VIVID AUDIO MOYA M1 hangsugárzó

A hangfal koncepciója egy kényszerű bezártság során fogant, Laurence Dickie (Chief Technical Director) tíz napot töltött szállodai karanténban, ahol papírra vetette a Moya zászlóshajó ötletét.

A zenészként is tevékenykedő Dickie szerint a legtöbb hangfal esetében a basszus szekció határozza meg a teljesítményt, a fizika törvényszerűségeinek korlátai között. A MOYA M1 hangsugárzót többek között annak bizonyítására is tervezték, hogy a basszusválasz kiterjesztése a magasabb frekvencia tartományok érzékelésére is befolyással van.

A MOYA M1 (400.000 GBP) 5-utas, tizenhárom meghajtót dolgoztató hangsugárzó. A kabinet szénszál erősítésű, szendvics-kompozitból készült, négy dedikált basszus kamrával és gondosan optimalizált portokkal rendelkezik. Egy kamrán két darab 225 milliméteres (C225-100H)  meghajtó osztozik. A meghajtók egymásnak háttal helyezkednek el, a mágneseket acélrúd köti össze, amely megakadályozza a kamra vibrációját és minimalizálja a turbulens hatásokat.

A száz milliméteres hangtekercsekkel szerelt, oldalra sugárzó basszus hangszórókhoz, két előre néző 175 milliméteres (C175-76) mélyközép és egy 100 milliméteres közepes (C100scu) meghajtó, valamint egy a középfrekvenciák felső regisztereit kezelő ötven milliméteres (D50DLC) hangszóró és egy huszonhat milliméteres (D26DLC) magassugárzó társul be.

A DLC (Diamond-Like Coated) jelölés egy olyan eljárást takar, amely során az alumínium kónuszok felületére jóval az olvadáspont alatti hőmérsékleten bevonatot visznek fel, ami kivételes merevséget biztosít és nagyszerűen csillapítja a feltörési módokat. A középsugárzó központi pólusa felé nagy tisztaságú rézpajzs került, amely a mágneses fluxust hivatott stabilizálni, jelentősen csökkentve a torzítást.

A C175 meghajtók a 125 Hz – 550 Hz közötti tartományt fedik le és úgy kerültek elhelyezésre, hogy hatékonyan semmisítsék meg az ún. parazita-rezonanciákat. A hangfal passzív, negyedrendű Linkwitz-Riley keresztváltót használ. A komponens három szeparált részből áll, a középső és magas szekciókat igyekeztek minél távolabb elhelyezni basszusokért felelős résztől.

VIVID AUDIO MOYA M1

Típus: álló hangsugárzó
Konfiguráció: 5-utas, tizenhárom meghajtós rendszer
Érzékenység: 93dB/2.83V@1m
Névleges impedancia: 5 Ohm (2.5 minimum @ 40 Hz)
Frekvencia-tartomány: -6dB points: 19 Hz – 42,000 Hz
THD: < -60dB > 100 Hz
Keresztváltó frekvencia: 125 Hz – 550 Hz – 1,700 Hz – 4,000 Hz

Forrás: www.vividaudio.com