TCL 8-Series Mini-LED 8K TV – HIHETELEN MINŐSÉG

Az LCD-technológia fényerejének és az OLED-technológia kontrasztjának ötvözésével kapcsolatos kutatások legújabb eredménye a Mini-LED nevet viseli.

A piacra kerülő legújabb képernyő-technológia, amely új lehetőségeket keres az LCD-technológia fényerejének és az OLED kontrasztjának egyesítésére. Ez a technológia a Mini-LED nevet viseli

Első benyomások

A 8. széria Mini-LED-jével azt reméljük, hogy a TCL valóban képes elérni ezt a potenciális előrelépést az LCD TV-technológiában, új szintteljesítményt nyújtva, aminek előreláthatólag még mindig meglehetősen agresszív ára lesz. Ez a technológia több ezer egyedi LED-lámpával világítja meg a képernyőt, jelentősen növelve a képernyő potenciális kontrasztját és csökkentve a LED-technológia hagyományos problémáit, ahol szürke fénykörök szivárognak ki a kiemelkedő fényes tárgyak körül. 2019-ben a TCL nemcsak az első mini-LED technológiájú tévét szállította a zászlóshajó 8-as sorozatban, hanem meglepően megfizethető áron el is tudta adni ezt az úttörő termékcsaládot, ezért az sem meglepő, hogy a TCL 2020-ban is domináns szerepet vállal a mini-LED televíziópiacon.

TCL 8K TV gyártási minőség

Először úgy tűnt, hogy a mini-LED-es megoldást a TCL már a középkategóriás 6-os sorozatánál alkalmazza. De az a modell, amit most vizsgálunk, már a 2020-as 8-as sorozat, amely a mini-LED technológia új „Vidrian” generációját ígéri, amely több tízezer mini-LED zónával büszkélkedik 8K felbontású félvezető áramkör mellett és egy kristálytiszta üveg panelre van felszerelve. Az üvegszubsztrát használatával javul a mini-LED megközelítés sebessége, hatékonysága és fényereje – ezért, az év elején megnéztem a TCL új Vidrian szettjeit a év elején Las Vegasban, ahol két 75 hüvelykes, 8-as sorozatú Vidrian modell volt látható – furcsa módon mindkettő különböző dizájnnal és számomra kissé eltérő videominőséggel rendelkezett.

A TCL 8K Vidrian tévéinek végleges kialakítását akkor még nem zárták le. Tehát a márka két különböző formát képviselt az év eleji CES bemutatón. A TCL szerint a formatervezésbeli különbség egyszerűen annak az eredménye, hogy a készletek akkor még néhány hónapra voltak a megjelenéstől, és a végső stílus eldöntése még mindig a levegőben volt. Ennek ellenére, az egyik kialakítás sokkal prémiumabbnak tűnt, mint a másik – soványabb a hátsó részén, a felső felén fényes fekete bevonatot találtunk, amely szépen csilingelt az üvegszubsztrát innovációval. A másik készülék sokkal plasztikusabb, vaskosabb volt és olcsóbbnak tűnt – bár azt hiszem, ha ez a megközelítés olcsóbbá tenné a Vidrian technológiát, valószínűleg sok AV-rajongó nem nagyon panaszkodna erre.

Képminőség

A TCL Vidrian mindkét prototípusa világosan érzékeltette a technológia kiemelkedő kontrasztját és fényerejét. A videotartalom bemutató videóanyagát egyértelműen úgy szerkesztették, hogy megmutassa, miként képesek a Vidrian képernyők mély fekete színeket nyújtani ugyanazon a panelen, rendkívül fényes fénypontok és erősen telített, nagy volumenű QLED színek mellett, a normál LED-technológiával járó kompromisszumok nélkül. Lenyűgöző feketéket láttunk, de néhány problémát azért még mindig ki kell „vasalni”. Még a több száz zónával rendelkező FALD képernyők, például a Samsung csúcsminőségű QLED modelljei sem képesek olyan mély feketéket és csillogó fényeket produkálni, mint a TCL Vidrian mini-LED egységek.

A nézési szög nagyon hatásosnak tűnt mind a két mini-LED TV készüléken. Bár furcsa módon a prémiumabb, nagyobb kivitelű, amely „naturalisztikusabb” videoklipeket mutatott, mint a másik, úgy tűnt, észrevehető kontrasztot veszített, amikor oldalról néztük a képet. A részletesség nagyon jónak tűnt, amikor a természeti videofelvételeket néztük a prémiumabb kialakítású 8K prototípuson. Ez persze azt is jelenti, hogy a tartalom többnyire csak 4K volt, nem natív 8K, és bevallom láttam már hatékonyabb 8K felbontást más márkák tévéin.

Korai összegzés

Ezen a ponton hangsúlyoznom kell azonban, hogy a bemutatott 75 hüvelykes Vidrian 8K modellek meglehetősen korai fejlődési szakaszban voltak, valószínűleg hónapokig tartó csíp és képhangolás következett ezután a megjelenés előtt, de egy biztos, a termékek már majdnem készen állnak a bevezetésre. A beépített Dolby Vision támogatás nagyban hozzájárul a szín pontossághoz, főleg, ha megfelelő 8K tartalmat adunk be. Tehát most megemelem az optimista kalapomat, és bízom benne, hogy a TCL valóban elősegíti ezt a potenciális előrelépést az LCD TV technológiában és elér egy új teljesítményszintet, amihez viszont minden bizonnyal, még egy meglehetősen agresszív ár párosul.

Zárszó

Most már tudjuk, hogy valami készül a TCL boszorkánykonyhájában. A részleteket még nem jelentették be, viszont az már biztos, hogy a TCL 2020-as tévéiben már alkalmazzák a HDMI 2.1 támogatást, és mindenképpen számíthatunk arra, hogy az új 8-as sorozat ugyanazokat a 2.1-es alapú szolgáltatásokat kínálja, amelyeket ebben az évben reklámoztak: például változó frissítési gyakoriságot és THX játékmódot. Mivel a TCL a mini-LED háttérvilágítás új, jobb verziójával rendelkezik, és a Vidrian 8K-sorozatú modellek prototípusait a CES-en bemutatta, mindez a TCL számára újabb sikereket jelenthet majd a televíziógyártás harcmezején. Kíváncsian várjuk, hogy milyen áron.

(Somfai Gábor)