GLOBAL PRESS CONFERENCE 2019 – Minden korábbinál sokoldalúbb IFA kiállítás

Évről-évre az ősz első napjaiban kerül megrendezésre a világ talán legnagyobb szabású, legjelentősebb technológiai témájú kiállítása, a nagy múltú Internationale Funk Austellung, azaz röviden IFA.

A szeptemberi berlini esemény jelentőségét jól mutatja, hogy hónapokkal a kapuk megnyitása előtt összetrombitálják a sajtó képviselőit a világ minden pontjáról, hogy informálják őket arról, mi is várható egy adott évben a nagyszabású expón.

Töretlen siker

Ez az idei évben sem volt másként, és a hagyományoknak megfelelően a Sztereó Sound and Vision stábját is meghívták az IFA GPC 2019 konferenciára, amelyre a spanyolországi Andalúziában került sor. Dr. Christian Göke a kiállítás igazgatója, a Messe Berlin elnök vezérigazgatója beszámolt arról, hogy 2018-ban is rendkívül sikeres volt a kiállítás. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy néhány nap alatt 244 000 látogató vett részt az eseményen, a szakmai látogatók száma pedig meghaladta a 152 000 főt. Azaz az IFA továbbra is egyaránt szól a azoknak, akik üzletet kötni utaznak a német fővárosba, és a privát érdeklődőknek is, akiket érdekel a technikai fejlődés, az új termékeket, technológiák, amiket később, a karácsonyi szezon előtt megvásárolhatnak a helyi kereskedőktől, vagy az online értékesítési áruházakban.

IFA Global Press Conference 2019
– IFA Press Conference –
Dr. Christian Göke, CEO, Messe Berlin

Változások és nemes hagyományok

Dr. Christian Göke előadásában kiemelte, hogy az elmúlt évtizedben az IFA rengeteget változott. Új iparágak, termékcsoportok és gyártmányok jelentek meg, amelyeknek köszönhetően sokkal sokoldalúbbá vált a kiállítás. Példaként említette a háztartási elektronikai kiállítókat, illetve a járműipari cégeket, amelyek szintén megtalálták helyüket az IFA-n. De persze ez nem jelenti azt, hogy a szórakoztató elektronika, az audio- és audiovizuális megoldásokkal foglalkozó piaci résztvevők szerepe háttérbe szorult volna. Ezek a vállalatok és a termékeik iránt érdeklődő látogatók, üzleti partnerek, továbbra is kiemelt fontosságot jelentenek az IFA számára. Dr. Christian Göke említést tett arról is, hogy az elmúlt időszak alatt, óriási hangsúlyt fektettek az innovációra, hiszen az a fő céljuk, hogy az IFA Berlinben, továbbra is a technológiai evolúció kiemelkedő eseménye legyen.

Mit ígér a 2019. IFA

Az előzetes jelzések alapján, 2019-ben is elképesztő mennyiségű, új termékkel: televíziókkal, projektorokkal, egyéb kijelzőkkel, hangprojektorral, házimozi szettel, hangfallal, erősítővel, fejhallgatóval, lemezjátszóval, asztali és mobil médialejátszóval stb. találkozhatunk majd Berlinben.

IFA Global Press Conference 2019
– IFA Press Conference –

Továbbra is nő a technológiai szektor

Az Andalúziában megrendezett IFA GPC 2019 konferencián ezúttal is szó esett a gazdasági trendekről. A szervezők által felkért piackutató cégek, köztük a német GfK. munkatársai ismertették elemzéseiket. Az előrejelzésekből kiderült, hogy meglátásuk szerint az idei évben a szórakoztatóelektronikai, telekommunikációs, fotó-videó és háztartási elektronika iparág teljesítménye meghaladja majd az 1050 milliárd eurót. Mind ez azt jelenti, hogy ha a világon nem is mindenhol egyformán, de továbbra is egyértelmű értékesítési fejlődés várható, amiben Európa továbbra is az éllovasok között foglal helyet. Ebből egyenes következtetést vonhatunk le, mégpedig azt, hogy az IFA idén is, nagy forgalmat produkáló, a szórakoztató elektronikai termékeket is magába foglaló seregszemle lesz majd a német fővárosban.

