YAMAHA HA-L7A dedikált fejhallgató-erősítő

A Yamaha a müncheni expón már demózta kicsit prémium fejhallgató-erősítőjét, a hivatalos premier még várat magára. A készüléket ugyan kifejezetten a YH-5000SE fejhallgató meghajtására tervezték, de bármilyen vezetékes fülessel összehozható.

A Yamaha HA-L7A (4000 USD) a márka első csúcskategóriás fejhallgató-erősítője, amely bőségesen profitál az integrált és teljesítmény erősítők fejlesztéseiből. Rendkívül nagy figyelmet fordítottak a zajok és a torzítás minimalizálására. Az alváz nyolc milliméter vastag alumínium panel, a toroid transzformátorok pedig két milliméter vastag acéllemezen, közvetlenül a tápegység felett kaptak helyet.

Egy transzformátor tartozik az ún. minute-signal áramkörhöz, a másiknak az erősítő szakasz második fokozatában jut szerep. Az áramköri kártyák egymástól függetlenek, elkerülve a digitális és analóg jelek közötti nemkívánatos kereszthatásokat.

Az előlapon két kiegyensúlyozott és egy kiegyensúlyozatlan fejhallgató-csatlakozó van, hátul USB-B, koaxiális és optikai csatlakozóknak szorítottak helyet, de XLR és RCA pre-out/line-out kimeneti csatlakozókat is kapunk, így a készülék D/A konverterként vagy előerősítőként is használható. A rendszer támogatja a PCM (32-bit/384 kHz) és DSD (11.2 MHz) állományokat, az USB-DAC feldolgozás során eltérő órajeleket (44.1 és 48 kHz) használ, nagy pontosságú kristályoszcillátor felügyelete alatt.

Összesen nyolc digitális szűrő áll rendelkezésre, illetve van egy Pure Direct funkció, amivel megkerülhetők (pl. DSP, DAC analóg hang esetén) a nélkülözhető áramkörök. A Yamaha nagyon hangsúlyozza a Sound Field módot, amely egy az AV-komponensek tervezése során kifejlesztett jelfeldolgozási technológia, hat előre kalibrált üzemmódot kínál a különböző tartalmakhoz.

A Yamaha fejhallgatókra optimalizálta szabadalmaztatott lebegő és kiegyensúlyozott teljesítményerősítő technológiáját. A végfok bal és jobb csatornájának plusz és mínusz oldalán összesen négy szett teljesítményerősítő áramkör található, ami push-pull végfokot eredményez.

Az összes áramkör (a tápegység is) független a földeléstől, kioltva a külső földzaj hatásait. A DAC szakaszban ES9038PRO chip található, a DAC utáni fokozatok kiegyensúlyozottak. A kiegyensúlyozott konverzió előnyei a hagyományos aszimmetrikus bemenetek használatakor is érvényesülnek.

Frekvenciaválasz (HP OUT): 4 Hz – 80 KHz, -3 dB
Teljes harmonikus torzítás (THD): ≦ 0.003 % (Digital IN 1 kHz, 300 mW, 32 ohm)
Jel-zaj arány (SNR): > 120 dB
Javasolt fejhallgató impedancia: 32 – 600 ohm
Készenléti energiafogyasztás: 0.2 W
Méretek (Szé x Ma x Mé): 333 x 133 x 189 mm
Tömeg: 5.3 kg

Forrás: www.usa.yamaha.com