PROJEKTOR VAGY ÓRIÁS TV – MELYIKET VÁLASSZAM?

Mivel az LCD és OLED TV-k egyre nagyobb méreteket öltenek, sokan elgondolkodhatnak azon, hogy egyáltalán miért gyártanak még mindig házimozi projektorokat.

A Sony mindkét típusú képmegjelenítőt kiváló minőségben gyártja, ezért az ő termékeiken keresztül segítünk a választásban. Tegyük fel, hogy valaki egy kifejezetten hatalmas, 180” colt is meghaladó mozivásznat keres, ebben az esetben a projektoros rendszer a legjobb megoldás. A legtöbb házimozi képernyő azonban 85″ és 120″ között mozog.

Amikor ilyen méretű képernyőkről beszélünk, a választás, hogy mit vásároljunk álmaink házimozi szobájának felszereléséhez, nem biztos, hogy ennyire egyszerű.Még 2021-ben, amikor a hatalmas 85″+ lapos képernyős tévék kezdtek a normál fogyasztók számára megfizethető árkategóriába kerülni, felmerült a kérdés, hogy a projektorok még mindig jó vételt jelentenek-e a házimozi szerelmeseinek. Akkortájt a világjárvány csúcsán voltunk.

Manapság boldogan ülünk vissza a moziba, és a popcornt majszolva, Barbie-t vagy Oppenheimert nézünk, de mi már belekóstoltunk az otthoni moziélménybe, ahol soha nem kell osztoznunk a karfán, és a mosdószünet is akkor van, amikor akarjuk. Egy 65 vagy akár 75 colos tévé a nappaliban sajnos nem elégíti ki a mozis vágyat. Életnagyságú színészeket és életnagyságnál is nagyobb robbanásokat akarunk.

A házimozi világ folyamatosan fejlődik, mert az olyan gyártók, mint a például a Sony, nem hagyják abba a fejlesztést. 2021 óta a hatalmas, kiváló minőségű lapos tévék még megfizethetőbbek lettek. Tehát itt az alkalom, hogy visszatérjünk az eredeti kérdéshez: ha igazi, magával ragadó házimozi élményt szeretnénk otthonunkba, akkor az új, masszív, lapos tévék egyikét vagy inkább egy projektort vásároljunk? Segítünk, hogy mindenki a körülményeihez legjobban illeszkedő döntést hozhassa meg.

Kiemelkedő képminőség

Mint korábban említettük, a Sony a legmodernebb lapos képernyőket és otthoni vetítőrendszereket gyártja, és nem véletlenül létezik még mindig mindkét képmegjelenítő felület. Akár prémium kategóriás tévét vagy házimozi projektort vásárolunk, mindkettő képes pontos, valósághű képet és magával ragadó moziélményt nyújtani.

A modern Sony 4K lézerprojektorok fényerősek és szinte sosem igényelnek karbantartást, így olyan környezetben is használhatók, ahol korábban a síkképernyők jelentették az egyetlen járható megoldást. Ma már minden Sony projektor megbízható lézerfényforrást használ, amely optimális fényerő mellett 20 000 órányi használatot biztosít.

Egy ilyen modern projektorral nyugodtan letelepedhetünk egy akár több órás filmsorozat megtekintésére anélkül, hogy az izzó karbantartási költségei miatt kellene aggódnunk. Ha napi 8 órán át néznénk a kivetítőt, heti öt napon át, a lézerfény motorja körülbelül egy évtizedig bírná, miközben pl. a VPL-XW5000ES vetítő fényesebb és 20%-kal kisebb térfogatú és 30%-kal könnyebb, mint elődje, továbbfejlesztett hűtőrendszerének köszönhetően halkan, zavaró ventilátorzaj nélkül működik.

Rendelkezik a HDR megjelenítéséhez szükséges kontrasztaránnyal, HDR Remasterrel és dinamikus HDR Enhancerrel, így még a sötét jeleneteket tartalmazó filmekben is világos 4K HDR képet kapunk. Amikor arról döntünk, hogy melyik változat a legjobb a nappaliba vagy a házimozi szobába, több dolgot is figyelembe kell vennünk.

Melyiket hova?

