A VÁROS LEGJOBB MÉLYNYOMÓI 2024 – Mélyhangok nélkül nem megy

A legnehezebb kérdés, a mélyládák szerepe a hangképben. Sokan ragaszkodnak hozzá, de van egy másik tábor, akik kifejezetten ellenzik, mondván egy jó hangfalnak tudni kell reprodukálni a teljes hangzást a mélyektől a magasakig. Nos szerintünk mindkét tábornak igaza van, ez csupán ízlés dolga. Írásunkban a mélyhangok kedvelőinek kínálunk egy kis olvasnivalót, ezért foglalkozunk most a sub-ládákkal.

Gyakran hangzik el a kérdés, hogy jobbak-e a nagyobb mélynyomók? Igen, lehetnek. A nagyobb mélysugárzók pontosabb, teret betöltő mélyhangokat tudnak produkálni, mint a kisebb modellek. De ez csak egy szempont, mert egy rosszul megépített nagy mélynyomó például túl sokat zöröghet, míg a kisebb modellek továbbra is nagyszerű munkát végezhetnek.

Felmerülhet az is, hogy egy audio rendszernek van-e szüksége mélynyomóra? Nos, a házimozirendszereket általában mélynyomó figyelembevételével tervezik. Sokan kérdezik, használhatnak-e két mélynyomót egyszerre? Lehet, bár otthoni beállításoknál ez nem gyakori. Vannak, akik szívesebben használnak két kisebb mélysugárzót, amiket stratégiailag helyeznek el a szobában, hogy a legjobb többirányú mélyhangokat érjék el.

Az is sokszor felmerül, hogy van-e különbség a mélynyomó és a woofer elnevezés között? A kifejezéseket gyakran rosszul használják, ugyanis a „woofer” olyan meghajtóra is utalhat, amelynek frekvenciaátvitele magasabb, mint a mélynyomóé, ilyenkor használják a mélyközép kifejezést, de az ilyen hangszóró kevésbé elkötelezett a tiszta basszus hangzásért.

A mélynyomókat néhány órán keresztül járatjuk, mielőtt bármilyen kritikus értékelést elkezdenénk. Olyan helyiségben dolgoznak, amit akusztikai szempontból jól ismerünk. A tesztanyagunk mindent tartalmaz, a teszthangoktól a kasszasiker filmek soundtrackjéig és a többféle műfajból származó zeneválogatásig. Kipróbáljuk, milyen mélyen tud szólni egy készülék, mennyire jól beállítható a kis és nagy hangszórókkal való összhangzáshoz, és főleg, hogy mennyire tud zeneileg pontosan „játszani”.

Egy jó mélynyomó elkerüli a gömbölyű, dübörgő hangzást, azt amiből hiányzik a határozottság, ehelyett zökkenőmentesen integrálódik az audiorendszerbe, és csak olyan esetekben hívja fel magára a figyelmet, amikor a tiszta és határozott basszushang nem hagyható figyelmen kívül. A következőkben sorra vesszük a korábban már tesztelt és legjobbnak ítélt subwoofereket, a „város legjobb mélynyomóit”, hogy segítsünk a vásárlásnál. Egy biztos, hogy subwooferrel minden hangzás kerekebb, a mozikedvelők számára pedig a mélyhangzás, szinte kötelező. Kellemes böngészést kívánunk.

1. Egyelőre nincs vetélytársa

Az SVS SB-16 Ultra már egy ideje első helyen szerepel a listánkon, főként azért, mert nem találtunk méltó versenytársat a helyére. Ez a mélynyomó lett a referencia mérőpálcánk, ami valójában tisztességtelen a versenytársakkal szemben – annyira jó. A karcsú, stílusos mélynyomódoboz alatt a kockaméretű SVS SB16 egy hatalmas, 16 hüvelykes Ultra meghajtót tartalmaz, 8 hüvelykes, élre tekercselt hangtekerccsel és egy kellemes, 1500 wattos Sledge erősítővel, ami diszkrét MOSFET kimenetével 5000 wattot teljesít, ami csúcsteljesítmény.

Egy iOS és Android rendszerre készült okostelefon-alkalmazás jelentősen feljavította az SB16 Ultra teljesítményét, csökkentve a mélysugárzó beállítási idejét, lehetővé téve a hangszóró finomhangolását az optimális hallgatási pozícióból. Bárhogyan is használjuk az SB16-ot, lenyűgöző. A filmekben a puskalövések és a robbanások erőteljes ütéssel jelentkeznek, és a mélysugárzó gyönyörűen kezeli az alsó frekvenciákon megszólaló hangszereket, lehetővé téve az akusztikus basszus zökkenőmentes hangzását, miközben a basszusgitárok és lábdobok megrázzák a szobánk falait. Szerintünk az SVS SB16 a legjobb napjainkban megvásárolható mélynyomó.

