A Sony bemutatja új OLED TV generációját

Megérkeztek az új Sony OLED televíziók! Ezúttal a 65 hüvelyk képátlójú KD65 AG8 készüléket vettük nagyító alá, hogy megtudjuk, mit is kínál az új generáció.

Kezdjük a bemutatást, egy praktikus aprósággal, amely szépen példázza, hogy a kis részleteknek is lehet jelentősége. A matt fekete talpnak ugyanis összeszereléstől függően két különböző arcát láthatjuk: Az egyik megoldással a talp görbülete a TV előtt helyezkedik el, míg a másik verzióban a képernyő mögött kanyarodik. Az utóbbi variáns esetében elegendő hely marad pl. egy soundbar számára a képernyő alatt. Természetesen a megfelelő (Sony) konzol segítségével falra is akaszthatjuk a készüléket, mivel valamennyi fontos csatlakozóaljzat oldalról vagy alulról érhető el.

Felszereltség

A KD65 AG8 műszaki felszereltsége a 2018-as modelléhez hasonlóan rendkívül sokoldalú, mindkét modell a Sony 4K HDR Processor X1 Extreme képfeldolgozó technológiáját alkalmazza. Akárcsak a Sony valamennyi kiváló minőségű UHD televíziója, az új változat is rendelkezik iker tunerrel a digitális kábeles, DVB-T2 HD és műholdas adások vételéhez, továbbá támogatja az USB-n keresztül történő felvételt külső merevlemez vagy megfelelő USB adathordozó csatlakoztatása esetén. Az iker tuner lehetővé teszi, hogy egy folyamatban lévő USB-s felvétel közben belenézzünk, egy másik csatorna műsorába. Dicséretesnek találjuk, hogy a készülék olyan sztereó fejhallgató kimenetet kínál, mely rugalmasan konfigurálható HiFi berendezés vagy mélyláda csatlakoztatásához. Vezeték nélküli megoldásként a televízió hangját Bluetooth-on keresztül is hallgathatjuk ? az ehhez szükséges hangbeállításokat a főmenüben (fogaskerék szimbólum) találjuk. Az ott fellelhető opciók ezen kívül a fejhallgató és a TV hangszóróinak egyidejűleg történő használatát is lehetővé teszik.

Az USB adathordozók a három USB porton keresztül csatlakoztathatók, melyek közül kettő USB 2.0-ás, a harmadik pedig a gyorsabb USB 3.0 szabványú, mely nagyobb áramátvitelre alkalmas (például egy külső merevlemez ellátásához). Az USB-s adathordozó eszközök Android TV-k esetében arra is szolgálhatnak, hogy általuk a készülék belső tárolója bővíthető legyen online alkalmazások számára (például játékoknál). Ahogyan az a korábbi modellre jellemző volt, a Sony KD 65AG8 négy HDMI bemenete képes a 60 fps sebességű UHD videók kezelésére, illetve támogatják a HDR-t. A HDMI 2 és 3 portok emellett alkalmasak a különösen magas minőségű (pl. 4:2:2 szín-mintavételezésű, színcsatornánkénti 10 bites) Ultra HD video anyagok fogadására is. Az effajta tartalmak lejátszása esetén válasszuk a készülék ?külső csatlakozók? menüpontja alatt a HDMI beállításoknál az ?optimalizált jel? opciót. Ami a HDR-t illeti, a televízió a HDR10, a HLG és a Dolby Vision szabványokat támogatja. A készülék megszólalásának a lelkét a Sony egyedülálló ?Acoustic Surface Audio? technológiája adja, melyet a vállalat először 2017-ben alkalmazott A1 modelljeinél. Az egyébként megszokott szélessávú- és magassugárzók helyett ? a képernyőbe épített különleges aktuátoroknak köszönhetően ? magából az OLED panelből érkeznek felénk a közép és magas frekvenciájú hangok. A mélyek előállításáért a panel mögött elhelyezkedő külön hangszórók felelnek.

Smart TV – Csak okosan…

A Sony valamennyi felső kategóriás okostelevíziója esetében az Android TV platformra épít. A készülék kezelését nagyban meghatározza az installált Android verzió. A KD-65AG8 modellnél egyébként az aktuális Android TV 8 (?Oreo?) operációs rendszerre számítottunk, mely véleményünk szerint az Android 7 (?Nougat?) rendszerrel szemben jóval átláthatóbb és kényelmesebb kezelést tesz lehetővé. Tesztünk időpontjában mintakészülékünk viszont csak a régebbi Android 7-tel rendelkezett. A Sony azóta bejelentette a frissítés lehetőségét ? ez egy online update formájában elérhető el, amint kiadásra kerül a végleges Oreo szoftver. A gyártó továbbá azt is bejelentették, hogy a televízió támogatni fogja a Google Home és az Amazon Alexa alkalmazásokat. A hangvezérlés  már a régebbi  Android esetében is működik, mely a távirányítóba szerelt mikrofon segítségével valósul meg.

