CANTON B100 5.1 – HATÁSOS FELLÉPÉS

A német Canton márka weboldalán az online elérhető termékek között hemzsegnek a kincsek, ár-érték arányban verhetetlen darabok és igazi különlegességek egyaránt megtalálhatók. Itt bukkantunk rá az alábbi házimozi szettre.

A Canton háza táján fellelhető exkluzív online darabok között az A-szériával kezdődően számos hangfal sorozattal és modellel találkozhatunk, melyek figyelemreméltóan kedvező árukkal vagy éppen egy ügyes koncepcióval tűnnek ki. Az újdonságok között említhetjük a B-szériát, mely négy különböző hangfaltípust sorakoztat fel. Belőlük egy klasszikus 5.1-es hangrendszert állítottunk össze, mely a gyártó weboldalán kerek 3000 euróért vásárolható meg.

A sorozat legolcsóbbika, a B 30 kompakt hangfal darabonkénti 325 eurós árával sokat sejtet. Őt követi a B 50 centersugárzó 395 euróért, a nagy B 100 állóhangfalak és a SUB 12 R elnevezésű mélyláda darabja pedig egyaránt közel 700 euróba kerülnek. Némi számolgatás után kiderül, hogyha nem külön-külön, hanem a Canton által kínált B 100 5.1 szettben vásároljuk meg őket, durván 130 eurót spórolhatunk.

Canton B 100 fronthangfalak

A rendszer fő elemét a bass-reflex rendszerű, 105 cm magasságú, B 100 állóhangfalak képezik. A háromutas, négy hangszórós modellben a mély frekvenciák megszólaltatását két 200 mm névleges átmérőjű mélysugárzó végzi. A toronyban legfelül a 180 mm-es középsugárzó gondoskodik a jó hangzásról, míg a legmagasabb frekvenciákért a Canton igen jó hírnévnek örvendő, 25 mm-es kerámia membrános hangszórója a felelős.

A mély- és középsugárzók titánium membránnal rendelkeznek, melyet a Cantonra jellemző hullám profilú membránszél fog közre, ami nagy kimozdulást tesz lehetővé, valamint a csillapítja a magas frekvenciák melletti nemkívánatos rezgéseket és rezonanciákat. Az alkalmazott hangszórók erősen hasonlítanak a Chrono SL modellekben használtakra, bizonyos pontokon azonban észrevehető, hogy a B 100 egy alacsonyabb árkategóriát képvisel. Mindazonáltal a csekély ár ellenére a Canton itt sem spórolt az anyagon:

A házak kidolgozása finom és letisztult, a fekete vagy fehér színekben elérhető magasfényű borítás pedig igazán magas minőséget tükröző, exkluzív külsőt kölcsönöznek a hangfalaknak. A tartozékként mellékelt, keresztirányban felszerelhető fém talpak lehetővé teszik a tornyok padlószint felett történő stabil elhelyezést, ami lényeges, hiszen a hangfalház aljában található a méretes bass-reflexcső. A B 100 állóhangfalak hátoldalán egy kettős kábelezésre, illetve kettős erősítésre alkalmas csatlakozó szettet találunk, megjelenésüket pedig a mágnessel rögzíthető hangszóróselyem teszi teljessé, ami pedig a garanciát illeti, a gyártó öt évet vállal.

Canton B 30 polchangfalak

Hátsó hangfalakként a kompakt B 30 polchangfalakat vetettük be. Ezekben a kétutas hangdobozokban egy 180 mm-es, hullám profilú membránszél által szegélyezett titánium membránnal ellátott mélyközép sugárzó, valamint egy 25 mm-es kerámia magassugárzó párosa dolgozik. A mélyközép sugárzó 3000 Hz-ig szólaltatja meg a hangokat, az e fölötti tartományban pedig a magassugárzó lép akcióba. Ha vetünk egy pillantást a hangfalsorozat specifikációjára, láthatjuk, hogy minden esélyünk megvan a homogén összhangzás elérésére.

Az egyes hangfalak vágási frekvenciái megegyeznek, valamint az alkalmazott hangsugárzók konstrukciójukat tekintve rendkívül hasonlóak. Bass-reflex kialakításának köszönhetően a B 30-at szükség esetén önmagában is használhatjuk, mivel basszusai a legtöbb esetben elegendőnek bizonyulnának. A kompakt hangfalak csatlakoztatása a hátoldalukon található, csak egyszeres kábelezésre alkalmas, szigetelt terminálokon keresztül valósul meg.

Canton B 50 center hangfal

A sorozat centersugárzója egy háromutas, fekvő D’Appolito elrendezésű hangdoboz, melyben két 16 cm átmérőjű mélyközép hangszóró fogja közre a magassugárzót. A center 16 cm-es mélysugárzója 350 Hz-ig aktív, efölött pedig a 16 cm-es, titánium membrános mélyközépsugárzó és a 25 mm-es kerámia magassugárzó osztozik a munkán. Nem éppen csekélyke méretei és a bass-reflex kialakítás lehetővé teszik, hogy a B 50 centerhangfal bőséges mélyekkel és kellő dinamikával örvendeztesse meg hallgatóját.