Az emberek többnyire házakban vagy lakásokban élnek és legyenek film- vagy sportrajongók, a legnagyobb képernyős élményt szeretnék megkapni az otthonukban, ahol a fényviszonyokat valamilyen módon szabályozni tudják. Ha viszont van egy padlótól a mennyezetig érő üvegfal, akkor valószínűleg egy lapostévé a legjobb választás. Tegyük fel, hogy van elég hely egy 100 colos képhez és a közvetlen megvilágítás sem jelent gondot – na jó, de mennyibe fog ez kerülni?

A Sony prémium kategóriás, natív 4K-s házimozi belépő szintű projektora a VPL-XW5000ES, a Home Movie-nál 2.790.000 forintért kapható. Jelenleg, amikor a síkképernyős tévék és a házimozi projektorok közötti árkülönbségről van szó, van egy „átmenet”, ahol az ár-érték arány, az egyik vagy a másik megjelenítési módot kezdi előnyben részesíteni. Ez jelenleg már 100″ körül van. Efelett viszont, már a projektor kínálja a legjobb érték-teljesítmény arányt.

Az ultranagy képernyős lapos tévék ára folyamatosan csökken, ami még vonzóbbá teszi a lapos tévéket. Egy prémium kategóriás 85″-os tévét kevesebb mint 1 millióért lehet vásárolni. 85″ alatti képernyőméretnél a költségarány jobb lesz a síkképernyős TV esetében. Ez a „határpont”, ahol a költségek elkezdenek az egyik kijelzőtípusnak kedvezni a másikkal szemben, folyamatosan változik.

Ha megnézzük az ultranagy lapos képernyős tévék mai árát, könnyen belátható, hogy egy hatalmas kijelző költségvonzata nem egy egyenes vonal, amely a képernyő méretének növekedésével lágyan emelkedik. Abban a szerencsés helyzetben, ha van elegendő hely, és a korlátlan költségvetés is rendelkezésre áll, érdemes számításba venni egy Micro LED-falat.

A keret nélküli kialakításnak köszönhetően a Sony Crystal LED moduláris kijelzőrendszer több paneljét bármilyen konfigurációban egymásra lehet helyezni, így bármilyen térbe illeszkedő, nagyméretű, egyedi megoldást kaphatunk, és nem kell aggódni a helyiségbe beszűrődő környezeti fény miatt.

Azonban a legtöbben nem egy több millió dolláros Palm Beach-i lakóparkban élünk, így egy 8 számjegyű költségvetés dollárban, plusz az éves karbantartás tetemes összege szóba sem jöhet. Mégis, a Micro LED-fal izgalmas technológia, és az ára évről évre lejjebb kúszik. Lehet, hogy 10-15 év múlva, vagy hamarabb, egy egyedi Micro LED fal lesz talán az igazi megoldás…

Ultra méretű panelek, elhelyezés…

A jövőben az átjárási pont akár 120″ vagy még nagyobb is lehet – ami rendben is van, de akkor jöhet a harmadik kérdés: hogyan lehet felcipelni az emeletre egy masszív, törékeny síkképernyős tévét? A Sony legújabb 100″-os szépsége, az XR-98X90L „mindössze” 2. 199. 799 forintért kapható.

Rendelkezik az összes olyan funkcióval, ami egy prémium kategóriás síkképernyős tévétől elvárható, beleértve a Sony zászlóshajó processzorát, a széles dinamikus kontrasztot, a pontos XR Triluminos színeket, valamint az olyan intelligens funkciókat, mint a Google TV és a Google Assistant.

Egyesek talán azt gondolják, hogy egy projektor túl bonyolult, és egy lapos tévé „egyszerűbb” az olyan beépített alkalmazásokkal, mint a Netflix és a Disney Plus, valamint a beépített hang, elvégre mindenki tudja, hogyan kell használni egy tévét. Azonban a nagyobb méretek felé haladva a 85″-nél nagyobb elképzelésnél, számos alkalmazásban már könnyebb telepíteni egy projektort.

Sok esetben a síkképernyő lehet a megfelelő választás, különösen 85 col alatt, de a nagyon nagy méretek esetében más tényezők miatt inkább egy projektort érdemes választani. Nagyszerű, hogy a tévék árak egyre inkább lefelé mennek, de nem ez az egyetlen dolog, amit figyelembe kell venni.

