B&W FORMATION – LÁTVÁNY ÉS HANGZÁS

A Formation szériájával a B&W fejlesztői egy rájuk kevésbé jellemző termékcsaládot alkottak meg, mely a streaming és a multiroom rendszerek terén támasztott modern igényeknek is megfelel.

A Formation család

Az új Formation széria izgalmasabbnál izgalmasabb termékek egész sorát foglalja magában, mely jelenleg egy aktív polcsugárzó párból, egy kompakt hangrendszerként funkcionáló wireless „Wedge” hangsugárzóból, egy aktív mélyládából, egy Bar névre hallgató hangprojektorból, valamint egy különböző analóg és digitális források fogadására szolgáló audio hubból áll. A Formation család valamennyi tagjában közös, hogy vezeték nélkül csatlakoztathatóak a hálózathoz, és multiroom eszközökként az egész házban kényelmesen használhatjuk őket.

A különféle analóg hangforrásoktól érkező jeleket az audio hub segítségével továbbíthatjuk bármely Formation eszközre, de természetesen az okostelefonról vagy streaming szolgáltatókról, mint például a Spotify, történő zenelejátszás sem jelent gondot. A teljesen zavarmentes és pontos megszólalás érdekében a B&W rendszere külön WiFi hálózatot használ, melyen a Formation eszközök kommunikálnak és továbbítanak adatokat egymás közt.

A kitűnő minőségű kidolgozást a Bowers & Wilkins csapatától már megszokhattuk, és nincs ez másként a Formation termékek esetében sem, melyek a lekerekített készülékházra és a feltűnő, gyémántformára emlékeztető szövetbevonatra épülő rendkívül egyedülálló dizájnnal rendelkeznek. Természetesen a B&W az új termékcsaládnál nem csupán a megjelenés és a funkcionalitás együttesére fektetett nagy hangsúlyt, hanem a lehető legjobb hangzás elérése érdekében a széria tagjaiba kiváló minőségű hangsugárzók, digitális erősítők, és kifinomult DSP jelfeldolgozó rendszer került.

Soundbar és szubláda

A soundbar és a mélyláda kombinációjával egy hangzásban kellően erős, ugyanakkor elegáns rendszert állítottunk össze a teszteléshez. A nagyjából 1 méter széles hangprojektor egy robosztus, cső formájú műanyag házból áll, mely mindkét végén enyhén elkeskenyedik. A frontját borító, sajátos kialakítású bevonat kivételesen modern és mondhatni luxus külsőt kölcsönöz a készüléknek. A Formation Bar belsejében hat darab 65 mm-es mélyközép-, valamint három 25 mm-es magassugárzó dolgozik, melyek köszönhetően az átgondolt és kifinomult elhelyezésnek és a jelprocesszornak, figyelemreméltóan tágas hangteret képesek létrehozni.

A soundbar kezeli a Dolby Digital jeleket, mindazonáltal ezeket a TV vagy a Blu-ray lejátszó felől csak optikai digitális kábel segítségével továbbíthatjuk a hangprojektorra, mivel azon HDMI bemenet sajnos nem található. Helyette viszont a beépített WiFi segítségével csatlakoztathatjuk a helyi hálózatunkhoz, amin keresztül további Formation eszközökkel párosíthatjuk, illetve használhatjuk egy multiroom rendszer részeként is.

Felépítés és funkciók

A Formation Bar a zenei streaming területén ugyancsak jeleskedik, hiszen Airplay, Bluetooth és WiFi képességei révén önálló hangrendszerként is megállja a helyét. Formation házimozi szettünkhöz a Bass mélyládát közvetlenül a vezeték nélküli hálózathoz csatlakoztattuk, hogy a hangprojektor segítségére legyen a kimondottan mély basszusok létrehozásában. Noha a soundbar már önmagában is kielégítő mélyekről gondoskodik, a házimozi valódi szerelmesei az aktív szubláda telített és pontos mélyhangjaiban fogják igazán örömüket fogják lelni.

