Pro-Ject Audio – X1 B / X2 B lemezjátszók

A Pro-Ject folytatja a True Balanced Connection termékvonal bővítését, mindkét frissített lemezjátszó dedikált mini XLR kimenettel rendelkezik.

Az évtizedek folyamán a szűkebb életterek megváltoztak, egyre több háztartási készülék kap helyet az otthonokban, amelyek potenciális interferencia forrásként vannak jelen. A kihívásra válaszolva az osztrák manufaktúra megalkotta a True Balanced Connection termékcsaládot. A szimmetrikus csatlakozások csatornánként három zsinórt használnak, a föld mellett egy hagyományos és fordított polaritású vezeték is jelen van, amelyek együttesen képesek kioltani a reprodukciót negatívan befolyásoló zavarokat.

Az X1 B (999 EUR) az egyik első dedikált, teljesen szimmetrikus mini XLR kimenettel szerelt lemezjátszó, az új csatlakozás lehetővé teszi a teljesen szimmetrikus lemezjátszó-előerősítők használatát. A készülék nehéz MDF alvázzal rendelkezik, aminek köszönhetően sokkal kisebb a nem kívánt rezonancia. A magas tömeg miatt a lejátszás részletesebb és pontosabb, az állítható lábak pedig pontos vízszintezést tesznek lehetővé. A készülék motorja önmagában is rendkívül csendes, de a jobb teljesítmény kedvéért a felfüggesztést átdolgozták, így a motort sikerült még inkább elszigetelni a külső hatásoktól.

A sebesség szabályozása elektronikus, egy DC/AC generátor szavatolja a stabil és egyenletes forgást. A berendezés lapos és kerek profilú szíjjal kerül forgalomba, előbbi a 33/45 RPM lemezek lejátszását teszi lehetővé, utóbbi pedig 45/78 RPM korongok élvezetét biztosítja. A lemezjátszó 8.6 hüvelykes szénszálas alumínium hangkart kapott, a kar és hangszedő rezonanciáját egy TPE csillapított ellensúly minimalizálja.

A kar rögzítésére szolgáló talplemez alumíniumból készült, természetesen lehetőség van az azimut és VTA beállítására, illetve két csavar meglazítása után a hangkar magassága is egyszerűen módosítható. A kar végén Ortofon gyártmányú Pro-Ject S2 MM hangszedő kapott helyet, ami számos kompatibilis eszközzel helyettesíthető.

Az X2 B (1599 EUR) lemezjátszó felépítése alapvetően megegyezik a fentebb leírtakkal, ugyanakkor ezt a készüléket kilenc hüvelykes hangkarral szerelték, aminek végére egy Ortofon Quintet Red MC hangszedő került. Mindkét készüléket Connect it E kábellel szállítják, ami egy félig kiegyensúlyozott, alacsony kapacitású, kiváló árnyékolással rendelkező zsinór.

A márka hivatalos hazai forgalmazója az Audio Centrum.

Forrás: www.project-audio.com