BenQ HT4550i PROJEKTOR – BRILLIÁNS KÉP A VÁSZNON

A házimozi projektorok piaca jelentős átalakuláson megy keresztül. A BenQ ezen a piacon egyedülálló, mivel elsősorban 4LED technológiát használ.

A BenQ nemrégiben mutatta be első 4LED házimozi projektorát, a BenQ HT4550i-t, ami 3200 ANSI lumen névleges fényerővel, a Texas Instruments új, 0,65” colos DLP DMD-chipjével, HDR10+-szal és számos más érdekes funkcióval rendelkezik.

4LED rendszer

A technológia csodája. A rendszer minden színhez – a vörös, a zöld és a kék – egy-egy LED-et, valamint a fényerő növelésére egy plusz fehér LED-et alkalmaz. ami a Wide Color Gamut szűrővel együtt képes a teljes DCI-P3 színskála elérésére. Lenyűgöző a működése. Nem színkereket használ, hanem minden egyes LED önállóan villan fel, akár másodpercenként 240-szer is. A BenQ HT4550i projektor masszívan megépített, mégis kompakt.

A hátoldalon minden szükséges port megtalálható. Van egy HDMI 2.0b csatlakozó eARC, egy HDMI 2.1 bemenet 4K 120Hz támogatással, egy minisztereó hangkimenet, optikai kimenet, egy USB-A a szervizeléshez és egy másik a médiaolvasóhoz, és van még egy RS-232, LAN és 12V-os csatlakozó is.

Ezeken kívül egy fedél alatt elrejtve találunk még egy harmadik HDMI-portot, a mellékelt Android TV stickhez. A BenQ meglepő módon még egy 5W-os hangszórót is beépített a HT4550i készülékbe. A 3D is támogatott, és a bemeneti késleltetést 17,9ms-ra hirdetik 4K 60Hz-en, és 5 ms-ra 1080p 240Hz-en, ami elég alacsony egy gamer számára.

Beállítás

A fókusz- és zoomgyűrű a lencse mögötti tok tetején stabil, simán forog. A lencseváltó tárcsák ugyancsak lazán forognak, miközben a kép beállításkor kissé átlós irányba tolódik, nem szigorúan vízszintes vagy függőleges síkban. Az elülső két láb elfordítható és kihúzható a szükséges kisebb dőlés- vagy szintbeállításokhoz. Nagyon hiányzik egy automatikus motoros fókuszálási funkció.

A távirányítóval egyaránt lehet a projektort, illetve az Android TV-ét is irányítani, az eszköz a streaming alkalmazás gyorsbillentyűitől eltekintve minden szükséges tudással rendelkezik. A távvezérlő projektort irányító tudása viszont hiányos. Nincsenek gyorsbillentyűk a megjelenítési beállításokhoz, mint például a gamma, a fényerő vagy a BenQ CinemaMaster menüje. Ezek a parancsikonok a BenQ számos korábbi távirányítóján ott voltak, és sokkal gyorsabbá tették a beállítást.

A projektor indítása a mostanra már eléggé megszokott Android TV beállítási folyamathoz vezetett. Az Android TV stick meglehetősen jól teljesít. Nem a legpörgősebb streaming-eszköz, itt-ott egy kis késéssel, de összességében nem volt problémám az alkalmazásokba való be- és kilépéssel.

A BenQ néhány lehetőséget kínál a fényforrás módhoz: Normál, Egyéni, Eco és SmartEco. Elsősorban a SmartEco-t használtam. Ennek két oka volt. Először is, ez az egyetlen módja a dinamikus kontraszt aktiválásának. Másodszor, a ventilátor zaj, ugyanis a HT4550i normál vagy egyéni beállítása megnövelte a hűtőventilátor sebességét, ami az én füleimnek már túl hangos volt.

4LED rendszer

A HT4550i Cinema képmódja hihetetlenül kiegyensúlyozott. A BenQ azt hirdeti, hogy minden egyes projektort egyenként kalibrálnak, és ezt el is tudom hinni. A kalibrációt a The Edge of Tomorrow című filmen tesztelve a bőrszíneket gazdagnak és kiegyensúlyozottnak találtam; az árnyékok részleteit is nagyon jól adta vissza.

A sötét jeleneteknél a kép kissé elmosódott, de a film nagy részében elégedett voltam a megjelenítéssel. Itt kezdtem el először játszani a Local Contrast Enhancerrel, és élveztem a hatást. Valóban magasabb kontrasztú vetítést produkál, és nem észleltem semmilyen zavaró tényezőt, sem sötétben, sem világosban.

A sötét jeleneteknél gyakran előfordult az elmosódott megjelenés. A HT4550i 1200:1 natív kontrasztaránya és 2600:1 dinamikus kontrasztaránya miatt kedvenc filmem, a Gravitáció laposnak és színszegénynek tűnt. Amikor fényes tárgyak voltak a vásznon, a HT4550i képes volt jó részletességgel és egészséges mélységélességgel megjeleníteni.

Amikor azonban a kép többnyire fekete volt, inkább közép- vagy sötétszürkének tűnt. A sport a HT4550i esetében más tészta, ezek remekül néznek ki. Kedvenceim az NFL futball, az NBA kosárlabda és a golf játék, gazdag színeket és sima mozgást mutatott. Mozi üzemmódban körülbelül 1800 lumen fényerőt mértem, ami elég fényes egy tisztességes vetítővászon megvilágításához.

4K HDR

A HDR-tartalmak megtekintéséhez a legjobb beállítások kiválasztása eleinte egy kis kihívást jelentett. A rendelkezésre álló két HDR10 képmód, a HDR10+ és a Filmmaker Mode valamelyikének kiválasztása, majd a Wide Color Gamut (WCG) szűrő bekapcsolása miatt a SmartEco nem volt elérhető. Annak ellenére, hogy nem használtam a szűrőt, a HT4550i gazdag és élénk színeket produkált HDR-ben.

A sötét jelenetekkel kapcsolatos gondjaim a HDR-re is átragadtak. Az én filmem nem csak a fekete szint értékeléséhez, hanem a HDR tónustérképezéshez is az „1917” volt. A film felénél Schofield őrvezető egy sötét lépcsőházban ébred, amit csak a holdfény világít. Ez a jelenet sok finom árnyék-részletet és kevés fénypontot tartalmaz. A BenQ HT4550i a szilárd tónustérképezési képességeinek köszönhetően kiválóan oldotta meg a feladatot. Ha nem jelentenek kihívást a sötét jelenetek, a HT4550i mindig csodálatosan teljesít.

Összegzés

A BenQ HT4550i készülék az innováció és a kompromisszumok keverékét testesíti meg. A projektor erősségei a 4LED fényforrásban nyilvánulnak meg. Színpontossága a kalibrálás előtt és után is lenyűgöző, a színeket élénk, mégis természetes módon adja vissza, életre keltve mind az SDR, mind a HDR tartalmakat.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]