THORENS SoundWall HP 600

A Thorens négy évtizeddel ezelőtt mutatta be a SoundWall HP 360/HP 380 dipól hangsugárzókat. A maga korát kicsit meghaladó koncepciót most újfent elővette a társaság és egy kortárs modellt rakott össze.

A SoundWall HP 600 következetesen örökíti tovább az elődök legjobb tulajdonságait, sokkal kontrolláltabb hangteret képes generálni, mint a hagyományos hangsugárzók. Ezúttal is háromutas rendszerről van szó, amely a nyitott terelőlemez (Open-Baffle) elvén működik, nincs kabinet és csillapító anyagok. Ezek a hangfalak az impulzuspontos reprodukció miatt népszerűek, Joachim Gerhard és csapata arról is gondoskodott, hogy a klasszikus hifi jellemzők se kerüljenek a sarokba.

Az Open-Baffle esetében a basszusok mindig nagy kihívást jelentettek, az eredeti SoundWall tizenöt mélysugárzót dolgoztatott, ami a tisztességes, de nem elsöprő basszus-hangzáshoz volt elég. Az új változatban tizenkettőre csökkentették az alacsony frekvenciákat kezelő meghajtók számát, de Dynamic Dozen névvel illetett tömb a trükkös vezetékezésnek köszönhetően állítólag a 40 Hz-et is képes elérni, műfajtól függetlenül.

A közép-magas hangszórók esetében a D’Appolito elrendezés (két közepes meghajtó, egy magassugárzót fog közre) érvényesül, ez biztosítja a tartományok szimmetrikus fókuszát, ráadásként a hátsó magassugárzó hangereje külön is szabályozható, ami további finomhangolásra kínál lehetőséget. A készülék a gyártó szerint rendkívül erősítő barát, a legtöbb csöves erősítővel is meggyőzően üzemeltethető.

Forrás: www.thorens.com