BEOSOUND THEATRE SOUNDBAR – ÁTLÉPI A HATÁROKAT

A dán Bang & Olufsen legújabb alkotása, a Beosound Theatre az egyik legütősebb soundbar, amit ebben a kategóriában eddig láttunk és hallottunk, és amit a Technoliving bemutatóterem bocsátott rendelkezésre. De azért előre szólunk, mindez nagyon sokba kerül!

A Bang & Olufsen legújabb EISA-díjas büszkeségét, a Beosound Theatre-t soundbarnak nevezni egyesek számára sértésnek tűnhet. De maga a gyártó nevezi így azt az ambiciózus hangsugárzót, amelynek fejlesztésével éveket töltött a B&O csapata! A soundbarok általában elég egyszerű darabok – egy praktikus hangszóró, amit a tévé alá helyezünk azért, hogy már-már megfelelő hangzást kapjunk. Ha kiegészítjük egy mélynyomóval és egy pár hátsó hangszóróval, még térhatású hangzást is kaphatunk.

A Bang & Olufsen szokás szerint az átlagosnál egy kicsit kifinomultabban közelítette meg a feladatot, és valóban új szintre emelte a „soundbar” kifejezést. A Beosound Theatre már szemre is gyönyörű látvány, de ennél sokkal többről van szó. Eltöltöttünk néhány napot vele és egy LG OLED TV-vel, és azt kell mondjuk, hangzásban teljesen lenyűgözte a csapatot, amit a dán gyártó produkált.

Soundbar a high-end kategóriában

A Theatre egy tucatnyi Beolab 90 hangsugárzóval – köztük két erőteljes mélysugárzóval – hegyeket képes megmozgatni, már ami a hangzást illeti. Ráadásul a B&O szokás szerint rengeteg lehetőséget biztosít arra, hogy a beállításokat ki-ki a saját igényeihez igazíthassa. A cél, hogy a hangzás tágasabb és tisztább surround perspektívát eredményezzen.

Teljesítmény

A Beosound Theatre 7.1.4 konfigurációval rendelkezik és támogatja a Dolby Atmos 3D térhangzást. A bal, a jobb, a center és a surround oldalsó és hátsó csatornákhoz 7 dedikált meghajtó van, valamint külön felülre szerelt hangszórók a térbeli (Atmos) csatornákhoz. A legfontosabb a középcsatornához koaxiális magas/középsugárzót használ. A Theatre két 6,5 hüvelykes mélysugárzója biztosítja, hogy a soundbar még külön mélynyomó nélkül is bőséges mennyiségű basszust (28 Hz-ig) tudjon szolgáltatni.

Az egészet egy 12 csatornás, összesen 800 wattos beépített erősítő táplálja, bővíthető: vezeték nélkül akár nyolc másik surround hangszóróra, és kábelen keresztül további nyolcra (B&O Powerlink) is képes hangot küldeni. A mellékelt mérőmikrofon segítségével lehet optimalizálni a hangzást a helyiséghez, és ezen belül az applikációban nagyszerű, előre beállított hangzásmódokat (TV, film, zene, játék stb.), valamint számos speciális beállítási lehetőséget találunk.

Televíziós integráció

A Beosound Theatre a legkülönfélébb TV-készülékkel tud együttműködni. Természetesen önmagában is elhelyezhető egy asztalon vagy felakasztható a falra, de a helyzet csak akkor válik igazán izgalmassá, amikor a tévé és a soundbar összekapcsolódik. A B&O olyan konzolt tervezett, ami lehetővé teszi, hogy a soundbar és a TV eggyé váljon. Ezután célszerű kiválasztani, hogy a rendszert falra, asztalra vagy mozgatható állványra szereljük, miáltal teljesen más a vizuális és funkcionális megjelenés.

