Újra a fekete korongoknak áll a zászló

A Recording Industry Association of America éves jelentése szerint tavaly negyvenegy millió hanglemezt sikerült értékesíteni, míg CD-ből harminchárom millió darab kelt el ami azt jelenti, hogy nyolcvanhét óta először billent el a mérleg a bakelit irányába.

Streaming ide vagy oda a bakelitek népszerűsége tovább növekszik, a fizikai formátumokból származó bevételeknek immár hetvenegy százalékát teszik ki a hanglemez eladások. A tavalyi évben tizenhét százalékos növekedést (1.2 milliárd dollár) sikerült összehozni az előző mért időszakhoz képest, szemben a CD formátummal, ami egy rövid fellendülést követően korábban nem tapasztalt (18 százalékos visszaesés) mélyrepülésbe kezdett.

A Digital Entertainment and Retail Association (ERA) összesítése szerint az Egyesült Királyságban a bakelit eladások közel tizenkét százalékkal (150,5 millió font) növekedtek, a CD eladások esetében ők is tizenhét százalékos (124 millió font) esést mértek. A személyre szabott digitális szolgáltatások persze továbbra is uralják a piacot, a tengerentúli előfizetések száma tíz százalékkal (92 millió), míg az európai négy százalékkal nőtt, ugyanakkor a digitális letöltések száma húsz százalékot esett, tehát a zenerajongók vagy egy kiválasztott platformon keresztül hallgatnak zenét, vagy fizikai formátumra váltottak. Az elemzők a bakelit népszerűségét többek között a vintage vonzerejével magyarázzák.

Forrás: www.riaa.com