 

A streaming szolgáltatások kedvelői a KD-65AG8 Android TV-vel bizonyára megtalálják a számításaikat, mivel a készülék valamennyi vezető film- és sorozatszolgáltatót támogatja, mint például a Netflix, az Amazon Video és a Rakuten TV. Mindez persze kiegészül a YouTube-bal és a Google Play Áruházon keresztül telepíthető alkalmazásokkal. Nem érdemel különösebb említést, hogy a készülék HbbTV támogatást is kínál a csatornák médiatékáinak eléréséhez. (A ?piros gomb? pedig akkor is működik, ha nem Google-fiókkal regisztráltunk.)

Képtechnika és minőség

Azáltal, hogy az OLED panelek minden egyes képpontja önállóan világít, az OLED tévék képesek a legsötétebb feketék előállítására, lenyűgöző kontrasztot biztosítanak a különböző világosságú szomszédos pixelek között, valamint extraszéles betekintési szöget kínálnak. Az AG8 képernyőjének felülete ráadásul alig tükröződik, ami tovább erősíti a kontrasztgazdag látványt. Ezekkel a műszaki feltételekkel és nagyteljesítményű képjel-feldolgozásával a KD-65AG8 kiválóan alkalmas házimozi célokra.

Tesztünk során az új AG8 első osztályú képminőséggel győzött meg bennünket, már a dobozból kivéve gyakorlati használatra készen beállítva, így azon nyomban kellően élénk és eleven képekről gondoskodott. A ?Standard? képmód ugyanis egy igen finom kiterjesztett színtérrel dolgozik, melynek köszönhetően a képek enyhén ragyogóbbnak és határozottabbnak tűnnek. Ezzel sikerült a Sonynak a vizuális hatáson a készüléket úgy tuningolni, hogy annak természetességét meghamisítaná.

A mi célunk mindazonáltal az volt, hogy utánajárjunk, mennyire pontos szín visszaadásra képes a Sony OLED-je, és marad hű az eredeti videojelhez. Ennek megfelelően az elég semlegesre hangolt ?Cinema Pro? mód mellett döntöttünk a ?21 – Las Vegas ostroma? Full HD és az ?Utazók? Ultra HD minőségű jeleneteivel való teszteléskor. A ?21? című film első képsorainak meleg színeit jól érzékelhetően adta vissza az AG8, és a 21:9-es képarányból adódó fekete csíkoknál a tiszta mélyfekete szín csak tovább növelte a mozis érzetet. Az ?Utazók? HDR10-es képeinél megfelelően adagolt tónusokkal találkoztunk az űrhajó belsejében játszódó jeleneteknél, a világűr látványát pedig tisztán és szépen jelenítette meg abszolút feketéivel.

Akik nagy hangsúlyt fektetnek a mozgások szinte folyékony simaságára és akadozásmentességére, javasoljuk, válasszák a ?Standard? Motionflow beállítást vagy pedig kézzel állítsák be a mozgássimítás mértékét. Ez gondoskodik a kellően sima mozgóképekről, elenyésző mértékű képi mellékhatások ? például ?halo? effektus ? mellett. A filmrészleteken kívül fotókkal is próbára tettük a Sony OLED-jét, melynek képminősége ezen a téren is helytállt. A Calman szoftverrel végzett színméréseink megerősítették, hogy a Cinema Pro képmód már alapbeállításként is szinte tökéletesen a Rec.709 HD szabványnak megfelelően ? melyet a Blu-ray lemezek is alkalmaznak ? van kalibrálva.

A HDR10 mellett a Sony AG8 támogatja a Dolby Vision szabványt is, melyet a Netflix saját produkcióival, a ?Bright?-tal és a ?Star Trek: Discovery?-vel volt szerencsénk tesztelni, ugyancsak remek eredménnyel. A készülék egyébként ilyenkor automatikusan aktiválja a Dolby lejátszási módot. Aki automatikus kalibráció segítségével szeretné tökéletesre finomhangolni a színvisszaadást, egy kicsit türelmesnek kell lennie, mivel a Calman 2019-es Sony televíziókhoz való szoftverének kiadása egyelőre még várat magára.

Hangoskodjunk…

A készülékben helyet foglaló, teljes mértékben láthatatlan hangrendszer és az ?Acoustic Surface Audio? technológia előnye, hogy a hangok túlnyomó részét maga a képernyő felülete sugározza, így a szereplők hangja optimális helyről szólal meg, összességében tiszta és differenciált hangzást biztosítva ezzel.

Összességében az elegáns és kecses Sony KD-65AG8 elsőrangú HD és Ultra HD képminőséget kínál, mely minden házimozi rajongó szívét megdobogtatja ? igazi élvezet a szemeknek! A hamarosan érkező Android 8 frissítés pedig az okostévés funkciók tekintetében csak tovább fogja tetézni érdemeit.