Ahogy a síkképernyők egyre nagyobbak, úgy válik egyre nehezebbé a szállításuk és a telepítésük. A Sony XR-98X90L például nagy, sőt úgy értem, nagyon nagy. Egy kisebb csapatra van szükség a mozgatásához. A tévé az állvány nélkül körülbelül 68 kg, és maga a készülék több mint két méter széles. Az első emeletre még talán nem gond felvinni, de egy szabványos liftbe vagy tipikus lépcsőházba már lehetetlen bepréselni.

Ha van elég falfelület egy hatalmas lapos panel számára, akkor is felmerül a kérdés, hogy akarjuk-e, hogy azt a falat mindig ez a kijelző uralja? Kikapcsolt állapotban a falon egy 98 colos fekete lyuk fog tátongani. Az a nagy lapos tévé mindig nagy helyet foglal majd el, még akkor is, ha ki van kapcsolva. Ha egy projektort behúzható képernyővel párosítunk, lehetővé válik, hogy a kép eltűnjön, amikor a készüléket kikapcsoljuk.

Beszéljünk a hangrendszerekről

Váltsunk témát: hogyan biztosíthat jobb hangélményt egy projektoros házimozi rendszer. Ha egy tökéletes, magával ragadó házimozit képzelünk el, akkor kanapét rázó basszusról, a tömeg üvöltéséről és szívbemarkoló stadion-surroundról álmodunk. Egy nagyméretű síkképernyős tévé mellé a moziélményhez, egy remek focimeccshez elengedhetetlen egy megfelelő hangrendszer.

Ha a tévé alatt egy soundbar vagy csúcskategóriás centercsatorna látható, akkor a hang onnan fog jönni. Egy projektorhoz akár 5.1-es szettet telepíthetünk egy akusztikailag „átlátszó” vászon mögé. A különbség elképesztő és ha a mozihangzás a végső cél, akkor a projektor lehet a jobb megoldás.

Összegzés

A tökéletes házimozihoz szükséges felszerelés megvásárlásakor minden bizonnyal sok tényezőt kell figyelembe venni. A lapos tévék egyre nagyobbak és megfizethetőbbek lesznek. 75″-85″-os méretben a Sony, de más gyártó is csodálatos tévéket kínál, méghozzá kedvező áron, de az is látható, hogy a Sony továbbra is vezetője maradt mindkét iparágnak.

A vetítővászon általában kevesebb, mint 14 kilót nyom és falra akasztható, sőt teljesen eltüntethető, amikor nincs használatban. A vetített kép zoomolható, nagyon költséghatékony befektetés, amit egy síkképernyős TV-vel soha nem tudjuk megtenni.

A projektor és a vetítővászon teljes költsége kb. 2 millió forint lehet. Ha összehasonlítjuk egy 100″-os lapos TV költségét egy belépő szintű 4K projektorral és 120″-os képernyővel – az arányos költségek a projektornak kedveznek. A hatalmas síkképernyős tévékészülékek súlyával ellentétben egy projektoros vetítővásznat egyetlen személy is könnyen fel tud szerelni, kevesebb mint egy óra alatt.

Bár a tévék egyre nagyobbak, határozottan meg van az oka annak, hogy a projektorok továbbra is léteznek, és még mindig is népszerű választásnak számítanak a házimozi megoldáshoz. Minél nagyobb a kép, a projektor még mindig a legolcsóbb és legkönnyebben telepíthető opció, és akkor itt van még hozzá a „mozi feeling”.

Záró gondolatok

Ha a lehető legnagyobb képernyőt szeretnénk, és nincs korlátlan keretünk, akkor a projektor kínálja az ideális megoldást. Ha még így sem egyértelmű a döntés, akkor továbbra is ott a lehetőség, hogy egyszerre legyen mindkét típusú kijelző. Egy 75 colos OLED elé fel lehet akasztani egy nagyobb motoros képernyőt. A hétköznapokon elegendő lehet a kisebb panel, a kivetítőt pedig akkor kapcsoljuk be, amikor kedvenc tévéműsorainkat, filmjeinket és sporteseményeinket nézzük. A Sony különböző megoldásokat kínál, amely tökéletesen illeszkedik életstílusához, otthonához és pénztárcájához. Tessék választani!

(Somfai Gábor)