BEATS STUDIO PRO – JÓ HANG, KIS FEJEKRE

A Beats Studio Pro egy kisméretű professzionális fejhallgató, ami azt jelenti, hogy egyes embereknek várhatóan nehézségei lesznek vele.

Ha valakinek kisebb a feje, vagy nem zavarja, hogy a kagylók nyomják a fülét, akkor nincs semmi baj, de a szemüvegeseknek érdemes elkerülniük a fülest. A mega-populáris Beats Studio 3 Wireless fejhallgató után az Apple mindenféle ceremónia nélkül dobta be annak utódját a piacra.

Első benyomások

A Beats Studio Pro egy alapszintű, jóllehet olcsónak tűnő aktív zajszűrős (ANC) fejhallgató. Nagyrészt műanyagból készült, a pántban némi fém tartja össze az egészet, és a fülhallgató feletti zsanérok lehetővé teszik, hogy a fejhallgatót össze lehessen hajtani, a könnyebb tárolás érdekében. Bár a termék meglehetősen könnyű, a merev pánt és a kevés párnázás miatt nagy nyomást gyakorol a fejre.

Ha jól belegondolunk, soha nem jönnénk rá, hogy a Beats Studio Pro egy Apple termék, mivel nem rendelkezik H1 vagy H2 chippel. Ezen kívül multipont sincs, és a Transparency Mode-on kívül nincsenek iOS rendszerben honos fejlett funkciók sem. Van azonban egy USB DAC, ami lehetővé teszi, hogy USB-C-n keresztül, vezetékes úton hallgassunk zenét, amire egyetlen Apple fejhallgató sem képes.

A Beats úgy döntött, hogy kis méretű fülkagylókat (59 x 40 mm) használ, ami azt jelenti, hogy még az átlagos méretű fülekkel rendelkezőknek is lesznek illeszkedési problémáik, viszont mások, akiknek kisebb a fejük és a fülük, kényelmesnek fogják találni őket, és 270 grammos súlyukkal a legkönnyebbek közé tartoznak, és szépen elférnek egy hordtáskába. Az USB-C és a 3,5 mm-es kábeleket a tok belső zsebeibe is rakhatjuk a vezetékes források közötti váltáshoz.

Gyakorlati használat

A Beats Studio Pro kezelőszervei egyszerűek, bár a fizikai kattintógombok használatához kicsit nehéz lehet hozzászokni, ezek a Beats logó a bal oldali fülhallgató kagyló, valamint a logót körülvevő gyűrű alatt, felül és alul helyezkednek el. A jobb oldali kagylón található “rendszer” gomb vezérli a bekapcsolást, a párosítást és az ANC/Transparencia üzemmód átkapcsolását.

A gombok megbízhatók, de eléggé furcsák. Úgy tűnik, a Beats szereti a gombjait, de mi nem, ha azok a fülkagyló hátulján vannak, ugyanis a gombok, amelyek megnyomásához erőre van szükség, arra késztethetik a felhasználót, hogy véletlenül megtörje a fül körüli tömítést, ami negatívan befolyásolja az illeszkedést. Sajnos a gombok kattogása a fejhallgató belsejében szuper hangos.

A fejhallgató USB DAC módjának használata három EQ előbeállítást tesz lehetővé, amiket csak akkor lehet váltani, ha a számítógép már éppen játssza a zenét. A külső LED-ek megtekintése nélkül nem látható egyértelműen, hogy melyik EQ-előbeállítást használjuk, mivel nincs hangjelzés. Ráadásul USB-n keresztül történő hallgatás közben nem lehet használni az ANC vagy a transparency módot, hacsak nincs lejátszott hang. Végül pedig előfordulhat, hogy a hallgató véletlenül kétszeresen csatlakozik az USB-n és a Bluetooth-on keresztül, ami kissé furcsa lejátszáshoz vezet.

Csatlakozás

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Beats Studio Pro rendelkezik USB csatlakozási lehetőséggel. Ezenkívül a Beats Studio Pro 3,5 mm-es TRS kábeleken keresztül is csatlakozhat a forráseszközökhöz, illetve Bluetooth-on keresztül SBC vagy AAC segítségével. Azok a felhasználók, akik használnak USB-C kábelt, és a fejhallgatón belül dekódolt hangot hallgatnak, a rendszer gomb megnyomásával három további EQ előbeállítást próbálhatnak ki.

