Austrian Audio Hi-X65 – EGY LEGENDA ÚJRA ÉL

Az Austrian Audio professzionális audioberendezések gyártója. A most tesztelt AA Hi-X65 nyitott fejhallgató egyértelműen a gyártó egyik zászlóshajó terméke

A vállalat kiváló minőségű fejhallgatóiról, mikrofonjairól és audio tartozékairól ismert. A céget 2017-ben alapították egykori AKG akusztikai mérnökök, egyesítve az audiotechnológia és az innováció terén szerzett több évtizedes tapasztalataikat. Köszönhetően a minőség, a kivitelezés és a kiváló hangteljesítmény iránti elkötelezettségnek, az Austrian Audio rövid idő alatt a professzionális audioipar vezető szereplőjévé vált.

A vizsgált darab egyik kiemelkedő jellemzője az egyedülálló gyártási technológia, ugyanis a fejhallgató egy 44 mm-es High Excursion meghajtóval van felszerelve, amit kifejezetten úgy terveztek, hogy részletes és pontos hangprofilt biztosítson a teljes frekvenciatartományban. Ez azt jelenti, hogy éles magas hangokra, gazdag középtartományra és erőteljes mélyekre számíthatunk, ezért ideális a zenei műfajok és az audio alkalmazások széles skálájának reprodukálására, emellett kivételes hangminőséggel büszkélkedhet, és rendkívül kényelmes a viselete.

Felépítés és tartozékok

Amit mindenképp érdemes figyelembe venni, mielőtt a vásárlás mellett döntünk, hogy a Hi-X65 nyitott kialakítású fejhallgató, ennek megfelelően a használat során csekély mennyiségű hang kieresztése mellett környezeti zajt enged be. Persze a nyitott változatnak megvannak az előnyei is, általában tágasabb és kifejezőbb a hangzásuk, és köszönhetően a meghajtóegység burkolatának a rezonancia és a torzítás hiányának, a fülesek dinamika terén extra adag hangerővel rendelkeznek.

A Hi-X65 masszív felépítésű, tartós használatra tervezték, erre utal, hogy a konstrukció kialakításakor – például a fülkagylók zsanérjainál – fémet alkalmaztak, aminek köszönhetően várhatóan komolyabb fizikai hatást is elviselnek. Az olyan alkatrészek, amelyek az idő során óhatatlanul elhasználódnak – ilyenek a fejpánt párnája és a fülpárnák – könnyen cserélhetők.

Mindenekelőtt kifejezetten esztétikus. Ahogy felhelyeztem, megállapítottam, hogy valóban rendkívül kényelmes, épp annyira szorított a fülemen, amennyire kell, a 310 gr-os tömeg egyenletesen oszlik el az érintkezési pontok között. Az Austrian Audio Hi-X65 fejhallgató hosszú hallgatás esetén is kényelmes, ergonomikus viselet. A műbőrrel bevont memóriahabos fülpárnák biztonságos és kényelmes illeszkedést biztosítanak, így több órányi használat után sem tapasztaltam kellemetlen érzést.

A szerkezet könnyű és tartós, ezáltal egyaránt alkalmas stúdióhasználatra, illetve mindennapi, vagy utazás közbeni hallgatásra is. A rendkívül elegáns dobozban, amely piros tépőzáras szalaggal van lezárva, a fejhallgató mellett két kábelt is találunk, az egyik 1,2 m hosszú, a másik pedig 3 méteres. Mindkettő 3,5 mm-es jack dugóban végződik, egyik végükön kábelrögzítővel, hozzá a 6,3 mm-es adapter is alaptartozék.

Hangzás

Többféle zenét meghallgattam, a klasszikusoktól a zúzósabb rockzenéig. Általánosságban elmondható, hogy rendkívül kiegyensúlyozott hangképet biztosít. Sokféle zenét hallgatunk ezekkel a fejhallgatókkal – Stravinsky nagy klasszikus műveitől Eminem koptató hip-hopjáig, sőt még Soltész Rezső klasszikus bakelit lemezeit is elővettük -, de a fejhallgató sosem okoz csalódást. Érezhető benne a dinamikai feszültség, amikor megbirkózik Stravinsky „A tavasz rítusa” című művének brutális crescendoival, és a nyugalom, hogy átadja a darab elképesztő hangszeres összetettségét.

A Hi-X65 mindig kontrolláltan szól, és viszonylag könnyedén követi a mélyebben szóló hangszeres szólamokat. Tonálisan is szépen szól, kerüli a túlzó mélyfrekvenciás karaktert, amit oly sok rivális preferál. Az X65 hangzása koherens, mindent egybefogó, a frekvenciatartomány egyetlen része sem lóg ki a sorból. Elégedettek voltunk a részletezettséggel is. Ez egy tiszta és precíz hangzású füles, aminek segítségével könnyű volt követni Eminem gyors előadását a No Love-on.

A feszes és artikulált basszus mellett kellemes mértékű dinamika is rendelkezésre áll. Ritmikailag a zene elég jól szólt ahhoz, hogy közvetítsék a zene energiáját és lendületét, bár bevallottan nekem hiányzott egy kicsit a lendület. Az X65 azonban továbbra is megnyugtatóan szórakoztató volt számomra. Ami a teljesítményt illeti, a Hi-X65 az első perctől kezdve jól szólt, de el kellett telnie jó pár órának, mire elérte az ideális működést. Az idő előrehaladtával a hangzás finomabb és kifejezőbb lett a kezdeti kicsit vékony és kevésbé magával ragadó megszólaláshoz képest.

Összegzés

Összességében az Austrian Audio Hi-X65 fejhallgató egy elsőrangú választás mindazok számára, akik prémium hangélményt keresnek. Kivételes hangminőségükkel, kényelmes kialakításukkal és tartós felépítésükkel ezek a fejhallgatók biztosan lenyűgözik még a legigényesebb audiofileket is. Kifejezetten élmény volt vele a zenehallgatás, nem okozott csalódást, sőt egyfajta örömet szerzett nekem, hogy a korábban világsikereket megért osztrák fejhallgató gyártás most új köntösben, ismét megjelent a nemzetközi piacokon, így Magyarországon is.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]