4K UHD PROJEKTOROK – NYÁRI PROJEKTOR KÖRKÉP

Ha új 4K projektort keresel 2022-nyarán, akkor feltétlenül olvasd el cikkünket, mert olyan felhozatalból választottunk, amivel lehetőséged van játékra, kitűnő képet és hangot szolgáltatnak és alkalmazhatók átlag lakások, nappalijában, dedikált házimoziterekben sőt még akár szabadtéri vetítésre is.

2022 mindenképpen érdekes időszaknak bizonyul a 4K projektor kategóriában. Az UST (Ultra Short Throw) rövid vetítéstávolságú projektorok elkezdték megkavarni az állóvizet mind a házimozi-rajongók, mind az átlag mozinézők között, ami jó hír az iparág számára. Általános vélemény, hogy a Sony és a JVC nem valószínű bármi újat is bemutatna ebben a kategóriában és megértjük, ha egyik cég sem tekinti az UST piacot erősségének a házimozi kategóriában. Így ezeket a márkákat számba sem vettük a bemutatónk során.

A JVC felrúgott néhány szabályt az UST szegmenssel kapcsolatban, de még így sincs kilátásban bármi olyan újdonság bevezetése, ami veszélyeztetné a házimozi projektorok vezető gyártójaként jegyzett rangját. A Samsung, a Hisense, az LG és az Epson már bebizonyította, hogy érdemes időt és pénzt és fáradtságot befektetni az UST piacba, ami szerintünk is bölcs döntés, mert a fogyasztók is csak annyit fognak költeni egy 4K vagy 8K HDTV-re a 85 hüvelykes, vagy ennél is nagyobb tartományban, amennyit a pénztárcájuk megenged.

Egyébként szerintünk sincs értelme projektort vásárolni, hacsak nem szeretne valaki 90-120 hüvelyket meghaladó képméretet egy otthoni médiaszobában vagy egy átlagos méretű nappaliban. Egy új 4K vetítő valójában nem más, mint egyfajta kulcs ahhoz, hogy valaki úgy nézzen filmeket, ahogyan azokat mindig is látni szeretné a mozikban.

Mit válasszunk?

A legizgalmasabb UHD kivetítők tucatjait vettük kézbe, hogy áttekinthető útmutatót adhassunk egy saját vetítő kiválasztásához. A résztvevőket különböző kritériumok alapján ítéltük meg, hogy akár gamer, akár videófil, esetleg csak hétköznapi átlagnéző, ha leül a vetítővászon elé, könnyen tudjon tájékozott döntést hozni és közelebb kerüljön a végső megoldáshoz, döntéshez. Most összegyűjtöttük egy csoportba a legjobb 4K kivetítőket. Sokféle specifikációt és kritériumot hasonlítottunk össze, az esztétikai kialakítástól az árig és természetesen a műszaki lehetőségekig. Jöjjenek a legsikeresebbek, amihez kellemes időtöltést, jó böngészést kívánunk kedves olvasóinknak.

1. Epson EH-LS1 1000W

Az Epson most is erős oldalát mutatja. A tavalyi modell is magasan a legjobbak között szerepelt, idén pedig az új Epson LS11000 lézerprojektor fölényesen viszi a pálmát. Az Epson nagyon mély fekete szintet, valamint kiváló élességet és kiegyenlített képet produkál. 20 ezer óra fényforrás-időtartamot garantál, fényereje 2,500 ANSI Lumen, verhetetlen a színpontosság ezen a kivetítőn, ami mellett figyelembe kell venni a komoly árat és azt, hogy az Epson hány éve dolgozik a technológián.

2. JVC DLA-NP5

Nehéz lehet megtalálni az egyensúlyt a képminőség és az ár között, de az NP5 valóban megtalálta a képletet. Ez a következő modell egyik kedvencünk, a JVC NX5 után. Ami igazán megkülönbözteti a JVC-t, az a fekete szint, a kontraszt és a kép élessége. Olyan 4K projektor, aminek láttán elakad a lélegzete, feltűnően éles és színes képekkel, de használata nagyobb, határozottan külön moziteremben ajánlott, mivel a fényereje nem éppen a legerősebb. A bemeneti késleltetés nem optimális, de 33,8-nál még mindig elég jó ahhoz, hogy a legtöbb „gamert” ne zavarja.

3. Epson HOME CINEMA 3800

Az Epson powerlite Home Cinema 3800 könnyen lehet a legjobb ár-érték arány győztes ezen a listán, és nagyszerű választás az első kivetítőként. A mérsékelten megvilágított helyiségekhez tökéletes UHD projektor, élénk, jól megkülönböztethető színeket és több mint elegendő fényerőt biztosít a legtöbb szoba számára. Nagyszerű látványt produkál, de ezzel együtt még mindig a felső kategóriás projektorok árnyékában van. Kiváló választás játékhoz, a nagyon alacsony bemeneti késleltetése miatt. A 4K PRO-UHD vetítési technológia, a 4K házimozi új típusú élménye, ami itt is alkalmazásra került, fejlett elektronikát használ a felbontás javításához, valamint a szín- és képfeldolgozáshoz.

4. Optoma UHD38

Bár a projektor határozottan a teljesítménylista alacsonyabb részén található, az UHD38 mégis szuper választás, ha az alacsony ár a fő szempont. Egy dolog, amit nem hagyhatsz figyelmen kívül, a 4000 lumen erejű fényforrás, még a legfényesebben megvilágított nappaliba is tökéletes képet varázsol. Játékra kiemelten alkalmas, és az árához képest még mindig nagyon jó választás. Ez az a 4K projektor, amely egyszerűen a legjobb képminőséget kínálja az összes hasonló ár/értékarányú társai közül. Ha csak az árat nézzük, akkor ez a legjobb 2022-es projektor a piaci választékban.

5. JVC DLA-NZ9

Ez a készülék garantáltan elkápráztat! Na jó, az ára is, de a piac legjobb házimozi-vetítőjének nevezték, és nem látunk okot arra, hogy ezzel ne értsünk egyet. A szuper éles 4K-s képnek köszönhetően, amely 8K-ra is felskálázható, elképesztően valósághű képet nyújt. A projektor a JVC harmadik generációs BLU-Escent lézerfoszfor fénymotor technológiáját alkalmazza, amely akár 20.000 órás élettartamot teljesít.

Korábban ez a technológia csak a DLA-Z1 (DLA-RS4500) projektorban volt elérhető. Az iparágban semmi sem tudja felülmúlni az NZ9 színpontosságát és teljesítményét. Összehasonlíthatjuk a kínálat legjobb fekete szintjeivel, melyek akár néhány OLED televízió panellel is vetekedhetnek ugyan, de méretben messze elmaradnak ettől. A 3000 lumenes lézer fényforrással aligha lehet vetélkedni. Ez a projektor verhetetlen. Lehet, hogy drága, de ha a legjobb elérhető kivetítőt szeretné választani, ne keressen tovább, mert ez itt az igazi.

Pages: [ 1 ] [ 2 ]