Sony TA-AN1000 – Új AV-erősítő az európai porondon

A Sony újdonsága egy kifejezetten európai piacra tervezett készülék, amely szorosan kötődik a februárban tengerentúlon bemutatott STR-AN1000 modellhez, azonban akad néhány jelentős különbség.

A SONY TA-AN1000 (1199 EUR) 7.2 csatornás készülék, azonban rokonával ellentétben nem tartalmaz tunert. A legfontosabb újdonság a 360 Spatial Sound Mapping eljárás integrálása, amely szimulált (fantom) hangszórók bevonásával hivatott feljavítani a hangélményt.

A kalibráláshoz a Digital Cinema Auto Calibration IX (DCAC IX) szoftver adatait használja fel a rendszer, amely az egyes hangsugárzók távolságán és irányán túl, azok hangnyomását és frekvenciaválaszát is képes korrigálni. A hangszórók fázisait az Auto Phase Matching hangolja össze, így az ígéretek szerint dedikált rendszereknek megfelelően szólalhatnak meg a Dolby Atmos, DTS:X vagy az IMAX Enhanced formátumok.

A készülék hat HDMI 2.1 bemenetet és két kimenetet (egy eARC) visel, amelyek támogatják a 8K és 4K/120Hz, HDR10, Dolby Vision és HLG átvitelt, valamint biztosítják az ALLM és VRR előnyeit. Az új modell a PS5 játékkonzolok Auto HDR Tone Mapping és az Auto Genre Picture Mode funkcióit is támogatja. Az erősítő nagy felbontású audio-támogatással és natív DSD kompatibilitással is büszkélkedhet, ismeri a Sony 360 Reality Audio objektumalapú formátumát.

Ha valakinek Acoustic Center Sync funkcióval rendelkező Sony Bravia tévéje van, akkor a center csatorna a tévékészülék hangrendszere is lehet. Ami a streaminget illeti a Bluetooth, a Spotify Connect, a Chromecast és az Apple AirPlay 2 is rendelkezésre áll. A gyengébb minőségű fájlokat a DSEE Ultimate motor mesterséges intelligencia segítségével képes jelentősen feljavítani.

Ez az első Sony termék, amely a „Works With Sonos” tanúsítványt kapott, tehát az erősítő bármely Sonos multi-room szettben elhelyezhető, vezérlésre pedig akár a Sonos S2 alkalmazás is használható. Újdonságnak számít, hogy a digitális jelfeldolgozás egyetlen chipen történik, míg az előerősítő részben egy új IC (Integrated Circuit) chip található a zaj csökkentése és a természetesebb hangzás érdekében. A Sony TA-AN1000 forgalmazása júniusban kezdődik.

Forrás: www.sony.co.uk