Porondon a Mellow Acoustics FrontRo Pro hangsugárzó

A MelloW Acoustics az első generációs változattal kapcsolatos visszajelzések alapján módosított a terveken.

A társaságot Tim Mellow mérnök alapította tíz évvel ezelőtt, aki közel négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik, többek között a Nokia kötelekében is dolgozott. A férfi szerint a hifi tervezés rendkívül bonyolult folyamat lett, sok gyártó a műszaki aspektusokra fókuszál, miközben elfeledkezik a hang integritásáról. Első hobbi projektjét (OTL csőerősítő terv) tizenegy évvel ezelőtt mutatta be, amely rendkívül népszerűnek bizonyult.

Tim mindig csodálta az elektrosztatikus hangszórók tiszta és részletgazdag hangzását, ezért egy olyan új dizájn megalkotására szánta el magát, amely otthoni környezetben minden korábbinál hatékonyabban használható. Nagyjából öt évet dobott rá a FronRo koncepció kidolgozására, amely a többi elektrosztatikus hangkeltővel ellentétben a saját Oscillating Sphere eljárásra támaszkodik. A technológia lényege, hogy van egy koncentrikus körökre osztott lapos membrán, amihez egymástól függetlenül táplált elektródák tartoznak. A hang a középpontból indulva halad a külső gyűrűk felé, mint ahogy a vízfelszín fodrozódik a bedobott kavics nyomán.

A FrontRo első változatát jól fogadták a felhasználók, azonban általános hiányosságként a visszafogott basszust említették, amely az arra érzékeny műfajok esetében igencsak szembetűnő volt. A FrontRo Pro esetében finomították a középtartományt, azonban a markánsabb változtatások a basszus egységet érintették. A nagyjából bakelit nagylemez méretű elektrosztatikus meghajtó (12 hüvelykes) alatti, piramis formájú házban egy 6.5 hüvelykes (korábban 5.25 hüvelykes volt) dinamikus mélynyomó kapott helyet. A rendelkezésre álló teret megnövelték, nagyobb lett a kitérés, módosítottak a keresztezési frekvencián. A standard változat továbbra is tölgy színben készül, de lehetőség van pl. dió furnér borítást is kérni, amihez gunmetal, sötétkék vagy bordó színű rács társítható. Mindegyik hangfal kézi gyártású.

Forrás: www.frontro.co.uk