Új processzort kaptak a SONY BRAVIA XR tévék

A Sony frissített tévé portfóliója különösebb meglepetéssel nem szolgál, ugyanis mindegyik készüléknek megvan az elődje. Újdonság viszont, hogy az összes XR modellt a gyártó vadonatúj processzorával szerelték, amely az ígéretek szerint még jobb audiovizuális teljesítményt szavatol.

Az új generációban a legérdekesebb a BRAVIA XR termékcsalád, amelybe Master szériás (Z9J 8K LCD és A90J/A80J 4K OLED) készülékeket, valamint középkategóriás OLED és LED (X90J/X95J) termékvonalakat soroltak. A japánok persze ezeken felül több korábbi készüléket is megújítottak, gyakorlatilag az összes meglévő termékvonalat frissítették kicsit. Az új készülékek kivétel nélkül megkapták a Sony Ambient Optimization technológiáját, támogatják a Dolby Vision HDR szabványt és AirPlay2 kompatibilisek, ahogy az A2DP Bluetooth is alapfelszereltségnek számít.

Az XR tévék Google TV platformra építkeznek, elsők között integrálva az új operációs rendszert. Továbbra sem kell nélkülözni a Netflix Calibrated üzemmódot, ahogy az IMAX Enchanced tanúsítvány is adott. A legtöbb új modell képes összedolgozni a Calman kalibrációs szoftverrel, ha valaki nem bízna a gyári beállításokban.

A Sony hangteljesítményben is igyekszik többet nyújtani. Frissültek az Acoustic Multi-Audio (LCD) és Acoustic Surface Audio + (OLED) rendszerek, ami mellett megjelent az 3D Surround Upscaling elnevezésű technológia. Utóbbi a panelek felső keretébe rejtett hangkeltőket használja a virtuális 5.1.2 csatornás élmény létrehozására, amelyet bármely 5.1 csatornás vagy sztereó jelből képes előállítani.

A hangszórókat egyébként átméretezték, így várhatóan az általános hangélmény is jobb lesz a korábbinál. Szinte az összes termékcsalád kihasználja a HDMI 2.1 portok előnyeit. Az XR tévéken a megszokott streaming szolgáltatások mellett a BRAVIA Core is rendelkezésre áll, amely a Sony Pictures Entertainment kínálatában található klasszikus és új filmeket tartalmaz 4K Blu-ray minőségben.

A BRAVIA XR tévék legfontosabb újdonsága Cognitive Processor XR, amely egy kognitív intelligencia-réteget ad hozzá a megszokott mesterséges intelligencia-algoritmusokhoz. Amíg a „hagyományos” AI a kép- és hang elemzését végzi és gépi tanuláson alapuló adatokat használ, addig a kognitív intelligencia egy „emberibb” perspektíva hozzáadásával járul hozzá az AV teljesítmény javításához. Az új processzor a jelenetek elemzésével kezdi a munkát, majd részletekbe menő módon (szín, kontraszt, textúra, részletesség) vizsgálja a képkockákat, végül teljes kereszt-analízist végez a legfontosabb területek finomítása érdekében.

A korábban alkalmazott képmódosító eljárások mellé (XR Motion Clarity és XR Smoothing) befutott az XR Contrast Booster, amely úgy képes szabályozni a csúcsfényt, hogy közben megtartja a kép jól exponált fehér és fekete részeit. A technológia egyes modellekben XR OLED Contrast Pro, illetve XR OLED Contrast néven jelenik meg. A Sony részletekbe menő 2021. évre szóló kínálata várhatóan a CES 2021 rendezvény után kerül nyilvánosságra. A pontos árak és a megjelenésre vonatkozó információk később várhatók.

Forrás: www.sony.com/press