Prémium hangeszközökkel újít a SONY

A Sony bejelentette új Dolby Atmos hangprojektorát, valamint egy surround hangszóró csomagról is lerángatta a leplet.

A SONY HT-A7000 hangprojektor (1299 USD) a gyártó felsőházas kínálatát erősíti. A Dolby Atmos és DTS: X kompatibilis rendszer két csipogóval, két felfelé tájolt és öt darab előre sugárzó meghajtóval rendelkezik. A basszusokat iker mélysugárzók szólaltatják meg, de igény esetén külső mélyláda használatára is lehetőség van.

A készülék a Vertical Surround és az S-Force PRO Front Surround eljárások segítségével hozza létre a virtuális térhangzást, amit a saját fejlesztésű Vertical Surround Engine optimalizál. Utóbbi a beépített mikrofonok által közvetített adatok alapján a szoba jellemzőihez igazítva helyezi el a hangot a térben, figyelembe véve többek között a berendezési tárgyak elhelyezkedését.

A rendszer támogatja továbbá a 360 Reality Audio formátumot, képes a tömörítés során elveszett részleteket valós időben (DSEE Extreme) reprodukálni és támogatja a legfrissebb (pl. 8K HDR, a 4K 120fps és a Dolby Vision) formátumokat. Kompatibilis BRAVIA televíziókkal társítva elérhető a BRAVIA Acoustic Center Sync, amivel a megjelenített tartalom és hang tökéletes szinkronba hozható, illetve a hangprojektor beállításai a BRAVIA TV Gyorsbeállítások menüjéből is elérhetővé válnak.

Az új modell a hangutasításoknak (Google és Alexa) is engedelmeskedik, adottak a Bluetoooth, Chromecast, AirPlay2 és Spotify Connect funkciók, míg az USB, optikai és analóg audio bemenet, valamint a HDMI be- és kimenet (eARC) révén a sokoldalúságról sem kell lemondani.

A SONY HT-A9 (1799 USD) csomag négy vezetékmentes hangkeltőt tartalmaz, amiket saját hub fog össze. A Sound Field Optimization technológia hangszórókban lapuló mikrofon tömböket használja a relatív helymeghatározásra, majd a 360 Spatial Sound Mapping technológia segítségével a négy hangszóróból akár tizenkét ún. fantom hangszóró által lefedett virtuális hangtér hozható létre. A henger forma nem csupán a diffrakció kivédésére szolgál, hanem a 360 fokos térbeli hangképzésben is szerepet játszik.

A gyártó szerint az A9 hangkeltők nagyszerűsége abban rejlik, hogy megkötés nélkül bárhol elhelyezhetők a térben a rendszer mindig pontosan képes igazodni térbeli jellemzőkhöz. A burkolat alatt X-Balanced meghajtók és Wide Directivity mélysugárzók találhatók, előbbi sajátos felépítése segít a membrán felületet maximálisan kihasználni.

Az A9 is támogatja a Dolby Atmos és a DTS: X technológiákat, adottak a 360 Reality Audio és DSEE Extreme funkciók és a Bluetooth, a Chromecast, az Apple AirPlay 2 és a Spotify Connect kompatibilitás., ahogy a hangvezérlés sem maradt ki. Mindkét újdonság szeptember-októberben válik elérhetővé.

Forrás: www.sony.com