Amikor a Beats Studio Pro-t a rendszergomb segítségével bekapcsoljuk, a fejhallgató megpróbál kapcsolódni az utolsó eszközzel, amivel párosítva volt. Ha azonban még soha nem volt párosítás (vagy új eszközzel szeretné párosítani), akkor a gombot egy kicsit tovább lenyomva tartva ez működni fog. Amint megjelenik a villogó jelző LED, megnyithatjuk a telefon Bluetooth menüjét, és kiválaszthatjuk a Beats Studio Pro-t az elérhető eszközök listájából. Ha iOS-eszközzel rendelkezünk, akkor a fejhallgatót a telefonunkhoz közel tartva gyorsan párosíthatjuk.

Akkumulátor és zajszűrés

Tesztünk során a Beats Studio Pro 31 óra 25 percig tartott teljes feltöltéssel. Ez több mint elég egy heti használathoz. Ha kikapcsoljuk a zajzárat felpörgetjük a hangerőt, vagy gyakran hagyjuk, hogy az akkumulátor elérje a nulla százalékot, az eredményeink eltérőek lesznek. A Beats Studio Pro termékoldala szerint 10 perc töltés elegendő 4 óra lejátszási idő eléréséhez.

Ha jól sikerült a fülünkre helyezni, akkor bátran mondhatjuk, hogy a Beats Studio Pro igazán jó privát teret képez. Azonban rá kell mutatnom, hogy mindez egy elég nagy “ha”-tól függ. Ha az illeszkedésed kevésbé jó, akkor mind az ANC, mind az izoláció terén csökkenő teljesítményre lehet számítani – így például rosszabb teljesítményre számíthat, ha valaki szemüveget visel. Ez gyakorlatilag univerzális a fejhallgatók világában, de minél kisebb a fülkagyló, annál nagyobb az esélye, hogy nem zárja körül az egész fület.

Hangzás

A Beats Studio Pro frekvenciaválasza elég jól tartja magát, bár határozott hangsúlyt kapnak az 5 kHz feletti magasak, ami különösen az énekhangok érthetőségét segíti elő. Az eredmény egy fogyasztóbarát hangzás, ami a mélyhangokat erősíti, és a magas frekvenciák felé tolva kiegyenlíti a hangzást. A zene kissé reszelős lehet, ha sok magas hangú hangszer hallható, de egyébként nem okoz kellemetlen élményt.

Ha a basszus hiányát érzékeljük, mindenképpen ellenőrizzük a fejhallgató illeszkedését, mivel bármilyen rés a tömítésben a basszus hiányát fogja okozni, és a magasak hangosabban fognak szólni. Ha USB-n keresztül hallgatjuk, három előbeállítás érhető el a rendszer gomb megérintésével és a csengőhang kivárásával. Mindegyik beállításnak megvannak a maga előnyei és gyengéi, de őszintén szólva a legjobb beállítás az alapértelmezett.

Telefonhívások

A Beats Studio Pro segítségével a fülhallgatóba rejtett beépített mikrofoncsoport segítségével telefonhívásokat lehet kezdeményezni. A zajszűrés nem tűnik a Beats Studio Pro erősségének, a mikrofon teljesítménye sajnos kiábrándító.

Összegzés

Az, hogy érdemes-e megvenni a Beats Studio Pro-t más ANC fejhallgatókkal szemben, teljes mértékben attól függ, hogy mekkora fejjel rendelkezünk. A Beats Studio Pro kényelmetlen, rosszul illeszkedik, van néhány nagyon alapvető hiányossága. Ha valakinek kis feje és vastag haja van, akkor ez lehet a megfelelő fejhallgató, de a többieknek: a pánt és a kis fülkagylók nagyban akadályozzák az egyébként jó fülhallgatók teljesítményét.

Papíron és ideális körülmények között sok minden tetszik a Beats Studio Pro teljesítményében – jól szólnak, jól kioltják a zajt és tisztességes akkumulátor-üzemidővel rendelkeznek. Sok minden nagyszerű a Beats Studio Pro-ban, de néhány súlyos ergonómiai hiba elég ahhoz, hogy a általában mindenkinek ajánljam.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]