2. Legjobb választás tudatos mélyhang kedvelők számára

A Klipsch folyamatosan megújítja önmagát és ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy nincs sok megoldandó probléma, mert a termék szinte tökéletes, ez csak azt mutatja, hogy a gyártó törődik a márka megjelenésével és teljesítményével. E szándék jegyében született a Klipsch Reference Series 12 R-121SW. Szeretjük, hogy a Klipsch visszatért a rajzasztalhoz, hogy megalkosson egy teljesen új mélysugárzó-dizájnt.

A subwoofer 12 hüvelykes kúpja hőformázott kristályos polimerből készült, amely kíváló élményt nyújt minimális torzítással és lényegesen könnyebb házzal. A fedélzeti digitális erősítő, a 121SW doboz szíve és tüdeje, amely akár 400 watt páratlan teljesítményt is biztosít a hangzáshoz, rendkívüli pontossággal. Ha sziklaszilárd és gyönyörű mélysugárzót keres, amely garantálja a megbízhatóságot és a stabil mélyhangzást filmhez és zenehallgatáshoz egyaránt, a Klipsch Reference Series 12 R-121SW minden bizonnyal a megfelelő választás lehet.

3. Költséghatékony megoldás

Az olyan márkák, mint a Kanto, nagyszerűen képesek olyan típusú hangszórókat gyártani, amelyeket „divatosnak” -nak neveznek a színük vagy a kialakításuk miatt, anélkül, hogy speciális árazást tennének rá. A remek Kanto Sub8 esetében a cég olyan mélysugárzót tervezett, amely könnyen integrálható szinte bármilyen hangszórómárkával. A matt fekete vagy matt fehér kivitelben kapható Sub8 közepes sűrűségű farostlemez házat használ a vibráció és a torzítás minimális szinten tartására. A gumilábak, a fémrács és a záró vinil réteg párosul a Kanto robusztus burkolatával, így olyan egységet alkotnak, amely gyorsan és részletesen reagál a kapott hanginformációkra.

A mindössze 11 hüvelykes (szélességben és magasságban egyaránt) Sub8-at pedig könnyű bárhol elrejteni, bár a megjelenése olyan szép, hogy nem szívesen hagynánk ki a mindennapi látótérből. Az akár 300 watt csúcsteljesítményt biztosító Sub8 egy féligáteresztő szűrőt (40 Hz-től 120 Hz-ig állítható) és egy fáziskapcsolót is tartalmaz, amely biztosítja, hogy ezt a félelmetes mélysugárzót bármilyen Kanto vagy nem Kanto térhangzáshoz illessze.

4. A legjobb kisméretű mélynyomó

A KEF egyike azon hangsugárzó márkáknak, amelyek mindig új módszerekkel rukkolnak elő, hogy felrobbantsák a megszokott rendet, a KC62 mélynyomó pedig (fekete-fehér kivitelben is kapható) egy nagyon pofás mélysugárzó, nem nagyobb, mint egy focilabda és a legnagyobb dobás az, hogy ez a focilabda méret, akár 1000 watt sima, dübörgő basszusteljesítményt is képes leadni. És ez nem vicc…

A két 6,5 hüvelykes Uni-Core meghajtón, az EQ opciók széles választékán túl, valóban a legjobb mélyhangzást produkálja, amihez a nem kívánt torzítások és rezgések csökkentésére tervezett ház maximális garanciát biztosít. Igen, drágább, mint az ebben az összefoglalóban található mélynyomók ​​többsége, de ez a KEF egyszerűen az egyik legjobb pénzért megvásárolható mélyláda, amit érdemes meghallgatni egy subwoofer vásárlás eldöntése előtt.

5. Kisebb helyekre kiváló választás

Nem minden nappali lehet akkora, mint egy teljes mozi. A család és a barátok számára teljesen érthető bosszúság, ha egy térhatású rendszert próbálnak beilleszteni egy méretkorlátokkal rendelkező kisebb helyiségbe. Ezért szeretnénk most felhívni a figyelmet a Cambridge Audio Minx X201-re. Zseniális… Akár a fényes fekete, akár a fényes fehér változatot választja, a Minx X201 a tökéletes meghajtású mélysugárzó kis helyekre és kisebb hangsugárzók mellé.

