Újabb optikai hangszedővel jelentkezett a DS AUDIO

A DS Audio nagyjából egy évtizede dolgozik a mozgó mágneses és tekercses hangszedők alternatívájának szánt technológián. A japánok tavaly odáig merészkedtek, hogy szabadon elérhetővé tették az eljárás dokumentációját, közben persze a saját fejlesztésekkel sem álltak le.

Az első generációs optikai hangszedő (DS-W1) hét évvel ezelőtt került piacra, majd elkészült a Grand Master sorozat örökségéből építkező DS-W2 modell. A harmadik generáció fejlesztése során ismétetlen több visszafelé kompatibilis megoldást felhasználtak, ugyanakkor külső megjelenés és felépítés tekintetében is több változtatást eszközöltek.

A DS-W3 új dizájnt kapott, az optikai rendszert teljesen átalakították. A bal és jobb csatornához is független LED fényforrások és fotodetektorok tartoznak, amivel sikerült jelentősen megnövelni (70mV) a kimeneti feszültséget.

A független kialakítás az áthallást is megszüntette, javított a szétválasztáson, ahogy az S/N arányra is kedvező hatást gyakorolt. Az átszabott dizájn miatt az árnyékoló lemez méretét és tömegét (0,74 mg) is sikerült csökkenteni, a lemez a korábban használt alumínium helyett nagy tisztaságú berilliumból készült. A hangszedő teste alumíniumból van, a konzolt bórból alakították ki, amibe egy line-contact stylus került. A huzalozáshoz vastagabb vezetékeket használtak, aminek köszönhetően csökkent az impedancia.

Mint korábban ehhez a hangszedőhöz is saját phono fokozat tartozik. Az áramköri lap vastagsága 1,6 milliméterről 2,0 milliméterre nőtt, a rézből készült sínek pedig 70 µm vastagok lettek. A kiegészítő rendszer RCA és XLR kimeneteket is kínál, ezekhez négy különböző alacsony frekvenciájú roll-off pont tartozik, így a DS-W3 számos prémium hifi rendszerrel képes összedolgozni. A teljes csomagért közel 13.000 angol fontot kell fizetni, a hangszedő szólóban 4995 fontot kóstál, míg a phono hangszínszabályzó 9495 fontba kerül.

Forrás: www.ds-audio-w.biz