Bowers-Wilkins 606 – Karakteres szépség, megfizethető áron

Az angol gyártó 600-as hangfal szériájának középső modellje, a kétutas, hátsó basszus reflex nyílással rendelkező 606-os modell. A felsőbb kategóriákban debütált ?Continuum? membrános mélyközép hangszórót, immár e belépő kategória is magáénak tudhatja.

Felépítés és technológia

Kicsomagoláskor rögtön két szivacshengert találunk a hangfalakat fedő borításba süllyesztve, melyek a reflexnyílások eltömítésére szolgálnak. Ezek segítségével akár két állásban igazíthatjuk a hangfalakat a szoba akusztikájához, illetve saját ízlésünkhöz, ugyanis a reflexcsövek ily módon történő ledugózása, megfogottabb mély hangokat eredményez. Ezt szemlélteti a használati útmutatóban fellelhető grafika.

No, de lássuk a hangfalat! Formavilágát tekintve, a szigorú élek és sarkok által közrefogott téglatest jellemzésére, talán a letisztult és egyszerű szavak a legtalálóbbak. Ugyanezt a dizájnt követi a hangszórókat védő előlap, amelyen a fémből készült apró betűs márkajelzést, csak a közvetlen közelében állók tudják leolvasni. Az előlapot eltávolítva, semmilyen rögzítési pontot nem láthatunk, hiszen mágnesek segítségével rögzül. A masszív kabinet előlapjának vízszintes és függőleges tengelye mentén, teljesen középre igazítva helyezték el a 165 mm átmérőjű mélyközép sugárzót.

Membránja, a gyártó legújabb fejlesztésű ?continuum? fantázianevet viselő anyagából készült, mellyel a sorozat korábbi modelljeiben több mint 20 éven át alkalmazott kevlár típusú hangszórót váltják le. Ez a lépés több mint egyszerű ráncfelvarrás vagy dizájnfrissítés, hiszen 8 évnyi laboratóriumi kutatómunka eredménye ez az új membrántípus. A gyártó ígérete szerint megérte a fáradozás, hiszen pontosabb és árnyaltabb mély hangokat, természetesebb középhangokat képes reprodukálni. A magas hangokról, egy fémgyűrű által körülölelt védőrács mögé helyezett, 25 mm átmérőjű alumínium membrános dóm magas sugárzó gondoskodik.

A széria korábbi modelljeivel ellentétben, itt a hátoldalon található a basszus reflex nyílás. Ez kellő átmérővel rendelkezik ahhoz, hogy a hangszóró nagyobb kitérései mellett keletkező légáramlás se okozzon suhogó hangokat. Szintén erre hivatott a cső mindkét végének tölcsérszerű kiszélesedése és az itt megfigyelhető gödröcskék. A minőségi csatlakozóterminál kettős kábelezésre is alkalmas, ehhez el kell távolítanunk a pozitív és negatív póluspárokat összekötő fémlapokat.

Hangzás

Megbizonyosodva a hangdoboz masszív szerkezetéről és minőségi hangszórókészletéről, nagy reményekkel láttam hozzá, hogy rákapcsoljam a Mosfet tranzisztorokkal szerelt erősítőmre. Kezdetben kissé ?keménynek? bizonyult a hangzása. Ez azonban természetes, hiszen ekkor még vadonatúj volt a hangfal. Kellett úgy bő három, közepes hangerejű zenehallgatással eltöltött délután, hogy a hangszórók felfüggesztései elérjék a kellően lágy állapotot. Utána új dimenziók nyíltak meg. Sorra hallgattam régi CD lemezeimet, próbáltam hinni a füleimnek. Olyan dinamikai részletekre lettem figyelmes, melyeket a korábbi hangfalaim nem voltak képesek lesugározni. Nem állítom, hogy erőteljesebb mély hangokat gerjeszt. Inkább úgy tűnik, az erősítőből érkező kisebb energiájú impulzusokat is képes hasznosítani, így a levegőt megrezgetni.

Ez a jelenség különösen érzékelhető a ?The Dave Brubeck Quartet?, ?Time Out? albumának ?Take Five? című számában. A hangszerek hangjai jobban elkülönülnek egymástól, kifejezőbbek. Az énekhangok is kiszabadulnak a technika kalitkájából, könnyedén rá tudok mutatni a színpadon játszó művészek elhelyezkedésére. Mindemellett a hangkép a közepes és magas tartományokban egészen közvetlen és valóságos. Mintha egy vastag függönyt, amely a hangfalak és a hallgatóság között lógott eddig, egyszer csak felhúznának. Így hat a B&W Continuum membránja a hangzásra.

Ajánlás

A Bowers&Wilkins 606-os modellje szép példa arra, hogy egy jól megtervezett hangszórókabinet és a minőségi hangszórókészlet milyen rejtett tartalékait képes felfedni HiFi komponenseinknek. Bizony a jól ismert zenei albumaink is bőven tartogatnak pozitív meglepetéseket egy ilyen hangfal előadásában. Kedvező árazása elérhetővé teszi szélesebb rétegek számára is. És ez nem csak az árára igaz. Műfaj független hangkaraktere, sokak számára imponáló lehet. Letisztult formavilágával szinte észrevétlenül olvad be a nappaliba, garantálva, hogy minden zenénk élethűen fog megszólalni.

(Varga Balázs)