CAYIN YB04 fülmonitor – Online exkluzív teszt!

A gyártó ősszel bemutatott készüléke a nagy teljesítményű BA (Balanced Armature) technológiát házasítja a neodímium mágnessel szerelt, dinamikus meghajtókkal. A fülest úgy tervezték, hogy kisebb teljesítményű hordozható eszközökkel is meghajtható legyen, így a használathoz nincs feltétlen szükség dedikált forrás eszközre.

A közelmúltban volt szerencsém a gyártó két digitális lejátszóját (N5ii / N6ii) is kipróbálni, aminek következményeként a címszereplő univerzális füles vizsgálatára is lehetőségem nyílt. A társaság évek óta foglalkozik digitális lejátszók gyártásával, így csupán idő kérdése volt, mikor raknak össze egy olyan fülest, ami megfizethető áron képes kiszolgálni az említett eszközöket.

Kidolgozás, tartozékok és kiegészítők

A készülékre visszafogott esztétika jellemző, amely talán kicsit megosztó lehet. Akinek bejön a minimalista, lényegre törő tervezés örülni fog, aki szereti a jobban díszített darabokat annak csalódás lehet a dizájn. Én alapvetően azon az állásponton vagyok, hogy egy füles ne a külsejével igyekezzen meggyőzni, sokkal inkább a teljesítménnyel és hangzással vegyen le a lábamról. A CNC megmunkált burkolat szilárd, a megmunkálás kiváló, minden illesztés hibátlan és pontos. A fülhallgató dupla meghajtókat dolgoztat, amiket három rétegű alumínium burkolat alatt helyeztek el. A magas és közepes hangokat, két darab Knowles (SWFK-31736) meghajtó kezeli, míg az alacsony tartományokért Sonion (33AJ007) dual-sub átalakító felel. A fedlapot három csavarral rögzítették, amely egyfelől jellegzetes megjelenést kölcsönöz az eszköznek, másfelől  a karbantartást és javítást is megkönnyíti. A meghajtók munkáját kétutas keresztváltó hangolja össze. A készüléket két pólusú csatlakozóval szerelték, amely más gyártók termékeiről is ismerős lehet, szerencsére az ott alkalmazott fordított polaritást nem vették át.

A kábel fülhallgató konnektor felé eső végeire áttetsző burkolat került, amely a véletlen kioldás mellett a törés ellen is védelmet biztosít. A zsinór enyhe nyomás hatására pontosan illeszkedik a helyére,. A füleshez százharminc centis, nyolceres, OCC és ezüstötvözet keverékéből készült, TRS (3.5 mm) dugóval ellátott zsinórt mellékeltek, amit átlátszó PVC köpenyt visel. A fülhallgató elég sekély profilú, szerencsére a kábelt sikerült úgy elvezetni, hogy az hosszabb távon se legyen különösebben zavaró. A kiegészítők között természetesen különböző méretű szilikon és hab illesztékek találhatók, ezek között passzív szigetelés tekintetében jelentős eltérés nincs. A füles és a kiegészítők, egy szépen megmunkált bőrhatású dobozban kaptak helyet, de egy zárható erszény is van, ami jelentősen megkönnyíti a sérülésmentes utaztatást.

Hangolódjunk a zenére!

Az YB04 füles egyik kellemes meglepetése, hogy a különböző gyártóktól származó meghajtók, milyen szépen kiegészítik egymást. A Knowles átalakítók agilis és szikár hangját, ügyesen kompenzálja a Sonion meghajtók melegsége, ráadásul mindezt sikerült jelentős kontraszt, avagy zavaró átmenet nélkül összehozni. Első körben tartottam tőle, hogy a dedikált közepes meghajtó hiányozni fog, de a remek hangolás hamar elsöpörte a kételyeimet. A hangszínpad jellemzően tiszta, stabil és markáns, ugyanakkor műfajtól függetlenül kicsit semleges. A sztereó képalkotás kifejezetten jó, részletekben gazdag, térben pontosan elhelyezett prezentációt kaptam.

A basszus mennyiségével alapvetően meg voltam elégedve, azonban a készülék érezhetően visszafogottabb a dinamikus meghajtókkal szerelt hibridekkel összevetve, bár ezen a megfelelő illesztékek használatával lehet finomítani. A középtartomány kifejezetten simulékony, ami kedvez a vokális és hangszeres műfajoknak, ám éppen emiatt a hangélmény talán kevésbé izgalmas és testes. A fülhallgató akár kisebb érzékenységű eszközökkel is meghajtható, karakterénél fogva bármilyen forrással szépen teljesít, de ahogy az általában lenni szokott a referencia lejátszóval (N6ii) társítva mutatja meg, hogy igazán mire képes. Utóbbival használva az éppen alkalmazott modul függvényében változhat a végső hangélmény.

Mindent összevetve a CAYIN YB04 pozitív hatást gyakorolt rám, tisztaság és muzikalitás tekintetében, lényegesen drágább és összetettebb fülesekkel is felveszi a versenyt. Természetesen ezúttal is akadnak hiányosságok, ha valaki kedveli a dobhártya szaggató basszusokat csalódni fog, de ritka amikor egy gyártó elsőre hatost képes dobni…

Korek Péter

Comments are closed.