A kompakt kialakításához és 28 cm-es szélességéhez képest meghökkentően súlyos mélynyomó 250 W-os erősítő teljesítményével és két 165 cm-es hosszúlöketű mélysugárzójával minden feltétellel rendelkezik ahhoz, hogy erőteljes és mély basszusokat produkáljon. A teljesen rezonanciamentes megszólalás érdekében a két hangszórót egymásnak háttal helyezték el, így az általuk keltett zavaró rezgések kölcsönösen kioltják egymást, emellett pedig a masszív kialakítású, hordó formájú ház szintén hatékonyan hozzájárul a pontos hangzáshoz. A Bass belsejében dolgozó DSP a zárt konstrukció ellenére lineáris frekvencia-menetet tesz lehetővé egészen a legmélyebb 20 Hz-es frekvenciákig. A jelátvitel a soundbar és a mélyláda között teljesen vezeték nélkül valósul meg, így egyéb beállításokkal nem kell foglalkoznunk.

Használat közben

A Formation eszközök setupjához, illetve első üzembe helyezéséhez egy külön erre a célra készült okostelefonos alkalmazásra lesz szükségünk, mely ingyenesen letölthető mind Android, mind Apple készülékekre. Ha stabil WiFi kapcsolat áll rendelkezésre, valamennyi észlelt Formation készülék „regisztrációja” és konfigurálása néhány perc alatt megejthető. Igényeink szerint akár több különböző helyiséget is definiálhatunk és konfigurálhatunk, mi azonban a tesztünkhöz értelemszerűen egyetlen „Házimozi” elnevezésű közös szobát adunk meg a soundbar és a szubláda számára. Jelforrásként a TV készülék optikai digitális kimenete szolgált, a televízió beépített hangszóróit pedig kikapcsoltuk.

A hangprojektor-mélyláda kombó hangerejét az applikáció vagy a soundbaron található két gomb segítségével szabályozhatjuk, alternatív megoldásként pedig a TV távirányítója is beprogramozható erre a célra. Bonyolult beállításokkal a Formation széria esetén nem szükséges bajlódnunk, hiszen már egyenesen a dobozból kicsomagolva gyakorlatilag minden rögtön használatra kész. Aki szeretné, az applikáción keresztül külön szabályozhatja a mélyeket és a magasakat, illetve állítható itt a szubláda hangereje is, azonban a mi füleink számára már a gyári beállításokkal is kitűnően szólt a Formation páros.

A filmes hangzást az „X-Men: Apokalipszis” Blu-ray verziójával tesztelve a Formation Bar olyannyira elképesztően szélesen és tágasan szólt, hogy alig éreztük hiányát a nem létező surround hangszóróknak. A soundbar megszólalása kristálytiszta és dinamikus volt, a beszédhangokat pontosan, mindenféle színezet nélkül adta vissza, valamint a dinamikus hangeffektek hangzása is dicséretes volt. Még egymagában, a szubláda csatlakoztatása nélkül is sikerült a hangprojektornak egy közepes nagyságú szobát elegendő mennyiségű és erejű hanggal ellátnia, noha a valódi filmes élvezetek csak a Formation Bass aktív szubláda bevetése után kezdődtek igazán. Ez a kisméretű és elegáns „basszushenger” kompakt kialakítását meghazudtolva meglepően mélyreható és rendkívül precíz basszushangokat produkált, melyek tökéletesen illeszkedtek a soundbar hangspektrumához.

Összegzés

A Formation Bar és Bass elegáns kombinációja elsőosztályú mozihangzást biztosít, mellette pedig szemet gyönyörködtető látványt nyújt. A kitűnő kidolgozású soundbar és szubláda dizájn tekintetében egy külön kategóriát képviselnek a piacon, és a hibátlanul működő vezeték nélküli technológia ugyancsak új mércét állít. Akár önálló hangrendszerként egy televízió mellett, akár streaming hangszóróként vagy pedig egy komplex multiroom rendszer részeként használva, a Bowers & Wilkins Formation termékei kimagasló minőségű hangzást, jól kigondolt funkciókat és pofonegyszerű kezelhetőséget kínálnak. Hát ilyen szép is lehet egy mai, modern házimozi rendszer!

(Markovits Tamás)