szabvány kezelését is.

Google TV

A vállalat továbbra is kitart a Google-féle smart platformok mellett. Azaz a legjobb készülékeik a Google TV okostévé rendszert használják, amely kellően gyors és stabil. De a legnagyobb erőssége, hogy rengeteg, közel 8000 netes alkalmazás letöltését és futtatását teszi lehetővé, amivel egyértelműen felülmúlja a vetélytársakat.

Az applikációk között természetesen megtalálhatóak a manapság legnépszerűbbnek számító tartalomszolgáltató szoftverek, amelyek akár már 4K HDR anyagok streamingelését is szavatolják. Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a platform már jó minőségben képes kezelni a felhő alapú játékszolgáltatásokat is, miszerint a jövőben, már nem lesz szükség arra, hogy a felhasználók méregdrága gamer PC-ket, vagy konzolgépeket vásároljanak.

A Google TV-hez, és a kezeléshez tartozik, hogy a cég az idei évre radikálisan megújította távirányítóját is. Ez a periféria 2023-ben kisebb, karcsúbb, könnyebben kezelhető lesz, mint elődei. A tölthető akkumulátorral ellátott kiegészítő rendelkezik egy integrált mikrofonnal, ami igen fontos, hiszen az okostévé rendszer módot ad a hangalapú keresésre és vezérlésre is.

Ambilight

A Philips televíziók mind a mai napig egyik kimagasló exkluzív szolgáltatása az Ambilight, amelyet természetesen nem hagytak veszni, sőt rengeteget dolgoztak a tovább fejlesztésén. Ennek lényege, hogy a készülékek hátlapján apró RGB LED-ek sokaságát helyezik el, amelyek képesek a képernyő körül látványos fényglóriát létrehozni, ami szín összetételét tekintve követi a kijelzőn érzékelhető domináns színeket. A 2023-as Ambilight rendszerekben már minden egyes dióda színe és fényereje egyedileg vezérelhető, és a glória képes az éppen futó tartalomhoz igazodni.

Emellett természetesen az is megparancsolható, hogy a LED-ek pulzáljanak vagy akár, hogy végig ugyanúgy világítsanak, így a televízió akár lámpaként is bevethető. Idénre megnövelték a fényerőt is, és ennek köszönhetően ez a szolgáltatás már akár egy napfényes szobában is élvezhető. Az Ambilight egy fantasztikus szolgáltatás, egy olyan extra, amely egyedien kiemeli a Philips televíziókat a konkurens márkák közül.

Bemutatkozik a The Xtra

Az amszterdami Philips rendezvényen érezhetően nagy hangsúly kapott egy vadonatúj termékszéria, a The Xtra. Ez ugyanis a márka első MiniLED háttérvilágítási eljárást tartalmazó tv családja, amely két tagból áll. E technológia lényege, hogy a megszokottnál lényegesen több, csökkentett méretű fénykibocsátó diódát helyeznek el a panel mögött.

Ezeket a LED-eket pedig rengeteg egyedileg vezérelhető fényerejû zónára osztják. Ennek köszönhetően pedig sokkal nagyobb fényerő és kontraszt megteremtésére nyílik lehetőség és a HDR anyagok visszaadása is látványosabb. A topmodell a Philips 9308 típusjelzésű tv lesz, amely megkapta a már említett innovatív képfeldolgozó chipet. Kijelzője természetesen 4K felbontású, 120 Hz-es képfrissítési ráta mellett, így játékra is kiválóan alkalmas lehet.

Ezt a terméket a cég egyértelműen a felső kategóriába szánja, amit bizonyít az is, hogy egy kifejezetten erősnek számító, 64 wattos, Bowers & Wilkins integrált hangrendszerrel látták el. Természetesen kipróbálhattuk működés közben a The Xtra televíziókat, és azt tapasztaltuk, hogy a kép minősége rendben van, igen jó irányba indult el e készülékekkel a vállalat.

OLED a topon

Évek óta az OLED képalkotási eljárásra épülő televíziók jelentik a legmagasabb szintet a Philips kínálatában, és ez 2023-ban sem változik meg. Az abszolút csúcsot a Philips OLED+ 908 elnevezésű készülék képviseli, amelybe szintén bekerült a P5 AI képfeldolgozó processzor. Emellett megkapta a forradalmi META OLED panelt, amelyben helyet kapott egy speciális, igen apró méretű mikrolencsék milliárdjait tartalmazó filmréteg, amely optikai úton képes a fénysűrűség radikális megemelésére.

Ennek köszönhetően úgy fokozható a maximális fényerő egészen 2100 nitig, hogy az nem jár együtt a fogyasztás és a rettenetesen sok problémát okozó hőtermelés kényszerű növekedésével. Ebből fakadóan pedig a Philips OLED+ 908 e téren már képes megközelíteni a nagy rivális QLED televíziókat, és minden korábbinál látványosabb HDR effekt visszaadását biztosítja.

Az alkalmazott paneltechnológiából fakadóan a színek fantasztikusak, markánsak ragyogóak. A fekete hibátlan, 0 nit fényességű, a natív kontraszt, végtelen, a képfrissítési ráta 120 Hz, és a FreeSync, illetve G-Sync támogatás is megoldott. Rengeteg különféle tartalommal megnézhettük, és arra a következtetésre jutottunk, hogy filmezésre, játékra, animációs alkotáshoz, és online streaminghez is kiváló lehet.

Ez a készülék jelenleg a világ egyik legjobb televíziója, amivel a márka ismét megmutatta, hogy a topkategóriában továbbra is számolni kell vele. Természetesen ez a készülék is tartalmazza a legfejlettebb, négy oldalas Ambilight technológiát. Emellett ki kell emelni a képernyő alá épített Bowers & Wilkins által fejlesztett és gyártott, 70 wattos soundbart, amely szédületesen jó hangminőséget produkál.

Az OLED+ 908 mellett lesz kisebb tudású, olcsóbb Philips OLED tv is a választékban. Ez az OLED 808 amelybe egy alacsonyabb fényerejű, nem mikrolencsés, tehát hagyományosabb kijelző került. Ennek valamivel gyengébb a hangrendszere is, de arról szó nincs, hogy vacakul szólna. Azt érdemes megjegyezni, hogy az OLED 808 szériának már lesz 42 hüvelykes, kifejezetten kicsi változata is, ami sokak számára vonzó lehet.

Philips: Még mindig meggyőző

A vállalat amszterdami rendezvényén feketén-fehéren kiderült, hogy a Philips továbbra is igen erős szereplő a televíziós szektorban. A márka, és a TP Vision 2023-ban is vezető szerepet játszik a prémium TV szegmensben is. A Philips termékek innovációja továbbra sem lassul, bizonyára vannak még hasznos és fontos technológiai tartalékok a perspektívában, úgyhogy minden. bizonnyal a jövőben is számolhatunk még Philips újdonságokkal.

(Sztereó Magazin)