Televíziók az érdeklődés középpontjában

A spanyolországi IFA Press Konferencián kiderült, hogy a televíziós piac továbbra is ?duzzad? az energiától, hiszen az idén is, néhány százalékos növekedést produkálva, világméretekben el fogja érni a 90 milliárd eurót. A szórakoztató-elektronikai és tévés szektor értékesítésének motorja 2019-ben is várhatóan Ázsia és azon belül Kína lesz, de nagyságrendi sorrendben szorosan követi őket Európa, majd tőlük enyhén lemaradva az észak-amerikai régió.

Kína, Kína, Kína

Ezek után talán nem is meglepő, hogy az idei IFA alkalmával, a várakozások szerint a kínai gyártók komoly erődemonstrációt tartanak majd. Ennek jeleit már Andalúziában is láttuk, ahol több nagy kínai vállalat is bemutatta legújabb termékeit, amit majd Berlinben láthat a nagyközönség emellett ismertették stratégiai elképzeléseiket is. Köztük elsősorban a Hisense érdemel említést, amely bemutatta saját 8K televízióját, amit a tervek szerint már az idei évben meg is lehet vásárolni. A LED LCD technológiára épülő Hisense 75U9E televízió egy 75 hüvelykes modell, amit elláttak egy speciális, integrált Onkyo hangprojektorral is. Az Android TV smart platformot használó készülék a tapasztalataink szerint remek képminőséget produkál, hiszen amellett, hogy a képfelbontása hatalmas, a színei gyönyörűek, a mozgásmegjelenítése pedig egyszerűen hibátlan volt.

Ha tévékről beszélünk akkor meg kell még említenünk a Skyworth-ot is, amely jelenleg a világ egyik legnagyobb televíziógyártó cége. Holding üzemei, évente több mint 18 millió készülék előállítására képesek. A vállalat eddig elsősorban bérgyártóként tevékenykedett, de a közelmúltban megvásárolták a patinás német Metz márka szórakoztató-elektronikai és ezen belül, a korábban főleg Németországban ismert televíziógyártó részlegét és bejelentették, hogy a jövőben saját gyártmányaikkal, a Skyworth termékekkel is szeretnének a piac befolyásos szereplőjévé válni. A konferencián az is bejelentésre került, hogy a gyártó Metz Blue néven egy teljesen új brandet hoz létre, amivel az egész világot meg akarják hódítani belépő szintű, közép- illetve prémium kategóriás televíziókkal.

A rendezvényen megjelent egy másik nagy kínai óriás, a TCL is. Ők arról számoltak be, hogy a fejlesztési központjukban kidolgoztak egy új, Mini LED névre hallgató háttérvilágítási eljárást, amely a QLED képalkotási technológiával karöltve minden korábbinál jobb képminőség megjelenítését teszi majd lehetővé. Az is kiderült, hogy még 2019-ben tervezik egy 8K felbontású TCL modell piacra dobását, aminek a bejelentése minden bizonnyal a szeptemberi IFA időpontjára tehető és folytatják az OLED technológiával kapcsolatos kutatásaikat is. Ennek eredményként pedig, ha minden jól megy, már a közeljövőben érkezhet az első kvantumpontos OLED tv, amely jó eséllyel felforgatja majd a tévés világot.

2019 szeptember: meg van a program

Eddig is tudtuk, hogy mit fogunk csinálni 2019 szeptemberében, de ezek után nem is lehet kérdés, hogy ott a helyünk szeptemberben Berlinben. Az Andalúziában megtartott IFA Global Press Conference 2019 konferencián nyilvánvalóvá vált, hogy az IFA, ellentétben más nagy német kiállításokkal nem gyengült meg. Sőt, a kiállítás talán még erősebb, és mint a világ legnagyobb ilyen tematikájú rendezvénye több lábon áll, mint valaha. Az már most biztos, hogy ebben az évben rengeteg cég, számtalan újdonságával találkozhatunk majd 2019 szeptember 6-11 között Európa szívében Berlinben, az idei ősz első napjaiban.

(Tudósítónktól)

 

Az IFA 2019 kiállításon való részvételre kiállítók és látogatók számára egyaránt van lehetőség, amiben a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara munkatársai készséggel nyújtanak segítséget.

Bővebb információ:

Simon Lutring Tünde

Telefon: 06 (1) 345 7600

Email: info@ahkungarn.hu