LG OLED készülékre szabva

A Bang & Olufsen már évek óta együttműködik az LG-vel, ők szállítják a képernyőket, a B&O pedig az elektronikát adja. A Beovision Eclipse és a Beovision Contour például egyaránt az LG OLED TV-kre épül, amiket az elegáns alumínium Beoremote One távirányítóval is lehet vezérelni. Tesztberendezésünket egy 55”-os LG OLED G”-vel párosítottuk, ez persze nem előírás.

A rendszert motoros padlóállvánnyal is teszteltük, ez amolyan B&O specialitás. Azt jelenti, hogy a TV képernyője szabadon áll a padlón, és vezényszóra a kívánt irányba forgatható. Egyetlen érintés a távirányítón vagy a B&O alkalmazásban, és a tévé az előre beprogramozott pozícióba forog. Ez egyszerre ergonomikus, praktikus és tetszetős – kevés hasonlóval találkozhatunk a piacon.

Ez mind szép, de drága…

Egy alap Beosound Theatre önmagában 2.650.000 Ft kerül, ez 10-szer több, mint amit egy átlag soundbarért kell fizetni. Hangsúlyozzuk, ez az alapkészülék, ezüstszínben és szövetborítással. Az a modell, amit mit teszteltünk, aranyozással és fa lamellákkal, már kicsit drágább. Ha hozzátesszük a motoros állványt, az összeg majdnem megduplázódik. És akkor még mindig nincs hozzá tévénk

A hangzás

A tesztelés során azt tapasztaltuk, hogy a Beosound Theatre úgy szól, mint egy soundbar, csak sokkal jobban! Először is, rendkívül jó a beszédérthetőség a nagyon fontos középső csatornán, ami mindig az első számú lakmuszpapír egy soundbar esetén. A hang visszaadás tiszta, gazdag és közvetlen. Legyen szó egy férfi- vagy csábító női hangról, minden hiteles és valósághű. A Theatre teljes mértékben uralja a többi első és oldalsó csatornát is.

Masszív, széles hangteret hoz létre, amely messze túlmutat a hangszórón és a képernyőn. Fantasztikus érzés, amikor a Forma 1-es autók elszáguldanak előttünk a képernyőn. A méret, és a csatornák szétválasztása szinte tökéletes. A basszusreprodukció kiváló.

Általában szkeptikusak vagyunk a beépített mélynyomókkal rendelkező soundbarokkal szemben, de a két 6,5 hüvelykes hangsugárzótól nem kell félni, tapintatos és ütős basszusuk mélyen a pincébe hatol. Voltak esetek, amikor enyhe torzítást éreztünk a párbeszédekben, de kiderült, hogy ez inkább magában a felvételben, nem a hangszóróban van.

Mi a helyzet a zenével?

A soundbar különböző zenehallgatási beállításokkal van ellátva, amelyek lenyűgözően sikerül szimulálni a hagyományos sztereó felállás szélességét és mélységét. Itt kényelmesen elhelyezkedhetünk a “sweet spot”-ban, és olyan érzést kapunk, mintha két sztereó hangszóró között ülnénk, és nem csak “mono” lenne az egész! Nem is kell a hagyományos sztereóra korlátozódnia: egyre több zene jelenik meg Dolby Atmos formátumban is, amely olyan streaming szolgáltatásokon keresztül érhető el, mint a Tidal és az Apple Music.

Következtetés

A Beosound Theatre jóval többe kerül, mint amennyit a legtöbb ember kifizetne egy hangprojektorért – vagy akár egy teljes hangszórószettért. Formatervezési szempontból luxus, a kivitelezés minősége kifogástalan, ahogy azt a B&O-tól elvárhatjuk. A hangzás erőteljesebb, tisztább és teljesebb, mint bármely más, általunk ismert soundbaré a piacon. Véleményünk szerint a megoldásnak akkor van a legtöbb értelme, ha a “teljes B&O rendszerre” vállalkozunk, és a Theatre-t egy TV-vel együtt szereljük fel. Ekkor a tévé és a soundbar egy komplett bútordarabbá válik, vagyis csúcskategóriás hangú bútorrá.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]