Mivel a bass-reflex nyílás a hangfalház hátulján található, elhelyezésénél célszerű némi helyet hagynunk közte és a fal között. Amennyiben a valamivel több, mint 9 kilót nyomó centert nem házimozi szekrényben helyeznénk el, választhatjuk hozzá a Canton által opcionális tartozékként kínált LS 300 vagy az LS 660 állványok valamelyikét, melyekhez 100, illetve 150 euróért juthatunk hozzá.

SUB 12 R aktív mélyláda

A Canton SUB 12 R elnevezésű aktív mélynyomója egy igazán méretes jószág: 36 cm széles, 48 cm magas és 51 cm mély, de a legtöbb nappaliban még így is viszonylag könnyen elhelyezhető. Ha megtaláltuk a neki megfelelő pozíciót, négy kerek láb gondoskodik a padlótól való kellő távolságról, hogy a szubláda alján található lapos passzív hangszóró rendesen el tudja látni munkáját. Ennek mérete 310 mm, ami megegyezik a láda frontján elhelyezkedő mélysugárzóéval, melynek membránátmérője pedig 260 mm. A szubláda, a sorozat többi tagjához hasonlóan, titánium membrános mélyhangszórót, valamint nagy kimozdulást lehetővé tevő, hullám profilú membránperemet kapott, melyek az 500 W teljesítményű (750 W csúcsteljesítményű) erősítőmodullal közösen hatalmas dinamikai képességekkel ruházzák fel a SUB 12 R-t.

A láda hátoldalán két-két magas, illetve alacsony jelszintű bemenetet találunk a házimozi erősítőhöz való csatlakoztatáshoz, továbbá egy pár alacsony jelszintű RCA kimenet is helyet kapott itt. A mélyláda vezérléséhez a Canton egy kisméretű távkapcsolót mellékel, mely lehetőséget biztosít a hallgatási pozícióból történő konfigurálásra – beállíthatjuk a hangerőt, a fázist és a vágási frekvenciát. A távirányítóval a hangzást is a szubláda elhelyezkedésének és a helyiség paramétereinek megfelelően igazíthatjuk: Átlagos méretű szobákhoz a „Normal”, nagy helyiségekhez a „Wide”, kisebbekhez pedig a „Narrow” mód választása javasolt.

Ez utóbbi kínálkozik optimális választásként abban az esetben is, ha a mélynyomót a falhoz közel helyezzük el. Végezetül pedig rendelkezésünkre áll még a „Boost” mód is, mely jelentősen megemeli az ütős kick-bass mértékét. A közel 26 kg-os versenysúlyú, köröskörül magasfényű fekete vagy fehér köntösben pompázó SUB 12 R mélyládára a Canton két év garanciát vállal. Mindez elég kecsegtetően hangzik 700 eurós árért cserébe.

Meghallgatás

Már a mélyláda nélkül is, pusztán sztereó rendszerként próbára téve a B 100 tornyokat, rendkívül meggyőző hangzást kaptunk: Erejüket először a rendkívüli mélységekig hatoló basszusokban bontakoztatták ki, mely alapokra aztán szépen elosztott közepek és tiszta, precíz magasak épültek fel. Nagyszerű térleképezés jellemezte őket, bőséges kiterjedéssel mind szélesség, mind mélység tekintetében. A hangszerek és az énekhang helyzete és terjedelme pontosan meghatározható volt a térben.

Ezt követően többcsatornás rendszerként tesztelve mutatta meg a Canton B 100 5.1-es szett, hogy mire is képes valójában. A bivalyerős szubnak köszönhetően a rendszer hatalmas erővel iramodott neki a különböző mozifilmek által támasztott kihívásoknak, és bizony jól vette az akadályokat, ami különösen a „Tron: Örökség”, a „Godzilla” és a „A sötét lovag: Felemelkedés” c. filmeknél nyújtott nagy élvezetet. Itt a Cantonok minden erejüket latba vetveremegtették meg házimozinkat: Az erővel teli és kifejezetten mély basszusokhoz tisztán és jól hallatszódó közepek és magasak társultak, valamint az apró részletek is szépen megjelentek.

A Canton hatosa meggyőzően szólaltatta meg mind a finom, mind a durvább dinamikájú részeket, és már alacsony hangerő mellett is jó áthallhatóságot és igen gazdag részletezettséget tapasztaltunk. A többcsatornás koncertfelvételek ugyancsak legjobb formájukat hozták a Cantonok interpretálásában – élettel telien szólaltak meg, miközben végig érzékeltük a teret. Egy a Royal Albert Hall-ban rögzített koncert igazi élvezetet tud így nyújtani, a libabőr pedig garantált!

Összegzés

A Canton B sorozat igazán pompásra sikeredett. A B 100 5.1 -es házimozi szett kitűnően szól, emellett visszafogottan elegáns külseje és igényes kidolgozottsága ugyancsak az előnyei közt említhető. A precíz, német munka és az erőteljes, gazdag hangzás ötvöződik ezekben a hangdobozokban, mind ezt figyelembe véve a szett ára is kifejezetten kedvezőnek mondható.

(Markovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]