Wilson Benesch GMT One – Új lemezjátszó etalon

A Wilson Benesch nagyjából két éve jelentette be, hogy egy olyan lemezjátszón dolgozik, amit új referenciaként fognak emlegetni az analóg rendszerek között.

A GMT ONE SYSTEM a társaság K+F projektjének a szülötte, aminek korábban a WB ONE és a Full Circle rendszereket is köszönhettük. A fejlesztés során holisztikus megközelítést alkalmaztak, ami annyit tesz, hogy a lemezjátszót és az társrendszereket direkt egymás kiszolgálására építették, egységes rendszert hozva létre.

A lemezjátszó három teljesen tiszta lapos, kiemelt jelentőségű komponenssel rendelkezik. Az Omega Drive a gyártó szerint a világ első precíziós, mágneses hajtás-rendszere, ami az ígéretek alapján sosem tapasztalt pontosságot szavatol, gyakorlatilag nulla zajszint mellett. A jeleket egy mikroprocesszor által vezérelt DAC modul szintetizálja, amely valós időben monitorozza a kritikus változókat, így az erősítők ezt a szintetizált jelet fogadják és továbbítják.

Az Alpha Isolation System egy mikroprocesszor által vezérelt pneumatikus rendszer, amely rendkívül hatékony leválasztásra képes. Az izolátor teljesen autonóm, ezredmásodpercen belül képes reagálni az anomáliákra. Végül a Piezo VTA egy távvezérelhető VTA-rendszer, kifinomult eszköz a hozzáértők kezében. A kényelmi előnyökön felül olyan mikron pontosságú beállításokra ad lehetőséget, ami manuális módon nehezen kivitelezhető.

A gyártó három eltérő tömegű hangkart (CTi-30, Moment és Graviton) biztosít, mindhárom szénszál alapú, azonban a Graviton referencia hangkar esetében szendvics szerkezet és grafén alkalmazása javítja a merevséget. A GMT ONE R1 rackben kerül forgalmazásra. A rendszert teljesen házon belül tervezik gyártani, a vezérlő szoftvert és az elektronikát a fejlesztésben komoly részt vállaló CAAS Audio szállítja.

A jelenlegi állás szerint a hivatalos premier következő év januárjában lesz, a pontos ár egyelőre nem ismert, de ha figyelembe vesszük, hogy a készüléket elsősorban ritka és ezért értékes felvételek archiválására hozták létre, akkor kitalálható, hogy nem lesz olcsó játékszer.

Forrás: www.wilson-benesch.com/press