Pro-Ject AUTOMAT A1 – Valami elkezdődött

A Pro-Ject új lemezjátszó családjának első darabja magán hordozza az igényes és megbízható automata modellek megbízhatóságát és egyszerű kezelhetőségét.

A közelmúltban adtunk hírt arról, hogy a Pro-Ject márka összeállt az egykor DUAL lemezjátszókat gyártó társasággal. A hírek akkor arról szóltak, hogy több izgalmas bejelentés is várható, többek között egy Automat névre keresztelt termékvonal alapozása is elkezdődött, ami azoknak készült, akik idegenkednek a bonyolult, nehézkesen beállítható, kevésbé felhasználóbarát modellektől. Az automata lemezjátszók piacát hosszú ideje a távol-keleti, jellemzően műanyagból épített készülékek uralják, amelyek érhető módon a közelébe sem érhetnek a Pro-Ject Audio által favorizált minőségi elvárásoknak.

A PRO_JECT AUTOMAT A1 (399 EUR) évtizedes tapasztalatokat felhasználva készült, szem előtt tartva a márka gyártási filozófiáját. Megfizethető, ugyanakkor minőségi hangélményt szavatol, a dobozból kivéve szinte pillanatok alatt üzembe helyezhető. Teljesen automata rendszerről van szó, egyszerű start/stop mechanikával.

A tömör fából épített alváz nagy tömege segít elkerülni a nem kívánt rezonanciát, hatékonyan küszöböli ki a lejátszást befolyásoló anomáliákat. A leválasztásról szilikon csillapítású lábak gondoskodnak. Az alumínium lemeztányér belső oldalára egy csillapító gyűrű került, amely növeli a tányér tömegét, ezzel is csökkentve a rezonanciát. A tányért a gyártási folyamat során gondosan kiegyensúlyozzák, szélezik és színezik.

A motort elektronika felügyeli, a fordulatszámok között egyetlen gombnyomással lehet váltani. Kapunk egy beépített kapcsolható lemezjátszó-előerősítőt, de külső egységek társítására is lehetőség van. A készülékhez egy kiváló árnyékolással rendelkező, félig kiegyensúlyozott, kis kapacitású (Connect it E) kábelt is csomagolnak.

A készüléket 8.3 hüvelykes alumínium hangkarral szerelték, aminek végére Ortofon OM10 hangszedő került. A fejhéj szénszál erősítésű polimerből készült, így alacsony tömegű, ugyanakkor stabil szerkezetet kapunk. A polimer/szén kompozit ráadásként a belső rezonanciák csillapításában is kiváló. A nyomkövető erő és az anti-skating gyárilag kalibrált. Az A1 lemezjátszó teljes egészében kézzel készült Németországban, a forgalmazás februárban kezdődik.

Forrás: www.project-audio.com

A termék hazai forgalmazója az Audio Centrum.