Új zászlóshajó szériát indít az Audiolab

Az Audiolab 9000 sorozata egy integrált erősítővel és egy CD transzporttal indul, amelyeket hamarosan egy sokrétű hálózati funkciókkal felvértezett streamer követ.

A márka a tavaly bemutatott Omnia rendszernél is alkalmazott minimalista esztétikát viszi tovább, mindkét modell esetében csak a szükségesnek ítélt fizikai kezelőszervek kaptak helyet az előlapon. A készülékek 4.3 hüvelykes színes kijelzőt viselnek, amelyek a működéssel és lejátszással kapcsolatos releváns információkat képesek megjeleníteni.

A 9000A (1999 GBP) integrált erősítő esetében leolvasható pl. a hangerőszint, aktív bemenetekkel és az éppen használt formátumokkal kapcsolatos adatok. A kijelzőn keresztül böngészhetünk az erősítő menüjében, ami olyan opciókat tartalmaz, mint a digitális felmintavételezés, a bemeneti érzékenység beállítása, a balansz szabályozás, az automatikus készenléti váltás vagy a hangerő korlátozása bekapcsolásakor. Beállítható, hogy a rendszer a VU mérőt analóg vagy digitális formában jelenítse meg, valós idejű adatokat közvetítve a csatornákon.

A készülék HyperStream II architektúrát használó nyolc csatornás ES9038PRO DAC chipet kapott. Minden jelentős nagy felbontású és veszteségmentes formátum támogatott, beleértve a PCM (32-bit/768kHz) és a DSD (22,5 MHz-ig) állományokat. A DAC öt rekonstrukciós szűrőt is kínál, amelyek a hangot a forrásnak megfelelően optimalizálják, a készülék elboldogul az MQA (teljes folyamat belső) adatfolyamokkal és a ROON Tested minősítés is adott. Az erősítő Bluetooth (5.0) kompatibilis az aptX HD és LDAC, valamint aptX Low Latency, aptX, AAC és SBC kodekek támogatása sem hiányzik.

A készülék AB végfokkal rendelkezik, amely csatornánként 100W (8 ohm) leadására képes, dual-mono kialakítású, csatornánként dedikált tápegységeket kapunk. Az alacsony zajszintű, 320 VA toroid transzformátor 60 000 uF kapacitással rendelkezik és csatornánként négy kimeneti tranzisztorral egészül ki, az egészet úgy konfigurálták, hogy a komolyabb terhelés esetén javuljon a linearitás. Az előerősítő rész a jeltisztaság megőrzése érdekében a lehető legegyszerűbb, a jelek egy precíziós, mikroprocesszor által vezérelt analóg erősítő fokozatba kerülnek.

A mérnökök a bakelit rajongókra is figyelmet fordítottak. Az erősítőt egy új alacsony zajszintű áramkörrel, precíz RIAA-kiegyenlítéssel, precíziós bemeneti szűréssel és továbbfejlesztett tápegységgel megfejelt phono-szakasszal szerelték. A fejhallgatókat egy current-feedback dedikált erősítő modul kezeli. A 9000A integrált erősítő három üzemmódban használható. Az integrált mód magáért beszél, Pre-Power módban a berendezés végerősítőként (pl. AV processzorhoz társítva) használható, míg a Pre-Mode lehetőséget biztosít, hogy a készüléket önálló DAC/előerősítőként használjuk.

A 9000CDT (999 GBP) remek kiegészítője lehet az integrált családtagnak. A masszív építésű berendezés új CD-mechanizmust kapott, amit saját elektromágnesesen árnyékolt házba szereltek és dedikált tápegységgel támogattak meg. A digitális puffer csökkenti a lemezolvasási hibákat, így a modell jó eséllyel a kevésbé óvott lemezekkel is jobban megbirkózik. A kristályoszcillátorral vezérelt óra biztosítja, hogy a koaxiális és optikai aljzatok jittere alacsony szinten maradjon, ráadásként a koaxiális kimenetet egy differenciál meghajtó táplálja, ezzel is szavatolva a hibátlan digitális jeltovábbítást.

A készülék USB-A bemenettel is rendelkezik, amely lehetővé teszi a külső tárolók használatát. A színes kijelző itt is hasznos információs forrás. A felületen megjelennek a műsorszámokkal kapcsolatos adatok, de megjelenítő olyan funkciókhoz is hozzáférést biztosít, mint az automatikus készenléti beállítások, a nyelvválasztás, a 12V trigger aktiválása.

Forrás: www.audiolab.co.uk