Új hifi komponensekkel jelentkezett a YAMAHA

A társaság a nyáron jelentette be legújabb sorozatát, amivel elsősorban az igényes zenehallgatók szívéhez igyekeznek közel kerülni. A készülékek egy része már elérhető, míg a termékvonal többi darabja novembertől, illetve a következő évtől (lemezjátszó) vásárolható meg.

A YAMAHA új sorozata a klasszikus megjelenést favorizálja, kellemesen régimódi külsővel bíró készülékeket kapunk. A termékvonal elő- és végerősítőt, lemezjátszót és hangfalat sorakoztat, amely eszközök természetesen csak külső tekintetében révednek a múltba, minden burkolat alatt a legújabb technológiák lapítanak. A C-5000 előerősítő (10.000 USD) szimmetrikus felépítésű, diszkrét áramkörre építkező készülék. A tervezés során rendkívül fontos szempont volt a jelutak hosszának minimalizálása, ráadásként ahol lehetőség adódott forrasztás nélküli csatlakozásokat használtak. A tápellátásról dedikált toroid transzformátorok gondoskodnak, biztosítva a stabil feszültséget és a csatornák megfelelő elválasztását. A készülék megkapta a gyártó egyedi ?floats? áramköreit, plusz kiemelt figyelmet fordítottak a rezgés csillapítására, valamint a zajcsökkentésre.

Az M-5000 végerősítő (10.000 USD) szintén szimmetrikus kialakítású, ám ezúttal egyetlen méretes toroid transzformátor teljesít szolgálatot a burkolat alatt. A rezgések kiküszöbölése érdekében a transzformátort, kondenzátorokat és hűtőbordát a kerethez rögzítették. Természetesen ez a berendezés is megkapta a ?lebegő? áramköröket. A készülék 100W (8 ohm) illetve 200W (4 ohm) teljesítményre (THD 0.07%) képes. A klasszikus megjelenésre a szépen kivitelezett analóg műszerek is ráerősítenek, amelyek az alumínium előlapban elhelyezett vastag üveg mögött kaptak helyet.

Az újdonságok közé tartozik a GT-5000 lemezjátszó (8000 USD) is, amely kétfázisú szinkronmotort használ a tömör alumíniumból esztergált lemeztányér szíj általi hajtásához. A készüléket szénszálas, egyenes hangkarral szerelték, míg az alváz megfelelő elválasztásáról és a rezgések hatásának tompításáról egyedi lábak gondoskodnak. A termékvonalhoz tartozó NS-5000 hangfal (15. 000 USD) kicsit kilóg a sorból, hiszen két éves fejlesztésről van szó, ugyanakkor a háromutas készülék szépen passzol a szériába. A kabinet javarészt kézműves munka, minden hangszóró ZYLON membránnal rendelkezik, amely egy rendkívül agilis anyag, így a legapróbb részleteket is remekül képes reprodukálni.

Forrás: www.usa.yamaha.com

Comments are closed.