A Minx X201 egy körülbelül 8,5 hüvelyk magas, széles és mély kocka, amely szinte bármilyen házimozi rendszerbe illeszthető – és emellett tele van hihetetlenül hasznos audiofunkciókkal is. Az egyik kedvencünk például az „auto-on” mód, amely automatikusan bekapcsolja a sub-ot, ha LFE jelet észlel. A keresztváltót 36 Hz-től 200 Hz-ig is beállíthatjuk, és választhatunk a nulla, 90 fokos és 180 fokos fázisbeállítások közül is. A subwooferben még egy beépített digitális jelfeldolgozó (DSP) is található, amely minden hangforrást kalibrál, hogy a legjobb alsó kategóriás átvitelt biztosítsa bármilyen filmhez, műsorhoz és zenéhez, amit éppen hallgatunk.

6. A legjobb mélynyomó alacsony áron

A Fluance egy fantasztikus AV társaság. Függetlenül attól, hogy megbízható Bluetooth-hangszórókészletre, teljes térhatású hangkonfigurációra van szükségünk, esetleg mélysugárzót vásárolunk, a Fluance mindenben megtalálja a választ. Utóbbi tekintetében nagy rajongói vagyunk a Fluance DB10W 10 hüvelykes mélynyomónak. A Natural Walnut és Black Ash színkivitelben kapható DB10W MDF anyagot és előlapi, precízen hangolt basszusportot használ a tiszta, torzításmentes mély hangzás érdekében.

A Fluance nextgenerációs integrált erősítője biztosítja, hogy elegendő teljesítményt kapjunk kis és nagy hangerőn is. Az egyik kedvenc DB10W az automatikus bekapcsolás funkció. Amikor a DB10W LFE jelet észlel, az erősítő automatikusan bekapcsol, és kikapcsol akkor is, amikor kikapcsolja az AV-vevőt. Ezenkívül beállíthatja a sub fő hangerejét és frekvenciatartományát (40 Hz és 180 Hz között). A Fluance termékek látványban visszafogottak és elegáns megjelenésűek, így még ha a DB10W-ot egy nem Fluance hangsugárzó-rendszerhez párosítjuk, tökéletesen megállja a helyét és harmonikusan illeszkedik az összhangzáshoz.

7. Egy nyerő “sötét ló” a pályán

A Polk Audio HTS 10 egy igazi gyöngyszem a mélynyomók ​​világában, és örülünk, hogy beszélhetünk róla. A gyártó a sikeres Dynamic Balance technológiát felhasználva úgy tervezte ezt a 10 hüvelykes, front hangsugárzót, hogy egyenletesen ossza el a hangot a mozihelységben. Ez a rendszer a Polk torzításcsökkentő technológiájának a csúcsa, amely biztosítja, hogy minden decibel olyan artikulált és mélyreható legyen, amennyire csak lehet. A hangerőt, az aluláteresztő szűrést és a fázisváltást is automatikusan beállíthatja – és biztosak lehetünk, hogy a hangzás tökéletes lesz. Ugyan a Polk HTS 10 nem éri el a KEF62-höz hasonló csúcsmagasságokat, esetében 200 Watt körüli teljesítményre számíthatunk, de ez köztudottan a legtöbb zene, film és játék esetében bőven elég.

Összefoglalás

Összeállításunkban minden paramétert egybevetve az SVS SB-16 ULTRA mélyláda érdemel kiemelést, úgyis mondhatnánk ő lett az ajánlatcsomag győztese, amire nemcsak a fantasztikus teljesítménye jogosítja fel, hanem a stílusos dizájn, valamint az ár és értékaránya is. Nem mehetünk el azért a többi mélyláda mellett sem szó nélkül, mert minden bemutatott darabnak megvan a saját kiválósága, hangban kivitelben, méretben és dizájnban. Szóval nem egyszerű a választás.

Általános értelemben jegyezzük meg, ha valaki szeretne még mélyebb hangzást varázsolni házimozi rendszeréhez, ha még több basszus hangra van szüksége, és a meglévő álló hangsugárzók egyszerűen nem tudják megszólaltatni a számára fontos mélyeket, akkor érdemes beruházni egy dedikált mélynyomóba. Ellentétben a legtöbb hagyományos hangszóróval, a mélyhangsugárzók, subwooferek, általában jól működnek együtt bármilyen márkájú polc-, padló- vagy szatellit hangsugárzóval, ráadásul – nem túlzás -, szó szerint több száz mélynyomó közül választhatjuk ki a számunkra legjobbat.

Az itt bemutatott subwooferek csak a jéghegy csúcsa, meglehet minőségi darabokat válogattunk össze, olyanokat, amelyek biztosan nem fognak csalódást okozni, de ezen kívül is számtalan lehetőség van még. Persze a választék sokkal, de sokkal nagyobb és nyilván a mélynyomók ára is különböző. Kiválasztásukhoz némi türelem is kell. Reméljük, hogy ez az összeállítás segített abban, hogy kedves olvasónk egy kis lépéssel közelebb kerüljön a döntéshez.