Új síkmágneses fejhallgatót épített a Yamaha

A Yamaha három évtizeddel ezelőtt mutatta be első síkmágneses készülékét, aminek öröksége az új modellben is kézzelfoghatóan jelen van.

A Yamaha YH-5000SE (kb. 5700 USD) fejhallgató nem tartozik a legolcsóbb játékszerek közé, de a készülék japán kézművesek bevonásával készül és többek között magnézium-ötvözet házzal rendelkezik. Utóbbinak köszönhetően ez a modell az egyik legkönnyebb (320 gramm) csúcskategóriás fejhallgató a piacon.

A készülék a márka legendás HP-1 ortodinamikus átalakítójának korszerűsített változatát kapta meg, a hat évig tartó fejlesztési idő alatt a mérnökök közel ezer variánst próbáltak ki. A rendkívül könnyű és érzékeny meghajtó nyitott házban kapott helyet, ami ideális légmozgást biztosít és csökkenti a membránra gyakorolt negatív hatásokat, amelyek pl. a visszhang-hatásért felelnek.

A hangtekercset speciális vékonyfilm-membrán két oldalába maratják, az eljárás nem csupán a tömegre, hanem a reakció-készségre is pozitív hatással van. A ház belső nyomását rozsdamentes acélból készített szűrő szabályozza, míg a membrán mindkét oldalára nagy áteresztőképességű mikroperforált csillapítók kerültek.

A készülék súlyát acélból és vegán bőrből készült fejpánt osztja el, a memóriahabbal töltött fülpárnák szintén bőrrel borítottak, de egy velúr (Toray Ultrasuede) páros is kerül a csomagba. A füleshez leválasztható, ezüstözött OFC kábelt biztosítanak, a kötelező átalakítók mellett egy kiegyensúlyozott zsinórt is mellékelnek.

Az SE jelölés a Special Edition változatot takarja, a jelenlegi információk szerint egy kiegészítőket nem tartalmazó standard verzió is várható, valamelyest visszafogottabb áron. Az új modell forgalmazása előre láthatóan 2023 januárjában kezdődik.

Forrás: www.uk.yamaha.com