RUARK R810 – Modernizált radiogram

A Ruark idén nem csupán kínálatának megújításával volt elfoglalva, hanem egy új zászlóshajó modell építésére is időt fordított, amely az R410 modell nagyobb teljesítményű és tudású változatának felel meg.

A radiogramok lemezjátszót vagy rádiót (esetleg mindkettőt) rejtő bútordarabok voltak, a második világháborút követő időszakban élték virágkorukat, azonban tranzisztorok megjelenésével szép lassan a háttérbe szorultak, végül a hetvenes években átadták helyüket a kompaktabb berendezéseknek. A RUARK R810 a klasszikus dizájnt értelmezi újra, a szürke vagy dió borítás és kézzel készített rács biztosan megdobogtatja néhány vintage esztétikát kedvelő zenerajongó szívét.

Az R810 funkcionálisan már kortárs készülék, főleg a streaming és bakelit rajongó felhasználók számára lehet megfontolandó alternatíva. Van Spotify és TIDAL Connect támogatás, Apple AirPlay és Chromecast built-in, amelyek megkönnyítik a streaminget és multi-room használatot. A vezérlést a korábbi modellekből ismerős RotoDial tárcsa valamin a fronton elhelyezett TFT kijelző egyszerűsíti.

A lemezjátszók csatlakoztatásához dedikált phono bemenetet kapunk, míg a CD-lejátszók társítása USB-C aljzaton keresztül oldható meg. A készüléket FM, DAB és DAB+ állomások és internetes rádiók elérésére is felkészítették, ráadásul a HDMI ARC és eARC csatlakozókat sem spórolták le.

A burkolat alatt két harminc milliméteres selyem dóm magassugárzó, két száz milliméteres közepes és egy kétszáz milliméteres basszus meghajtó lapul, amiket 4.1 csatornás AB osztályú erősítő dolgoztat. A rendszer 180W teljesítményre képes. Az R810 szépen megmunkált talpakon áll, de a gyártó egy VESA konzol bevezetését is tervezi, amivel a készülék falra is felrögzíthető.

A márka hivatalos hazai forgalmazója az Audio Centrum.

Forrás: www.ruarkaudio.com