Sonus faber Homage – Új generáció

Az olasz Sonus Faber bejelentette az új generációs Homage hangfalakat. A kilencvenháromban debütáló termékcsalád számos audiofil újítással frissült.

A Homage termékcsaládba a kétutas állványos Guarneri G5 (ötödik generáció), a három és félutas Serafino G2 (második generáció), a szintén három és félutas Amati G5 (ötödik generáció), valamint a háromutas Vox G3 (harmadik generáció) center érkezett meg. Minden modell három (piros, wenge (afrikai keményfa) és grafit) színben lesz elérhető. A termékcsalád megújítása során a fejlesztők a cremonai hangszerkészítő hagyományokat is figyelembe vették.

A kabinetek új felépítésűek, az építés során a mérnökök nagy mértékben támaszkodtak a legújabb számítógépes szimulációs és tesztelő programokra. Megtartották az eredeti (Homage Tradition kollekcióban bevezetett) lant formát, ugyanakkor a magas- és középsugárzóknak helyet biztosító kamrákat radikálisan átdolgozták.

Újdonságnak számít a szabadalom alatt álló Intono technológia, amely az ún. ported kabinetek és zárt burkolatok hátrányait hivatott kiküszöbölni. Az eljárás lényege, hogy a középsugárzót egy lezárt kamrába vezetik, amit a csúcsnyomás frekvenciája fölé hangoltak, így képesek szükség esetén kiegyenlíteni a nyomást, csökkentve az impedancia csúcsokat.

A technológia az Amati G5 és a Sefafino G2 változatokban érhető el. Ezek a modellek új százötven milliméteres, neodímium mágnest dolgoztató közepes meghajtóval rendelkeznek. A hangtekercsek rövidebbek és szélesebbek a korábban használt alkatrészeknél a jobb kontroll, a gyorsabb reakció és a nagyobb összerő érdekében. A meghajtók felfüggesztését is továbbfejlesztették, még tovább optimalizálva a sebességet és irányíthatóságot.

A basszus meghajtókat sem hagyták érintetlen. A Serafino esetében új tekercs és pók jelenti a változást, az Amati kétszázhúsz milliméteres egysége, két különálló ultrakönnyű CCAW hangtekercset kapott, amit egy egyedi kialakítású neodímium csigába (slug) illesztettek, plusz beépített hűtőbordával rendelkezik a jobb energiakezelés érdekében.

A Guarneri százötven milliméteres meghajtója jobb vezérlést és alacsony (15 Hz) rezonanciát ígér. Az átdolgozott neodímium motorrendszernek és az új hangolási frekvenciának köszönhetően az egység mélyebbre tud lemenni torzítás nélkül. A teljes termékcsalád megkapta a márka új hibrid keresztváltóját, ami fejlesztett Paracross topológiára épültés az interaktív fúziós szűrést is alkalmaz. A keresztváltókba kézzel válogatott Jantzen induktorok, egyedi specifikációjú Clarity Caps komponensek, valamint Mundorf kondenzátorok és ellenállások kerültek, amiket kézzel forrasztanak az egyedi áramköri lapokra.

Az új modellek már jól ismert Sonus Faber megoldásokat is örököltek, ezek közé tartoznak példaként a DAD referencia magassugárzók. A kabinet tetején alumínium ún. nedvesítő polcok találhatók, amelyek növelik a merevséget és csökkentik a rezonanciát, míg a szabadalmaztatott UltraFlex anti-rezonancia átvezető rendszer a légáramlást hivatott maximalizálni.

Guarneri G5 – 18.500 EUR (állvánnyal együtt)
Serafino G2 – 25.000 EUR
Amati G5 – 35.000 EUR
VOX G3 – 16.500 EUR

A márka hazai forgalmazója az Audiophile Szalon.

Forrás: www.sonusfaber.com