Új AV-receiver családot dob piacra a Sony

A Sony ES jelzéssel ellátott termékcsaládja elsősorban azoknak szól, akik egyedi telepítésű rendszerben gondolkodnak, de a japánok egy különálló ötödik modellt is bemutattak, amely univerzálisabb készülék.

Az STR-AN1000 (899 USD) 7.2 csatornás 8K A/V receiver, 165W (6 ohm) névleges teljesítménnyel rendelkezik. A készülék összesen nyolc darab HDMI 2.1 konnektort visel, a hat bejáratból kettő 8K/120 Hz támogatással bír, a többi a 4K specifikációknak felel meg. Az ALLM és VRR támogatás minden esetben adott.

A berendezés számos HDR formátumot kezel, közöttük a Dolby Vision, HDR10, HLG és IMAX Enchanced szabványokat. Ami a hangokat illeti adott a Dolby Atmos és DTS: X formátumok támogatása, a rendszer 360 fokos térbeli hangleképezésre képes, valamint megkapjuk a Sony Digital Cinema Auto Calibration IX kalibrációs eljárásának legújabb változatát.

A Bluetooth, a Wi-Fi, a beépített Chromecast, a Spotify Connect és az Apple AirPlay jóvoltából a streamelés nem jelenthet problémát, még Sonos integrációra is lehetőség van, azaz a Sonos alkalmazáson keresztül fel (vagy le) kapcsolható a készülék, váltani lehet a bemenetek között és a hangerő szabályzására is lehetőség van.

A motorháztető alatt az ígéretek szerint kiváló minőségű komponensek kaptak helyet, finomították az erősítő DAC áramkörét, illetve adott a DSEE Ultimate feldolgozás, ami a gyengébb forrás anyagok minőségét hivatott jelentősen feljavítani.

Az ES termékvonal legkisebb tagja az STR-AZ1000ES (1099 USD) 7.2 csatornás, 100+100W (8 ohm) névleges teljesítményt kínáló, 8K/120 Hz támogatással bíró készülék. A sorban következik STR-AZ3000ES (1699 USD) rendszer 9.2 csatornás, 120+120W (8 ohm) teljesítménnyel, nyomában a STR-AZ5000ES (2099 USD) 11.2 csatornával és 130+130W teljesítménnyel, míg a vonalat az STR-AZ7000ES (3299 USD) 13.1 csatornás, 150+150W (8 ohm) teljesítményű modell zárja.

A képet és hangot érintő jellemzők alapvetően megegyeznek a különálló modell esetében felsoroltakkal, de azért számos szerkezeti és funkcionális extrát is kapunk. Mind a négy készülék alvázát megerősítették, a teherviselő alkatrészek szerkezetét módosították. A hűtőbordák egységes formája jobban védi az erősítő áramkört a rezgésektől, a rögzítésre használt konzolt úgy alakították át, hogy az a digitális áramkörnek is védelmet biztosítson.

Az új DAC 32-bites műveleteket tesz lehetővé, natív módon kezeli a DSD állományokat. A digitális-analóg konverter tápegysége alacsony zajszintű IC-ket dolgoztat. Az új digitális szakasz egyetlen chipen dolgozza fel a jeleket, ami alacsonyabb impedanciát és nagyobb kapacitást biztosít.

A DAC egy új analóg kimeneti szűrőáramkört is kapott és extra műveleti erősítőt használ a zajszint javítására. A fázisforgatást magasabb frekvenciára tolták el, ezzel is bővítve a sávszélességet és javítva a hang tisztaságát.

Az összes ES modell összehozható a Savant, a Crestron és a Control4 rendszerekkel, a két nagyobb berendezés még Dual Center Speaker móddal is rendelkezik, azaz ha a mozi helyiség mérete megkívánja, akár két center sugárzó használatára is lehetőséget biztosítanak. Az újdonságok az Egyesült Állomokban már piacra kerültek, az európai forgalmazás várhatóan feburár végén kezdődik.

Forrás: www.electronics.sony.com